Dyrkbar jord og nydyrking, kompensasjon

Når jordbruksareal blir omdisponert, har det blitt vanligere at det stilles krav om kompensasjon ved nydyrking eller jordflytting. Kunnskap om dyrkbar jord og hva slags jord som er egnet for flytting, er nødvendig for at en slik kompensasjon skal bli vellykket.

DSC_1900
Nydyrking i Oppdal. Foto: Siri Svendgård Stokke
1920-2004_Huskeliseter_Nord-Fron_kommune_Oppland_OSP.jpg
Norge har omlag like mye dyrka mark i dag som i 1920-årene; ca. 3 prosent av totalt landareal. Likevel har det vært en betydelig omskiftning av dette arealet. Mye brattlendt jordbruksareal er tatt ut av drift, mens mange nye områder er oppdyrka. I nyere tid har nydyrking særlig skjedd på myr og i skogsområder, både over og under skoggrensa. Bildene fra den fortsatt aktive Huskelisetra innunder Feforkampen viser blant annet dette. Foto: Anders Beer Wiise/Norsk Folkemuseum; Oskar Puschmann/NIBIO
Fra oppdatert nasjonal jordvernstrategi

Flytting av dyrka jord er ei form for fysisk kompensasjon av jordbruksareal, der ein tek vare på sjølve jorda, men ikkje det arealet som legg grunnlaget for eksisterande produksjon. Bruk av kompenserande tiltak, som jordflytting, er vurdert som ein siste utveg om ein ikkje kan unngå nedbygging og avbøte gjennom tilpassingar.

Punkt 1.2.11

 

Haslemoen-nydyrking-IMG_4867.jpg
Dyrkbar jord på Haslemoen i Våler. Foto: NIBIO
Hvitt_mellomrom.PNG
elm-20150523-8_nydyrking_steinrikt_breelv.jpg
Nydyrking av breelvavsetning med svært mye stein. Foto: Elling Mjaavatten, NIBIO

Kompensasjon for nedbygd jordbruksareal

For å opprettholde vår selvforsyningsgrad av matvarer, må matproduksjon per innbygger holde seg stabilt. SSB forventer en fortsatt befolkningsøkning i Norge på ca. 600 000 personer fram mot 2050. For å opprettholde matproduksjon per capita må jordbruksarealet økes. Samtidig må areal som går tapt, enten på grunn av nedbygging eller på grunn av gjengroing, erstattes. Dette kan gjøres enten ved å dyrke opp nye arealer eller ved å flytte jorda. Begge disse alternativene er kostbare, men jordflytting er langt mer kostbart enn nydyrking.

Dersom produksjonspotensialet skal opprettholdes, er det viktig å ikke bare tenke antall dekar. Erstatningsarealet bør ha samme produksjonspotensial som det opprinnelige arealet. I tillegg er det en fordel om det nye arealet ligger slik til at det kan drives av gårdbrukere med samme kompetanse. Dersom man bygger ned jord hos en grønnsaksprodusent, vil landets produksjon av grønnsaker best kunne opprettholdes hvis nydyrking skjer i et område der det finnes egnet jordsmonn og klima samt kompetanse for grønnsaksproduksjon.

Beregninger viser at vi vil trenger over en million dekar nytt jordbruksareal for å opprettholde jordbruksareal per innbygger i lys av forventet nedbygging. Det vi vet om den dyrkbare jorda i Norge viser at dette kan bli svært krevende. 

 

Squash_arenosol_Ramberg_Moss_020914_hio.jpg
Squashdyrking på Ramberg i Moss. Grønnsaksdyrking krever spesiell kompetanse. Dersom grønnsaksjord bygges ned, er det ikke enkelt å finne dyrkbart areal som kan erstatte denne jorda. Foto: Hilde Olsen, NIBIO 

 

Nydyrking eller jordflytting

Nydyrking kan komme i konflikt med hensyn til naturmangfold, kulturminner, friluftsinteresser m.m. Dersom det er krav om kompensasjon i en reguleringsplan, bør det tenkes nøye igjennom om dette lar seg gjennomføre i praksis. Hvis det ikke finnes mulighet for å opparbeide tilsvarende arealer, svekker det mulighet for kompensasjon som argument for nedbygging.

Nydyrking vil sjelden fullt ut kunne erstatte nedbygd areal. Et nedbygd jordbruksareal kan aldri igjen dyrkes opp. Når vi dyrker opp noe av den dyrkbare jorda, forskyver vi bare balansen mellom dyrka og dyrkbar jord. Det totale arealet av dyrka og dyrkbar jord er mindre etter nedbyggingen enn før.  Det blir som å overføre penger fra sparekonto til konto for daglig bruk. Bare ved å opparbeide nye jordbruksområder der jorda ikke var dyrkbar fra før, vil  man fullt ut kunne kompensere for nedbygging av jordbruksareal.

