Effekter av stressfaktorer på kvalitet i grønnsaker

Grønnsaker kan i veksttida utsettes for stressfaktorer som tørke, u-gunstig temperatur og skadegjørere. Etter høsting og under lagring og omsetning kan produktene utsettes for stress i form av mekanisk håndtering under sortering, vasking og pakking. De kan også utsettes for etylen eller ugunstig gass sammensetning i emballasjen. Man kan på den annen side også bevisst utsette råstoffet for ulike former for stimuli (elicitor-behandling) som for eksempel UV-lys eller Ultralyd for bevisst å øke bestemte innholdsstoff i grønnsakene. Dette kan være relevant i forhold til å øke helseverdi av grønnsakene og for å styrke produktets motstandskraft overfor patogener under lagring.

DSCF5709 - Kopi
Ytre blad av hodekål eksponeres for ultrafiolett lys for å øke innhold av helse gode stoff (elicitor behandling). Foto: Randi Seljåsen / NIBIO
backaging.png
Vasking, sortering og pakking utgjør en potensiell stressfaktor for gulrot. Foto: Randi Seljaasen / NIBIO

Gjennom ulike forskningsprosjekt har vi undersøkt hvordan dyrkingsforhold og stress i produksjonstiden og under lagring har påvirket innhold av kjemiske stoff og smakskvalitet i forsøk med gulrot og kålvekster. 

Hos gulrot kan stress indusere produksjon av uønskede stoff og medføre forringelse av smaken. Hos brokkoli så vi mindre tydelige endringer i smaken og heller mer fysiologiske forskjeller hos brokkoli utsatt for ulike temperaturer i vekst-tiden.

Vi arbeider også med elisitor studier der målet er å øke innhold av biokjemikalier i restfraksjoner av grønnsaker for å øke anvendelsen i bearbeide produkt av grønnsaker eller kosttilskudd. I denne sammenheng studerer vi blant annet om slik behandling kan øke innhold av fenoliske stoff og glukosinolater i restråstoff av hodekål.

Publikasjoner

Til dokument

Sammendrag

The effect of different degrees of attack by carrot psyllid (Trioza apicalis) on quality parameters of carrots was studied in field experiments for two years. Treatments were different degrees of physical insect protection by floating row cover. An increasing attack level of psyllids showed an enhancement effect on the antioxidant capacity (ORAC), content of falcarindiol, 6-methoxymellein, and terpenes, and scores for bitter taste, chemical flavor, terpene flavor, and toughness. Carrot psyllid attack decreased the yield, total sugar, fructose, glucose, and sensory attributes sweet taste, color hue, color strength, crispiness, and juiciness. Carrot plants at 8−10 weeks of age tolerated attack by psyllids at low levels (2% leaves with curling or discoloration).