
NIBIO Landvik: Norsk kompetansesenter for blomstereng og naturfrø
‘Norsk kompetansesenter for blomstereng og naturfrø’ ble oppretta i 2018 som en del av prosjektet ‘Fra grasmark til blomstereng’, men vår erfaring strekker seg mye lenger tilbake: NIBIO Landvik ved Grimstad har helt siden opprettelsen i 1950 vært en ledende aktør innen forskning på oppformering og bruk av grasfrø, kløverfrø rotvekst/grønnsakfrø, og frø av markblomster.

Vi ble autorisert som frøforretning i år 2000 og hadde i mange år ansvar for tidlig oppformering av norske gras, kløver og grønnsaksorter. På denne måten bygget vi opp landets beste frøavlskompetanse. De seinere åra har vi i tillegg til frø av godkjente sorter også arbeidet mye med stedegent ‘naturfrø’, dvs. frø av viltvoksende planter for å fremme større biologisk mangfold og til revegetering etter naturinngrep. Vi har rikholdig utstyr for frørensing og eget frølaboratorium som gjør oss i stand til å handtere småpartier av spesialfrø, for eksempel frø til blomstereng i ulike regioner.
Vårt motto er: Norsk frø i norsk jord.
NYHETER FRA KOMPETANSESENTERET (pr. 1. desember 2023)
Ny rapport om behovet for forkjøling (stratifisering) hos frø av ulike markblomster
Av Trygve S. Aamlid
Mange flerårige markblomster er trege i etableringsfasen og både planteskoler og hageeiere har derfor begynt å lage pluggplanter av utvalgte arter. En av disse planteskolene er Reiersøl vxtr i Froland som i flere år har produsert og solgt pluggplanter basert på frø fra NIBIO Landvik. Med støtte fra Innovasjon Norge foreligger det nå en rapport om hvordan stratifisering (kjøling ved ulik temperatur og med ulik varighet av frø sådd i pluggbrett) påvirker spiringa av ulike arter.
Forsøka ble gjennomført på Reiersøl i perioden 2020-2022 og omfattet til sammen elleve arter:
- Engtjæreblom (Viscaria vulgaris) og firkantperikum (Hypericum maculatum) spirte villig og viste ikke behov for statifisering.
- Flekkgriseøre (Hypochaeris maculata), rødknapp (Knautia arvensis) og storengkall (Rhinantus major) spirte best etter en til to måneders stratifisering i mørkt kjølerom ved 4-7°C.
- Pluggplanter av engtjæreblom (7.v.), tiriltunge (midten) og engsmelle (høyre) produsert av Reiersøl vxtr.
- Engbelgvekstene gjerdevikke (Vicia sepium) og fuglevikke (Vicia cracca) var avhengig av skarifisering, dvs. behandling med sandpapir for å bryte harde frøskall. Etter at vannopptaket var sikret gjennom skarifisering, var spiringa av fuglevikke like god uten forkjøling, men gjerdevikke hadde i tillegg til harde frø også fysiologiske frøkvile og spiringa ble derfor fremmet av stratifisering i kjølerom.
-
For Maria nøkleblom (Primula veris), blåknapp (Succisa pratensis), ormehode (Echium vulgare) og enghumleblom (Geum rivale) varierte stratifiseringsbehovet mellom ulike år og frøpartier.
Rapporten finner du nederst på siden under "Publikasjoner".
Abel Gizaw skal studere genetisk tilpasning og frøoverføringssoner i rød jonsokblom, blåklokke, prestekrage, ryllik og markjordbær
Av Trygve S. Aamlid
I motsetning til de genetiske studiene med ulike arter av ‘fjellfrø’ er NIBIOs inndeling av landet i frøoverføringssoner for blomsterengfrø basert på skjønn og følger i stor grad fylkesgrensene. Nå skal inndelinga studeres nærmere i det nye NIBIO-prosjektet ‘Planter til naturrestaurering’.

Abel Gizaw er ansatt som ‘post-doc’ på prosjektet. Han er opprinnelig fra Etiopia, men har doktorgrad i planteevolusjon og jobbet flere år ved Naturhistorisk museum i Oslo. Siden september 2023 er han godt etablert på Landvik.
Prosjektet har tre hoveddeler, nemlig:
- Populasjonsgenetiske analyser av plantemateriale innsamla over hele landet av rød jonsokblom, blåklokke, prestekrage og ryllik. Denne delen av prosjektet vil gi et viktig korrektiv til dagens soneinndeling, og den vil også gi mer ‘kjøtt på beinet’ i forhold til anbefalingene fra ‘Vitenskapskomiteen for mat og miljø’ (2021). For noen av artene vil det kanskje vise seg at to eller flere frøoverføringssoner kan slå sammen, noe som i så fall vi forenkle og effektivisere frøavlen.
- Feltforsøk med innsamla populasjoner av de samme artene på NIBIO stasjonene Holt (Tromsø), Tuv (Steinkjer), Fureneset (Sunnfjord), Særheim (Klepp), Landvik (Grimstad) og Apelsvoll (Toten). På hvert av de seks stedene er det lagt ut ruter med fire ulike typer anleggsjord slik det skal være mulig å studere tilpasning til både klima, jord og samspillet mellom dem.
- Epigenetiske effekter i markjordbær. Dette er en grunnleggende studie der Abel vil undersøke hvordan opp-formering under fremmede klima- og jordbunnsforhold kan føre til at gener slås av og på uten at selve arvematerialet forandres.
NIBIOs kompetansesenter for blomstereng og naturfrø ønsker Abel velkommen til Landvik og ser fram til nyttig kunnskap om hvordan ulike arter tilpasser seg forholda på voksestedet.

