Alternative kilder til nitrogen i grønnsaker

Ved grønnsaksproduksjon på bruk uten husdyr kan nitrogen tilføres gjennom bruk av grønngjødsling eller dyrking av belgvekster i vekstskiftet. Et annet alternativ er å utnytte organiske avfallsmaterialer fra biogassanlegg, kompostert avfall fra næringsmiddelindustri eller lokale ressurser på gården. Vi ser på gjødseleffekten til vekster som etterfølger hverandre i et vekstskifte (rotasjon av vekster over år).

legume rotation
Gjødsling av grønnsak-vekstskifte med avfallsbaserte organise gjødselmidler. Foto: Randi Seljåsen / NIBIO
legume rotation.jpg
Nedmolding av bladmasse etter høsting av belgvekster som nitrogen-kilde til etterfølgende kulturer i et vekst-skifte. Foto Randi Seljåsen /Nibio

Vi forsker på nitrogenbalansen i økologiske og konvensjonelle produksjonssystem med grønnsaker i feltforsøk. Fokus for forskningen er å se på produktiviteten til nitrogen-fikserende vekster (kløver, erter, bønner) og tilgjengeligheten av nitrogen til etterfølgende vekster. Vi undersøker også effekt av såkalte 'fangvekster' høst og vinter for å hindre utvasking av næringsstoff.

Vi har undersøkt ulike vekstskifter med varierende hyppighet av belgvekster, næringskrevende og nøysomme grønnsak-kulturer. Som supplement til dette ser vi på tilførsel av ulike avfallsfraksjoner fra landbruket og tilstøtende industri. Vi har tidligere forsket på gjødslingseffekt av restråstoff fra biogassanlegg, pulverisert rekeskall og algemel.

Målet med forskningen er å utnytte belgvekster og tilgjengelige avfallsressurser i vekstskifter med grønnsaker.