Til dokument

Sammendrag

In organic plant production, nitrogen (N) availability is often a growth-limiting factor. Under such conditions, off-farm waste-derived nutrient resources may be an alternative to meet the N demand. In this study, we described a production method for a shrimp shell (SS) pellet product and evaluated the N fertiliser effect and N recovery efficiency (NRE) in a controlled climate pot experiment with potatoes. The experiment was set up with low, medium and high N levels of SS pellets in comparison with a standard mineral fertiliser (MF) at 9°C, 15°C and 21°C. In a separate study, we examined the loss of N as N2O from SS pellets in comparison with SS powder in a 100 days incubation experiment. The results documented the possibility to formulate a fertiliser pellet product from SS, and that SS pellets were an effective N fertiliser in potato at all growth temperatures. Nevertheless, a slightly slower development and lower tuber yields than for MF indicated a delayed N-availability from SS pellet fertiliser. NRE after use of MF was around 90%, and about 70% for the different levels of SS pellets. The incubation experiment showed a higher rate of available N for SS powder than for pellets (67% and 39%, respectively) after 100 days of incubation at constant humidity and temperature. This difference was attributed to a lower degree of dissolved materials and a higher rate of denitrification and N2O emissions for pellets than for powder, probably caused by differences in physical properties, occurrence of anoxic hotspots and higher microbial activity around and inside the SS pellets.

Sammendrag

Unike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster. En gjennomgang av vitenskapelige studier av slik Arktisk kvalitet viser effekter for både sensorisk kvalitet og ulike innholdsstoffer for flere produkter. Innen kålvekster påvirker klimaet utseende (brokkoli) og reduserer glukosinolatinnhold og bittersmak (brokkoli og kålrot). Gulrot og kålrot får tydeligere søtsmak på grunn av lavere innhold av bitterstoffer, selv om sukkerinnholdet er uendret. På den annen side får gulrot i nord lavere innhold av karoten og lysere farge enn i varmere klima. Resultatene for kålrot, brokkoli og gulrot tyder også på mer sprø og saftig konsistens, og friskere smak, ved lave dyrkingstemperaturer. Ville bær i nordlig klima har litt høyere innhold av enkelte antioksidanter enn i sørligere områder, men lokale forskjeller i vekstforhold (fjell, kyst) kan ha like stor betydning. Hagebær i nordlig klima kan smake søtere (jordbær) eller mindre søte (solbær) på grunn av forskjellige klimaresponser. Jordbær og bringebær får noe svekket rødfarge ved lave dyrkingstemperaturer. Klimatiske og geografiske effekter på kvalitet i potet, urter til mat og krydder, fôrvekster og kjøtt- og melkeprodukter er per idag for lite undersøkt til å gi entydige konklusjoner.....

Sammendrag

Begrepet «arktisk kvalitet» brukes noen ganger i markedsføringen av nordnorsk mat. Men hva er det egentlig? Nå har forskere prøvd å gjennomgå all dokumentasjon på hvordan natur- og klimaforhold i nord kan påvirke ulike matprodukter. De har funnet at noen grønnsaker faktisk har søtere og friskere smak enn tilsvarende grønnsaker i sør.

Sammendrag

Begrepet «arktisk kvalitet» brukes noen ganger i markedsføringen av nordnorsk mat. Men hva er det egentlig? Nå har forskere prøvd å gjennomgå all dokumentasjon på hvordan natur- og klimaforhold i nord kan påvirke ulike matprodukter. De har funnet at noen grønnsaker faktisk har søtere og friskere smak enn tilsvarende grønnsaker i sør.

Sammendrag

In regions with short growth seasons, it is of great importance to use potato (Solanum tuberosum L.) seed tubers with a high growth vigour and a short growth cycle. Such qualities may be obtained by treatments advancing the physiological age of the seed tubers. In this study, we have exposed tubers from four cultivars to various combinations of temperature and light conditions (greensprouting) for 3–7 months in controlled climate. Subsequent sprout quality, seed tuber health and performance were studied in laboratory, greenhouse and field trials. Satisfactory short, sturdy and leafy sprouts were produced even after 7 months storage at 15 °C under light exposure. An assay of black scurf (Rhizoctonia solani) on the tuber skin showed that light exposure significantly reduced the occurrence compared with dark-stored tubers, while the average effect of storage temperatures was insignificant. In general, green-sprouting advanced emergence and plant growth by 1–2 weeks, and showed early tuber initiation and growth, compared to untreated material. Yields, 107 days after planting in the field trial, did not deviate significantly from untreated tubers. However, plant development at harvest was in accordance with general responses to physiological ageing of potato seed tubers, i.e. still tall and immature plants from untreated tubers, and short and mature plants from aged tubers. Results demonstrated the possibility of successful long-term storage of potato seed tubers in light at elevated temperatures and a potential for earlier harvests and higher early yields from such treatments.

