Project image

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Kålrot med stabil indre kvalitet


Kålrot er en sentral grønnsak i den norske matkulturen til hverdags og fest. Kålrotdyrking er velegnet for relativt kjølige norske vekstforhold, men dette er blitt mer utfordrende i et varmere klima. I de siste årene har det vært oftere varme- og tørkeperioder om sommeren, med et økende problem med blant annet harde og trevlede kålrøtter. Dette har ført til forbrukerklager på dårlig spisekvalitet for Norsk kålrot, og er en utfordring for salg og konsum av norske kålrøtter.

Aktiv Sist oppdatert: 13.11.2025
Slutt: juni 2026
Start: okt 2022
20220610_132125

Divisjon for matproduksjon og samfunn

TEKNOPOTET - Ny teknologi for økt presisjon i produksjon og lagring av små matpoteter


Forbruket av matpoteter er i senere tid dreid mot en økt andel små matpoteter, såkalt delikatessepoteter. Hovedmålet for prosjektet er å utvikle ny kunnskap, teknologi og verktøy for økt presisjon i dyrking og lagring av slike småpoteter. Formålet er at markedet for småpoteter i størst mulig grad skal kunne dekkes av norske småpoteter med rett kvalitet. For at produksjonen skal være lønnsom må antall knoller per plante økes, knollene må ha rett størrelse og være mest mulig jevnstore, og lagringsstrategiene må tilpasses poteter som er små og pakkes tettere i kassene.

Aktiv Sist oppdatert: 20.10.2025
Slutt: des 2027
Start: jan 2024