Hopp til hovedinnholdet

Melkekyr og melkebruk

Melkekyr og melkebruk_Oskar_Puschmann

Foto: Oskar Puschmann/NIBIO

Melkekartene består av tre kart som viser hvordan antall melkekyr og bruk med melkekyr er fordelt i Norge (data fra 2020) og to kart som viser endringer i perioden 2010-2020.

Datagrunnlaget for analysene er et rutenett med 5 km x 5 km ruter (Strand & Bloch 2009) og produksjonstilskuddsregister fra 2010 og 2020 (Landbruksdirektoratet). Alle verdier er beregnet på rutenivå, for eksempel totalt antall melkekyr per rute, eller gjennomsnittlig antall melkekyr per bruk per rute.

 Kartene viser:

  • «Antall melkebruk 2020» Status: Antall foretak som søkte tilskudd til melkekyr i 2011. Rutene er farget i henhold til antall foretak som søkte: 1 til 2 bruk, 3 til 10 eller over 10 bruk. Ruter som inneholder foretak uten registrerte melkekyr er farget grå.
  • «Antall melkekyr 2020» Status: Antall melkekyr som det ble søkt tilskudd til i 2011. Rutene er farget i henhold til antall melkekyr: 1 til 35, 36 til 100, eller over 100 melkekyr. Ruter som inneholder foretak uten registrerte melkekyr er farget grå.
  • «Andel melkekyr på større bruk 2020» Status: Andel av alle melkekyr som hørte til på foretak med mer enn 35 årskyr i 2020. Rutene er farget i henhold til andel: Ingen (dvs. alle melkekyr er på foretak med mindre enn 35 kyr), under 50 % eller over 50 %. Ruter som inneholder foretak uten registrerte melkekyr er farget grå.
  • «Endring i antall melkebruk 2010-2020» Endring fra 2010 til 2020 i antall foretak som søkte tilskudd til melkekyr. Rutene er farget etter størrelsen på endringen: Reduksjon, ingen endring, eller økning. Foretak som sluttet eller startet med melkeproduksjon i perioden er også tatt med. Ruter som inneholder foretak uten registrerte melkekyr er farget grå.
  • «Endring i antall melkekyr per bruk 2010-2020» Endring fra 2010 til 2020 i antall melkekyr per foretak som det ble søkt tilskudd til. Rutene er farget etter størrelsen på endringen: Reduksjon på mer enn 5 kyr, liten endring (færre enn 5 kyr reduksjon eller økning), eller økning på mer enn 5 kyr. Foretak som sluttet eller startet med melkeproduksjon i perioden er også tatt med. Ruter som inneholder foretak uten registrerte melkekyr er farget grå.

Publikasjoner

Abstract

Landskapskarakter er det som særpreger et område og gjør at det skiller seg fra andre områder. Den er avhengig av samspillet mellom mange ulike landskapselementer, både naturlige og menneskeskapte. Ved å måle og registrere så mange som mulige av de ulike elementene landskapet er bygget opp av, skaper vi en datamodell av landskapet. Landskapsmodellen i 5 x 5 km rutenettet for Norge beskriver landskapselementer som har betydning for landskapskarakter. Modellen gir grunnlag for både endringsstudier og andre kvantitative landskapsanalyser.