Grønnsaker

Botanisk sett kan grønsaker være røtter, stengelknoller, stengler, blad, blomst, frukt eller frø. Veksthastighet, avlingsnivå, smak og innholdsstoff kan påvirkes av genetiske faktorer (sort), klima og stressfaktorer i vekstsesongen eller under lager og omsetning. Det trengs forskning for å optimalisere produksjonsmetode og finne best egnede arter tilpasset klimatiske forhold.

Rotgrønnsaker 2 Foto IV 350p
Befaring i feltforsøk med grønnsaker, kålvekster. Foto: Ingunn Vågen / NIBIO
Rotgrønnsaker god oppl.jpg
Et utvalg av rotgrønnsaker. Foto: Ingunn Vågen /NIBIO

Vi prøver ut nye arter og sorter av grønnsaker under ulike klimaforhold for å finne optimale sorter og dyrking-metoder for ulike områder i landet. De fleste av de tradisjonelle rotgrønnsakene og kålvekster kan dyrkes over hele landet. Varmekjære vekster som asparges og søtpotet må dyrkes i de varmeste klimaområdene med lang vesktsesong. Vi forsker imidlertid også på kuldetolerante grønnsaker som vil kunne gi utvidelse av dyrkingsområder og dyrkings-sesongen. Vi forsker også på ville vekster og urter med fokus på anvendelse, kvalitet og næringsinnhold.

En større selvforsyningsgrad av planteprotein er høyt fokusert for tiden. Vi tester ut nye arter og sorter sammen med andre europeiske land. Siste nytt er utpøvling av edamame soyabønner.

Vi forsker også på dyrking av grønnsaker i regulert klima i veksthus og har så vidt startet med forskning innen såkalt 'vertikal-produksjon' i hyllesystemer med led-lys i stedet for sollys. Blant nye satsinger, forsker vi også på dyrking av planter sammen med fisk (aquaponics) for å utnytte avfallsstoff fra fisken og hindre utslipp av næringsstoff.

Næringstilførsel er en viktig faktor som vi prøver å optimalisere. Vi sammenligner avling og kvalitet for ved dyrking med handelsgjødsel og organiske gjødselmidler som husdyrgjødsel og gjødsel laget av organiske avfallsressurser.

Vi jobber med å optimalisere kvalitet i alle ledd og finne sorter som er best mulig egnet enten det er til forbruker eller til næringsmiddelindustri. Vi har mål om å utnytte alle delene av produktet og har prosjekt knyttet til innovasjon og verdiskapning.

Publikasjoner