Sammendrag

Pre-sprouting of potato seed tubers (Solanum tuberosum L.) in light (greensprouting) is an established practice in short growing seasons to speed up plant development. Light exposure secures short and robust sprouts for mechanical planting. In 2014–2015, different pre-sprouting treatments were investigated, including different daily durations of light exposure during 6 to 12 weeks at 10 °C in controlled environments. The effects on sprout growth, early growth vigour and field performance in four cultivars were assessed in the greenhouse and in the field. Results indicated that the light treatments involving 8, 16 and 24 h light exposure per day all strongly inhibited sprout growth, with only minor differences between treatments. Compared to untreated tubers, within all cultivars, emergence and early plant growth was clearly and similarly accelerated by all light treatments. At harvest, cultivars were differently affected by the pre-sprouting treatments with regard to haulm senescence (greenness), tuber DM and total yield, and the latest cultivars seemed to benefit more from green-sprouting than the earliest. Different daily durations of light exposure during green-sprouting had a largely similar impact on seed tuber performance in all cultivars. Dark-sprouted tubers (de-sprouted before planting) performed largely similar to control tubers from 4 °C storage. Results demonstrate a potential for shorter daily light exposure during greensprouting with less energy use and heating problems.

Til dokument

Sammendrag

BACKGROUND Vegetable growers in Arctic areas must increasingly rely on market strategies based on regional origin and product quality. Swede roots (rutabaga) were grown in a phytotron to investigate the effect of high latitude light conditions on sensory quality and some health and sensory-related compounds. Experimental treatments included modifications of 24 h natural day length (69° 39' N) by moving plants at daily intervals to dark chambers with either no light, fluorescent growth light and/or low intensity photoperiod extension. RESULTS Shortening the photosynthetic light period to 12 h produced smaller roots than 15.7 h and 18 h, with highest scores for bitter and sulfur taste, and lowest scores for sweetness, acidic taste and fibrousness. The photoperiod in combination with the photosynthetic light period also had an influence on glucosinolate (GLS) contents, with lowest concentrations in 24 h natural light and highest in 12 h natural light. Concentrations of vitamin C, glucose, fructose and sucrose were not significantly influenced by any of the treatments. CONCLUSION High latitude light conditions, with long photosynthetic light periods and 24 h photoperiod, can enhance sweet/less bitter taste and reduce GLS contents in swede roots, compared to growth under short day conditions. This influence of light conditions on eating quality may benefit marketing of regional products from high latitudes. © 2017 Society of Chemical Industry

Til dokument

Sammendrag

BACKGROUND Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) is a popular vegetable grown at a wide range of latitudes. Plants were grown in 2009–2011 in pots with standardized soil, irrigation and nutrient supply under natural temperature and light conditions at four locations (42–70° N). A descriptive sensory analysis of broccoli florets was performed by a trained panel to examine any differences along the latitudinal gradient for 30 attributes within appearance, odour, taste/flavour and texture. RESULTS Average results over three summer seasons in Germany, southern Norway and northern Norway showed that the northernmost location with low temperatures and long days had highest scores for bud coarseness and uniform colour, while broccoli from the German location, with high temperatures and shorter days, had highest intensity of colour hue, whiteness, bitter taste, cabbage flavour, stale flavour and watery flavour. Results from two autumn seasons at the fourth location (42° N, Spain), with low temperatures and short days, tended toward results from the two northernmost locations, with an exception for most texture attributes. CONCLUSION Results clearly demonstrate that temperature and light conditions related to latitude and season affect the sensory quality of broccoli florets. Results may be used in marketing special quality regional or seasonal products. © 2016 Society of Chemical Industry

Til dokument

Sammendrag

Swede is a root vegetable grown under a range of growth conditions that may influence the product quality. The objective of this controlled climate study was to find the effect of growth temperature on sensory quality and the contents of glucosinolates, vitamin C and soluble sugars. High temperature (21 °C) enhanced the intensities of sensory attributes like pungent odour, bitterness, astringency and fibrousness, while low temperature (9 °C) was associated with acidic odour, sweet taste, crispiness and juiciness. Ten glucosinolates were quantified, with progoitrin as the dominant component followed by glucoberteroin, both with highest content at 21 °C. Vitamin C also had its highest content at 21 °C, while the total sugar content was lowest at this temperature. In conclusion, the study demonstrated clear effects of growth temperature on sensory quality and some chemical properties of swede and indicated a good eating quality of swedes grown at low temperatures.

