Hopp til hovedinnholdet

Økosystemtjenester

JKHVCaZg_jpeg

Foto: NIBIO

Goder som mennesker kan høste fra naturen er grunnlaget for både økonomi og miljø, og det gjenspeiler seg i forsynende, regulerende, kulturelle og støttende tjenester. Matsikkerhet, erosjonskontroll, rekreasjon og fotosyntese er noen få av mange økosystemtjenester vi nytter oss av hver eneste dag. Å ta vare på naturen og økosystemene, er på mange måter som å ta vare på våre på oss selv.

Typer økosystemtjenester som NIBIO jobber med

 

Foto: Magda Karlo

Økosystemtjenester er de direkte og indirekte fordelene som økosystemene gir mennesker. NIBIO jobber med å bevare økosystemtjenester for å bidra til menneskelig velvære og bevaring av biologisk mangfold. Typer økosystemtjenester som NIBIO jobber med omfatter blant annet:

Pollinering

Pollinering er en avgjørende økosystemtjeneste som bidrar til en sikrere matproduksjon og et rikere mangfold av ville planter. Mange pollinatorer er i tilbakegang, blant annet på grunn av tap av leveområder og et matfat som forsvinner. Gjennom nasjonale og internasjonale prosjekter, jobber NIBIO med ivaretakelse og kartlegging av pollinerende insekter. NIBIO har også et særskilt ansvar for oppfølging av den nasjonale pollinatorstrategien, der øremerkede midler bidrar til kunnskapsutvikling og formidling om pollinatorer og de økosystemtjenestene de yter.

 

Biologisk skadedyrbekjempelse

Naturlege fiender som snylteveps, rovmidd og ulike insektlarver har en sentral rolle i bekjempelsen av skadedyr. Et rikt naturmangfold gir grunnlaget for leveområder for insekter, der biologisk skadedyrkontroll tar utgangspunkt i naturens egne mekanismer som et substitutt for kjemiske plantevernmidler. Biologisk skadedyrbekjempelse brukes både i økologisk og konvensjonelt jordbruk, og er i stadig utvikling. I NIBIO er det prosjekt som blant annet har undersøkt hvordan tilrettelegging og tiltrekking av nyttedyr har fremmet bekjempelse av bladlus i kornproduksjon. I tillegg forsker NIBIO på hvilke naturlige fiender som er viktige i bekjempelsen av skadelige sommerfugllarver i fruktproduksjon. Som et tillegg til ivaretakelse av pollinatorer, er integrert plante- og pollinatorvern (IPPV) er en forlengelse fra integrert plantevern (IPV), der IPPV i tillegg til å sikre god plantehelse tar høyde for tiltak som verner om pollinatorer i jordbruket.

 

Klimaregulering

  • Jordvern
  • Karbonlagring i skog og myr

 

Verdier i kulturlandskapet

  • Seterkultur

 

Næringsstoffkrinsløp

 

Fangdammer

Publikasjoner

Sammendrag

Integrert plante- og pollinatorvern (IPPV) er et relativt nytt konsept som omfatter tiltak med mål om å forbedre bærekraften i norsk jordbruk. Gjennom målrettede IPPV tiltak legges det til rette for økt biologisk mangfold i jordbrukslandskapet, både for å begrense bruk av plantevernmidler og forbedre pollineringen. Både pollinering og naturlig skadedyrkontroll er viktige økosystemtjenester som jordbruket kan dra stor nytte av.

Sammendrag

Artikkelen gir eit innblikk i problemstillingar knytta til pollinering og fruktsetjing i plomme. Den inkluderer tabellar for fertilitet og blomstringstid, og presiserer betydningen av samtidig blomstringstid i tillegg til pollenfertilitet.

Sammendrag

Pollineringstilhøve hjå viktige plommesortar, både nye og eldre, er presenterte. Avalon og Reeves har dårleg pollen, medan Excalibur og Jubileum har godt pollen. For å sikra god pollinering i Reeves er tilrådd å ha to pollensortar i plantinga - Althanns og Opal eller Victoria.

Sammendrag

Vi prøver i denne artikkelen å gje eit oppdatert oversyn over det vi veit om pollinering i aktuelle eplesortar. Vi drøftar kva omsyn som må takast ved val av pollensort, og har sett opp ein tabell der ein kan gå inn og finne aktuelle kombinasjonar av hovudsort og pollensort. Målgruppe for artikkelen er dyrkarar og rettleiarar.

Prosjekter

IMG_8203

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Bærekraftige tiltak i jordbrukslandskapet for å sikre mangfold av pollinatorer og andre nyttedyr: Integrert plante- og pollinatorvern (IPPV)


Integrert plante- og pollinatorvern (IPPV) er et relativt nytt konsept som omfatter tiltak med mål om å forbedre bærekraften i norsk jordbruk. Gjennom målrettede IPPV tiltak legges det til rette for økt biologisk mangfold i jordbrukslandskapet, både for å begrense bruk av plantevernmidler og forbedre pollineringen. Både pollinering og naturlig skadedyrkontroll er viktige økosystemtjenester som jordbruket kan dra stor nytte av. I dette prosjektet studerer vi IPPV ved etablering av blomsterstriper som tiltak i kulturlandskap flere steder i landet.

INAKTIV Sist oppdatert: 03.11.2023
Slutt: des 2024
Start: jan 2022
WP_20190514_10_04_48_Pro

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Pollinering i fruktdyrking – effekter av vegetasjon og plantevernmidler på pollinerende insekter


Forskrift om plantevernmidler pålegger yrkesdyrkere å drive integrert plantevern. Dette innebærer blant annet beskyttelse og styrking av viktige nytteorganismer gjennom å vurdere behov for tiltak mot skadedyr, begrense bruk av plantevernmidler samt å tilrettelegge for leveområder. Pollinerende insekter er en svært viktig gruppe av disse, og det har de senere årene vært mye fokus på nedgang av en del arter og generelt tilstanden hos pollinerende insekter.

INAKTIV Sist oppdatert: 11.05.2020
Slutt: des 2021
Start: jan 2019