Når det gjelder jordflytting, er det mange avveininger som må gjøres. Egner jorda seg for flytting? Finnes det tilfredsstillende areal å flytte jorda til? Dessuten må det undersøkes om fremmede arter, skadegjørere eller annet hindrer flytting av jordmassene. Det er også svært viktig å følge opp entreprenører slik at flyttingen gjøres på en korrekt måte. Risikoen er stor for å forringe jordas avlingspotensiale drastisk, dersom jordflyttingen ikke gjøres riktig.

Mer informasjon om jordflytting finner du ved å følge lenkene i faktaboksen til venstre. 

 

Feil jordflytting kan føre til at jorda får store pakkeskader og i verste fall ikke egner seg til matproduksjon i det hele tatt. Her marin leire etter kjøring med bulldoser.  Foto: NIBIO

 

Nydyrking og dyrkbart areal

I Norge har vi omtrent 12,5 millioner dekar dyrkbar jord og noe over 11 millioner dekar jordbruksareal som er dyrket opp eller ryddet til innmarksbeite. Vi skal nå se mer på beliggenheten og kvaliteten av den dyrkbare jorda og tilgjengelig og kommende statistikk og kartinformasjon om dyrkbar jord og  nydyrking. 

Kartgrunnlaget for dyrkbar jord er ikke like godt som for oppdyrket jordbruksareal. På Kilden.nibio.no finnes det kart over dyrkbar jord basert på den omfattende økonomiske kartleggingen av arealressursene på 1960 og 70 tallet. I dette kartet finnes det arealer som ikke lenger vil bli regnet som aktuelle for nydyrking. Det vil også finnes arealer som vi i dag vil regne som dyrkbare, men som ikke er med i kartet. Likevel gir kartleggingen en nyttig oversikt over landets reserve av dyrkbar jord.

Informasjon om dyrkbar jord på kilden.nibio.no

Det ligger mer informasjon om dyrkbar jord i NIBIOs database enn det som kommer fram i kartet Dyrkbar jord. Dersom man går inn på historiske kart, finner man den opprinnelige kodingen som ble gjort i Økonomisk kartverk.  I publikasjonen Markslagsklassifiskasjon i Økonomisk Kartverk blir de ulike tegnene forklart. Her finnes det informasjon om det er mineraljord eller myrjord, dybden og omdanningsgraden på myrjord, hvor mye stein det er i jorda, om jorda er selvdrenert og hvor bratt terrenget er. Det er også informasjon om skogen og dens bonitet.

I det nye kartlaget Myrinformasjon (DMK), er informasjonen om dyrkbar myrjord gjort lett tilgjengelig.

 

Statistikk over dyrkbar jord, egenskaper og beliggenhet

I 2020 og 2021 har det blitt utført analyser på kartgrunnlaget for dyrkbar jord som forteller mer om de dyrkbare arealene. Det er 12,5 millioner dekar brutto som kan nydyrkes – teknisk sett. Den reelle reserven av dyrkbar jord er med dagens forutsetninger vurdert å være betydelig mindre. Dette skyldes både beliggenhet, topografi, krav til arrondering, ulike miljøhensyn og klimatiske begrensninger. 35 prosent av areal klassifisert som dyrkbart er myr.  Det er også beregnet at ca. 700 km2 av den dyrkbare jorda heller ikke er en aktuell reserve fordi den ligger innenfor naturvernområder.

 

Tabell_dyrkbarjord.png
Tabell som viser antall dekar dyrkbar jord i de ulike klimasonene. Tabellen viser at det er mest dyrkbar jord i de kaldeste klimasonene og lite i områder som egner seg for matkorndyrking.  KIlde: Grunnlag for prioritering av områder til nydyrking,  NIBIO

 

Bare 3,5 millioner dekar av den dyrkbare jorda ligger i klimasoner som er egnet for korndyrking. Hvis man i tillegg trekker fra arealer som ut fra ulike hensyn ikke er tilgjengelig, for eksempel myrjord, reduseres arealet til 2,4 mill dekar. Tar man så bort areal med mindre gode jord- og terrengegenskaper, så er det igjen kun 1,6 mill dekar dyrkbar jord i klimasoner egnet for korndyrking. Og av dette ligger bare ca. 200 000 dekar (1,6 prosent av brutto dyrkbart areal) i områder som er godt egnet for matkorndyrking med dagens klima og sorter. Figuren nedenfor viser at det er stor forskjell på allerede dyrka og dyrkbar jord når det gjelder klima

Dyrkbarjord_klima.PNG
Mens det meste av den oppdyrkede jorda ligger i gode klimasoner for matproduksjon, er det motsatte tilfelle for dyrkbar jord. Kilde: NIBIO

 

I 2013 ble det laget en omfattende statistikk som gir mye kunnskap om landets dyrkbare arealer: Grunnlag for prioritering av områder til nydyrking. Selv om rapporten ikke er helt fersk, er det lite endringer i kartgrunnlaget for dyrkbar jord slik at tallene fortsatt er representative. 