Til dokument

Sammendrag

BACKGROUND Plants grown at different latitudes experience differences in light spectral composition. Broccoli (Brassica oleracea L. var italica) plants were grown in climate-controlled chambers under supplemental wavelengths (red, far-red, red + far-red or blue) from light-emitting diodes (LEDs). The light treatments were combined with two cold climate temperatures (12 and 15 °C) during broccoli head formation to investigate the effects on morphology and content of health- and sensory-related compounds: glucosinolates, flavonols, ascorbic acid and soluble sugars. RESULTS Supplemental far-red and red + far-red light led to elongated plants and the lowest total glucosinolate content in broccoli florets. The content of quercetin was highest with supplemental red light. Vitamin C was not significantly affected by the light treatments, but 12 °C gave a higher content than 15 °C. CONCLUSION The effects of supplemental red and far-red light suggest an involvement of phytochromes in the regulation of glucosinolates and flavonols. A shift in red:far-red ratio could cause changes in their content besides altering the morphology. The sugar and vitamin C content appears to be unaffected by these light conditions. Supplemental blue light had little effect on plant morphology and content of the health- and sensory related compounds.

Til dokument

Sammendrag

In this review, we provide an overview of the role of glucosinolates and other phytochemical compounds present in the Brassicaceae in relation to plant protection and human health. Current knowledge of the factors that influence phytochemical content and profile in the Brassicaceae is also summarized and multi-factorial approaches are briefly discussed. Variation in agronomic conditions (plant species, cultivar, developmental stage, plant organ, plant competition, fertilization, pH), season, climatic factors, water availability, light (intensity, quality, duration) and CO2 are known to significantly affect content and profile of phytochemicals. Phytochemicals such as the glucosinolates and leaf surface waxes play an important role in interactions with pests and pathogens. Factors that affect production of phytochemicals are important when designing plant protection strategies that exploit these compounds to minimize crop damage caused by plant pests and pathogens. Brassicaceous plants are consumed increasingly for possible health benefits, for example, glucosinolate-derived effects on degenerative diseases such as cancer, cardiovascular and neurodegenerative diseases. Thus, factors influencing phytochemical content and profile in the production of brassicaceous plants are worth considering both for plant and human health. Even though it is known that factors that influence phytochemical content and profile may interact, studies of plant compounds were, until recently, restricted by methods allowing only a reductionistic approach. It is now possible to design multi-factorial experiments that simulate their combined effects. This will provide important information to ecologists, plant breeders and agronomists.

Sammendrag

Smak og ulike kvalitetsdimensjoner hos grønnsaker påvirkes av flere abiotiske vekstfaktorer som lys og temperatur. Disse vekstbetingelsene er særegne i nord på grunn av forholdsvis lave dyrkningstemperaturer og lange dager. I dette prosjektet sees det nærmere på ulike helsegode innholdsstoffer i tillegg til smak i brokkoli for å dokumentere den nordlige kvaliteten.

Sammendrag

Fra 1. januar 2008 er ingen effektive skadedyrmidler godkjent for bruk mot kålfluer i Norge. Det har siden 2004 vært en stor innsats ved Bioforsk i samarbeid med Landbrukets forsøksringer og med næringen til å finne frem til metoder og midler som vil beskytte korsblomstrede vekster mot kålfluer. Det er spesielt to prosjekter som har støttet mye av dette arbeid, ett brukerstyrt fra kålrotdyrkerne og ett fra Forskningsfondet. Resultatene viser at både nye midler og andre bekjempelsesmetoder kan gi tilfredsstillende beskyttelse. Men det er mye arbeid som gjenstår før all den nye viten kan tas i bruk.

Sammendrag

Larvene til gulrotflua (Psila rosae) lever på gulrot og andre skjermplanter, både ville og dyrkede arter. På røttene til gulrot ses angrepene som rustbrune sår, og ofte innsnevringer av rota. Angrep på unge planter kan gi total avlingssvikt. Fluene kontrolleres vanligvis med en kombinasjon av vekstskifte og sprøyting etter behov. Behovsvurderingen baseres på fluenes aktivitet i feltet (limfellefangster) og skadeterskler. I denne artikkelen oppsummerer vi situasjonen etter at sprøytemidler med en ny virkningsmåte er tatt i bruk. Utvidet bruk av limfellene og justering av sprøytetid anbefales.