Lenke til rapporten ligger allerede på sida med regionale frøblandinger
Vinteren er ikke dautid for den som driver med frø !
Hvis noen tror at vinteren er en rolig periode på ‘Kompetansenter for blomstereng og naturfrø’, er det fullstendig feil ! Ved siden av rådgiving, rapportskriving, søknadsskriving og forsøksplanlegging, er frørensing og frøanalyser de viktigste arbeidsoppgavene på denne årstida. I tillegg til sortimentet fra 2023 vil det i 2024 for første gang bli tilgjengelig ei artsrik blomsterfrøblanding for Hardangervidda og andre sørlige fjellstrøk, samt Regionale Robustfrøblandinger til pollinator-soner og andre større areal i Innlandet og Midt Norge (Trøndelag, Nordmøre og Romsdal).
Les mer om frørensing og frøanalyser og planlegging frøblandinger for 2024 i filen under:
Vinteren er ikke dautid ved produksjon av frø
Nyhet fra kompetansesenteret. 1.12.2023
Ny bok om norske blomsterenger
Boka ‘Norske blomsterenger – forbilder, frøblandinger, etablering og skjøtsel’ ble gitt ut av Fagbokforlaget i mai 2023. Boka er rikt illiustrert og skrever av seks fagfolk med til sammen mer enn hundre års erfaring med de gamle norske slåttengene, samt etablering og skjøtsel av nye enger. To av forskerne ved NIBIOs kompetansesenter, Ellen Svaheim og Trygve S. Aamlid, er medforfatter til boka.

Stor interesse for kurs om etablering av blomstereng
I forbindelse med lanseringa av NIBIOs regionale frøblandinger for Vestlandet arrangerte NIBIO og Universitetet i Bergen 24. mai kurs om etablering av blomstereng i Botanisk Hage på Milde i Bergen. Kurset var medfinansiert av Statsforvalteren i Vestland og fulltegnet med rundt 30 deltakere.
Kurset var beregnet på landskapsarkitekter, anleggsgartnere og offentlige etater og forvaltning, men samme kveld ble det også arrangert en fagsamling for hageeiere som ønsker å etablere blomstereng. Forelesere på begge arrangement var Heidi Lie Andersen ved UiB (som også har samlet mesteparten av morfrøet til de nye blomsterengblandingene for Vestlandet), Trond Haraldsen fra NIBIO (ekspert på jord til blomstereng) og Trygve S. Aamlid fra kompetansesenteret på Landvik.
I hovedkurset var det også med en praksisdel der deltakerne fikk øve seg på vurdering av alternative vekstmasser og såing av blomsterfrø, enten alene eller i blanding med NIBIOs naturgrasblandinger for Vestlandet.
Det årlige kurset om etablering av blomstereng på Vea fagskole går i år av stabelen tirsdag 15.august og er pr. dato fulltegnet. Foreleser her er Trygve S. Aamlid.
Nær 90 var samlet til Norsk blomsterengdag i juni 2022.
Vi håper å komme tilbake med et tilsvarende arrangement i 2024.
Kompetansesenteret tar mål av seg til å arrangere ‘Blomsterengdag’ på Landvik annenhvert år. På grunn av Covid 19 gikk det tre år siden sist da rundt 90 forskere, firmafolk, blomsterfrøavlere og representanter for forvaltning og grønanleggsbransje var samlet til fagdag 21.juni. Det ble en inspirerende dag med interessante foredrag, markvandringer og gode diskusjoner. Nedenfor noen bilder fra Blomsterengdagen. Vi håper å kunne invitere til et nytt arrangement i 2024 !






Tilbakemeldinger fra kunder
Vi setter alltid pris på tilbakemeldinger fra kunder som har sådd frøblandingene våre. Den kanskje vanligste (litt negative) tilbakemeldinga er at man ser mye ‘ugras’ og lite blomstring i såingsåret. Det er likevel som forventa, jf. veiledningene på denne websida.
Når vi kommer til året etter såring, bør inntrykket være et annet. Nedenfor viser vi derfor noen bilder av blosmterenger sådd med våre frøblandinger i 2021. Her ses flere arter bl.a. prestekrage, engsmelle, ryllik, følblom, engtjæreblom og ormehode. Og vi riktig skjøtsel vil dette artsmangfoldet bare øke etter hvert som åra går 😊

Publikasjoner
Sammendrag
Rapporten viser resultater fra to forsøk på Reiersøl planteskole med ulike varighet og temperatur ved stratifisering av frø av elleve blomsterengarter som inngår i NIBIOs blomsterfrøblandinger.