Produksjon av frukt og grønt

Frukt og grønt sektoren i Norge består i hovedsak av produktgruppene potet, grønnsaker, frukt og bær. Det kommer stadig til nye sorter, varianter og produkter, samtidig vil gamle gå ut av markedet.

Ringstad
Eplesorten Ringstad. Foto: Åsmund Asdal

Grøntsektoren er arbeidsintensiv, og norsk produksjon har derfor utfordringer med høye arbeidskostnader. For å få god økonomi i produksjonen kreves stabilt høye avlinger med høy kvalitet. Nye produksjonsformer gir nye muligheter. Arbeidssparende teknologi reduserer arbeidskostnader samtidig som produksjonen overvåkes mer nøyaktig slik at kvaliteten blir bedre.

FoU innen frukt- og grøntsektoren spenner fra agronomi og kultivering, råvarekvalitet, lagring og lagringskvalitet fram til kunden får det ferdige produktet.

Foredlingsrelatert forskning og plantefysiologiske problemstillinger gir kunnskap om genetisk variasjon og tilpasning til miljø og hvordan miljø og klima påvirker vekst, utvikling og kvalitet.

I den siste stortingsmeldingen om landbruk (Meld. St. 9, 2011-2012) ble grøntsektoren trukket fram som et område der det ligger til rette for økt norsk produksjon, og der økt forbruk er ønskelig av kostholdshensyn.