Sammendrag

Dvale er første fase i potetens fysiologiske utvikling. Den er viktig for å hindre at knollene begynner å gro for tidlig. Vi har undersøkt hvordan dyrkings- og lagringstemperaturer påvirker dvaleperiodens lengde hos sorten Asterix, og hvilken betydning dette har for egenskapene som settepotet.

Sammendrag

Stor kålflue (Delia floralis) fra ulike deler av landet har svært forskjellig klekkebiologi. Noen biotyper ser ut til å ha en ekstra diapausefase (kvile) som forsinker klekketida betydelig på grunn av spesielle temperaturkrav. Utvikling av eventuelle varslingsmodeller vil kreve inngående kjennskap til disse forhold.

Sammendrag

Det er kjent at den fysiologisk tilstanden (alder) hos settepotetene kan ha stor betydning for spireegenskaper, vekstkraft, avlingsstørrelse og kvalitet. Likevel har det vært lite fokus på temaet her i landet. Vi gir her en presentasjon av hva fysiologisk alder er, hva den kan bety for potetdyrkeren og hvordan den kan påvirkes.

Sammendrag

Kontroll av kålfluene har i lang tid vært basert på effektive sprøytemidler. Disse er nå faset ut over det meste av Europa og 2007 er siste år med dispensasjon for bruk av enkelte preparater i Norge. Det haster derfor med å finne metoder og midler som kan erstatte disse. Dessverre er ingen enkel løsning i sikte, men kunnskaper om skadedyrene og optimal kombinasjon av tiltak kan gi akseptable resultater.

Sammendrag

Kontroll av kålfluene har i lang tid vært basert på effektive sprøytemidler. Disse er nå faset ut over det meste av Europa og 2007 er siste år med dispensasjon for bruk av enkelte preparater i Norge. Det haster derfor med å finne metoder og midler som kan erstatte disse. Dessverre er ingen enkel løsning i sikte, men kunnskaper om skadedyrene og optimal kombinasjon av tiltak kan gi akseptable resultater.

Sammendrag

En rekke gamle lokalsorter av potet i Troms er samlet inn og delvis identifisert. Flere varianter har spesiell farge, smak, konsistens, utseende og/eller historie som gjør at de kan ha potensial som nisjeprodukt i markedet. En presentasjon av noen varianter for sentrale kjøkkensjefer i Tromsøs restaurantmiljø bekreftet dette. Samtidig ble det avdekket relativt stor og entydig misnøye med dagens potetkvalitet, spesielt i forhold til størrelsessortering og lagringskvalitet på ettervinteren. En videre satsing betinger sikker identifikasjon, rensing og oppformering av aktuelle sorter. Arbeidet har avdekket at det fortsatt mangler enkle og rimelige identifikasjonsmetoder som kan erstatte mer omfattende morfologiske studier. Kostnader og rutiner ved rensing og oppformering er beskrevet. I noen tilfeller er slik oppformering allerede igangsatt. Restaurantene signaliserte relativt stor betalingsvillighet i forhold til ønskede kvaliteter. Sett i sammenheng med restaurantenes ønske om eksklusivitet i forhold til geografisk marked og distribusjonskanaler, kan det åpne for et tettere og mer gjensidig forpliktende samarbeid mellom produsent og restaurantledd om produktutvikling. Flere aktuelle dyrkingsmiljøer er identifisert.

Sammendrag

Arktisk kvalitet kan defineres som positive utslag av nordlig klima og opprinnelse på egenskaper og/eller forventninger til et produkt. Artikkelen gir en oversikt over ulike kvaliteter, eksempler på dokumenterte nordlige kvaliteter og det pekes på aktuelle forskningsområder/dokumentasjonsbehov for framtida.

Sammendrag

Resultatene med hensyn på effekten mot svartskurv fra beiseforsøk med tolklofosmetyl (Rizolex) og pencycuron (Pestige og Monceren) er litt sprikende. Det var ingen sikre gjennomgående forskjeller mellom svartskurvmidlenes virkning. I noen felt har beisingen ført til utsatt spiring, mens i andre felt har det ført til flere spirer. Angrepet av svartskurv på de underjordiske stenglene har blitt noe redusert ved beising. Det har blitt variable utslag på totalavlingen. I noen felt har beising ført til redusert avling, mens i andre felt har avlingen økt. I gjennomsnitt er det en tendens til avlingsøkning ved beising. I noen felt har beisingen påvirket størrelsesfordelingen i avlingen slik at andelen små knoller har økt. Resultatene med hensyn på potetsikade fra beiseforsøkene viser at det var en tendens til færre potetsikader tidlig i sesongen i ruter beiset med Prestige og mer potetsikader i ruter beiset med Rizolex enn i de ubehandlede kontrollrutene. Seinere i sesongen var det liten effekt av beisingen på sikadeangrepet.