  • Totalt dyrkbart areal: litt over 12 500 000 dekar
  • Hedmark, Oppland, Trøndelag og Nordland har mest dyrkbar jord og også mest nydyrking.
  • Dyrkbart areal i klimasone 1 – 3, godt egnet for matkorndyrking (1) eller fôrkorndyrking (2,3): 30 %, men begrenses ytterligere av jord- og terrengforhold i tillegg til kulturminner, biologisk mangfold, friluftsinteresser m.m.
  • Dyrkbar jord i skog: ca. 7 millioner dekar
  • Omtrent 700 000 dekar av dyrkbar jord er i verneområder
  • Litt over 60 % av dyrkbar jord er mineraljord
  • Omtrent 80 % av den dyrkbare mineraljorda har grøftebehov
  • Noe over 50 % av den dyrkbare mineraljorda har god kvalitet, ca. 40 % middels kvalitet og ca. 6 % dårlig kvalitet.
  • Over en tredjedel av den dyrbare jorda er myrjord, mye av denne ligger i klimasone 4 - 6

En del av arealene er små og spredt, en del ligger langt fra annet jordbruksareal.

Statistikken over dyrkbar jord finnes både på fylkes- og kommunenivå og gir en mer detaljert kunnskap om dyrkbart areal i kommunen.

Nydyrking og jordbruksarealets kvalitet

Mellom 2005 og 2010 var nydyrkingen 6 % høyere enn omdisponeringen av dyrka og dyrkbar mark. Men kvaliteten på det nydyrkede arealet er ikke den samme som på det som er bygget ned.

Det er viktig å se på utviklingen av kvaliteten på jordbruksarealene våre, ikke bare kvantiteten. Ofte fokuseres det bare på antall dekar nedbygd eller nydyrket jordbruksareal uten å si noe om arealenes beliggenhet, jordkvalitet m.m.  For eksempel vet vi at det har vært en forskyvning senere år der fulldyrka areal går ned mens andelen innmarksbeite øker. Andelen av fulldyrka jord har gått tilbake fra 2002.

 

Statistikk over nydyrking

Det finnes statistikk for nydyrking langt tilbake i tid. I SSB rapporten Indikatorer for bærekraftig utvikling 2012, s. 80 - 85 finnes en gjennomgang av omdisponering og nydyrking de siste tiårene. Eldre statistikk viser at det kan ha blitt nydyrket så mye som 4,6 millioner dekar siden 1921. Det har med andre ord vært en stor omveltning i jordbruksarealene de siste 100 årene selv om det totale arealet har holdt seg forholdsmessig stabilt. 

På SSB sine sider finnes det tall fra 2005 og fram til i dag  for søknader om nydyrking, omsøkt nydyrka areal og godkjent nydyrka areal på kommune og fylkesnivå. Ikke alt areal som blir godkjent for nydyrking blir faktisk dyrket opp. Innmarksbeiter er ikke inkludert i denne statistikken. 

NIBIO arbeider med en kartbasert undersøkelse over nydyrket areal og rydding av innmarksbeiter bygget på AR5 2010 og AR5 2019. Her blir nydyrkede arealer og nye innmarksbeiter kartfestet og det er mulig å si mer om arealenes kvalitet, hvilket klima de ligger i m.m. Analysen gjør det mulig å si mer enn før om dyrkingspotensialet til de nye jordbruksarealene våre, ikke bare hvor mange dekar som nydyrkes eller ryddes til innmarksbeite totalt. I tillegg til statistikk er det mulig å lage kart som stedfester nydyrket og ryddet areal. 

Også denne statistikken viser at det foregår mest nydyrking i de fylkene som har mest dyrkbar jord; Innlandet, Trøndelag og Nordland. Det er dessuten enkelte kommuner som skiller seg ut med spesielt stor aktivitet. Statistikken viser også at det foregår aller mest nydyrking i tilskuddssone 5, mens det foregår mindre nydyrking i jordbruksområdene med størst produksjonspotensial.