Sammendrag

Fysiologisk alder hos settepoteter kan defineres som ”utviklingsstadiet hos en knoll, som er påvirket av kronologisk alder, dyrkings- og lagringsforhold”. Hovedstadiene i denne utviklingen fra fysiologisk ung til gammel settepotet beskrives ofte som dvale, apikal dominans, normal spiring, senilitet og inkubasjon. De to hovedfaktorene som påvirker aldringsprosessen er genetiske forutsetninger (potetsort) og temperatur (i dyrkingssesongen og på lager). Settepoteter i ulike stadier har svært forskjellig vitalitet, vekstrytme og avlingspotensial som igjen kan ha stor innvirkning på kvalitet og økonomi. Optimal fysiologisk alder er først og fremst avhengig av dyrkingssted (vekstsesongens lengde og temperaturer) og hva avlingen skal brukes til. I områder med kort eller kjølig vekstsesong bør en bruke fysiologisk eldre settepoteter (med kortere vekstsyklus) enn under varmere forhold for å oppnå tilsvarende modenhet. For å få fullt utbytte av eksisterende kunnskaper er det behov for bedre metoder for kvantifisering av fysiologisk alder hos settepoteter. Det er også behov for klarere definisjon og dokumentasjon knyttet til det nylig introduserte begrepet ”nordlig vitalitet”. Dokumentasjon av effekter knyttet til produksjonssted/klima kan gi markedsmessige fordeler, ikke minst med tanke på eventuell eksport av norske settepoteter. Artikkelen er basert på en litteraturgjennomgang.

Sammendrag

Mat og matvaner er i fokus. Forbrukerne ønsker kvalitet, mangfold og opplevelser i tillegg til å bli mette. Nordnorsk landskap og klima byr på store utfordringer for landbruket og nordnorske bønder må utnytte mulige fortrinn og tilby produkter med spesielle kvaliteter for å konkurrere i markedet. Fokusering på arktiske kvaliteter kan være en god strategi for markedsføring. Arktisk kvalitet skal bære med seg en ekstra dimensjon til både produktkvalitet og matopplevelse basert på nordlig opprinnelse, natur og kultur. Markedsføring av arktisk produktkvalitet vil kreve dokumentasjon.

Sammendrag

During the first half of the 1990-ies, the microlepidopteran Argyresthia retinella Zeller (Lepidoptera: Yponomeutidae) had an outbreak in mountain birch (Betula pubescens Ehrh. ssp. czerepanovii (Orlova) Hamet-Ahti) forests along the coast of northern Norway. In these regions, A. retinella has a univoltine life history and passes the winter as diapausing eggs, contradictory to previous reports from more southern latitudes of Europe, where newly hatched larvae overwinter. Eggs were deposited under lichen, mainly on branches and twigs, and avoided freezing by their ability to supercool. The mean supercooling points (SCPs) from October to March ranged between -35.5 and -36.5 C (lowest in January), and the eggs did not survive exposure below these temperatures. Diapause was terminated in the middle of February, and in April and May the SCP rose to about -30 C. Pre-freeze mortality was evident and had a significant impact on survival when eggs were exposed to temperatures above the SCP.

Sammendrag

Det var store genetisk bestemte variasjoner i klekketid mellom ulike populasjoner (lokaliteter) av stor kålflue, mens lita kålflue var svært ensartet over hele landet. Registrering av egglegging (sandfeller) ga et brukbart bilde av angrepsstyrken og er grunnlag for skadeterskler og varsling. Feller for voksne kålfluer viste bra selektivitet og kan supplere bruken av sandfeller. Beising mot kålfluene i kålrot ga ingen merkbar virkning, men bør utprøves i kulturer som blomkål og brokkoli. Sprøyting med pyretroider hadde ingen merkbar virkning. Bruk av ulike typer dekkemidler (Agryl og ulike nett) viste svært varierende beskyttelse mot kålfluene og i noen tilfeller negativ virkning på avlingen.