 

Fulldyrka

Overflatedyrka

Innmarksbeite

141,7

8,9

336,3

Tabellen viser nydyrket areal i dekar mellom ca. 2010 og 2019 fordelt på arealtilstand. Kilde: upublisert, NIBIO

 

 

Nydyrket areal mellom 2009 og 2019.PNG
Nydyrket areal mellom 2010 og 2019. Arealene er fordelt på Fulldyrka, overflatedyrka og innmarksbeite og per fylke. Kilde: NIBIO, upublisert 

 

Nydyrket areal fordelt på tilskuddssoner.PNG
Nydyrket areal fordelt på tilskuddssoner. Sone 1 er områdene med de mest gunstige forholdene for matproduksjon. Kilde: NIBIO, upublisert

 

Publikasjoner

Sammendrag

I denne rapporten er det gitt en vurdering av samfunnsøkonomiske konsekvenser og effekter på klimagassutslipp som følge av innskrenkninger i adgangen til nydyrking av myr. Restriksjoner mot nydyrking av myr vil i liten grad begrense mulighetene for matproduksjon i Norge, men kan føre til reduserte muligheter for nydyrking i områder med små arealer med alternativ dyrkbar jord. Et generelt forbud mot nydyrking av myr antas å føre til en reduksjon i klimagassutslipp mellom 200 000 og 600 000 tonn CO2-ekvivalenter i 2050, avhengig av hvor store arealer myr som ville blitt nydyrket uten et forbud. Et forbud som bare omfatter djup myr antas å føre til en utslippsreduksjon på mellom 150 000 og 450 000 tonn CO2-ekvivalenter i 2050. Nydyrking av myr ved omgraving forventes å gi lavere utslipp enn tradisjonell dyrking, men effektene på kort og lang sikt er foreløpig svært usikre.

Til dokument

Sammendrag

Denne rapporten gir en oversikt over potensialet for nydyrking i Norge på grunnlag av Digitalt Markslagskart (DMK). Det er gitt en vurdering av de viktigste agronomiske, miljømessige, driftsmessige og økonomiske aspektene ved nydyrking, samt en omtale av nydyrking fra et gårdbrukerperspektiv. Totalt er det kartlag ca 12 500 km2 dyrkbar jord i Norge. Mer enn halvparten er skog og ca 1/3 er myr. Ca 5 prosent av den dyrkbare jorda er vernet av hensyn til naturmangfold, hvor av mesteparten er myr. Mindre enn 30 prosent av den dyrkbare jorda ligger i de klimasonene som er egnet til korndyrking, men en del av dette arealet er uegnet til korndyrking på grunn av ugunstig jord og terrengforhold. Av den dyrkbare mineraljorda har ca 80 prosent behov for grøfting, 18 prosent er sjødrenert og ca 2 prosent er tørkesvak og forutsetter kunstig vanning ved dyrking. Mer enn halvparten av den dyrkbare mineraljorda inneholder mindre enn 50 m3 stein per dekar og ca 5 prosent mer enn 100 m3 stein. Dyrkbar organisk jord omfatter åpen myr (70 prosent), tresatt myr (20 prosent) og torvmark i skog uten myrvegetasjon (10 prosent). Av den organiske jorda har 36 prosent grunt torvlag (< 1 m) og 64 prosent djupt torvlag (>1 m). Ca ¼ av den dyrkbare jorda ligger nærmere enn 500 fra nærmeste hovedbruk og mer enn halvparten ligger like inntil vei eller dyrket jord. Dersom nydyrking skal bidra til økt matproduksjon i Norge, er det størst behov for jord egnet til korndyrking. Behovet for grasareal kan bli mindre som følge av høyere ytelse og mindre grovfôrandel i melkeproduksjonen. Kunnskapsbehovet i forbindelse med nydyrking omfatter ny klimasoneinndeling, prognoser for framtidig klima og avlingsnivå, tiltak for å øke avlingsnivået på nydyrket jord, vurdering av virkning på vannforekomster, tiltak for å redusere klimagassutslipp fra myr, økonomiske modeller og en mer detaljert jordsmonnkartlegging ved større nydyrkingsprosjekter.

Til dokument

Sammendrag

Norge har 10 903 km2 dyrka mark per 1.1.2008. Av dette er 8 695 km2 fulldyrka. Det resterende omfatter 1 828 km2 innmarksbeite og 379 km2 overflatedyrka mark. I tillegg til den dyrka marka har landet ytterligere 12 342 km2 dyrkbar mark. Over halvparten - 6 987 km2 - av dette er produktiv skogsmark. I tillegg kan 4 301 km2 myr også dyrkes opp ved behov. 1 053 km2 av arealreserven er anna jorddekt fastmark. Statistikken viser at det dyrka arealet i Norge kan fordobles ved behov. Statistikken er basert på Digitalt MarkslagsKart (DMK), som inneholder data samlet inn i målestokk 1:5,000. Det er gjennomført kartlegging i alle landets kommuner. Kartleggingen og ajourføringen av kartene foregår over lang tid. Statistikken er derfor uttrykk for opplysningene som ligger i databasen per 1.1.2008 mens den faktiske situasjonen kan avvike noe fra dette.