
Matsikkerhet og matberedskap i nord
Landbruket er en svært viktig bidragsyter til norsk beredskap. Betydningen av matsikkerhet og selvforsyning er bragt til nye høyder de siste årene gjennom krig, pandemi, klimakrise og uår. Den viktigste ressursen for landbasert matproduksjon i Norge generelt og nordområdene spesielt, er gras på inn- og utmark. Dette utgjør bærebjelken i arktisk landbruk, men det ligger også muligheter for å produsere andre råvarer i landsdelen.

Det er en rekke forhold som påvirker matsikkerheten i nord. Beredskapslager for mat er en selvfølgelighet, men dette innebærer langt mer enn fysiske lager av ferdig produserte råvarer.
En grunnleggende forutsetning for en god beredskap er å ha et levende landbruk med gårdsbruk i aktiv drift, og fagfolk med kunnskap om hvordan matproduksjon kan foregå. Alle forhold som bidrar til å sikre at vi har bønder, påvirker derfor matberedskapen positivt.
Rekruttering til næringene er helt nødvendig. God økonomi, positive framtidsutsikter, gode velferdsordninger, kollegialt fagfellesskap og yrkesstolthet er eksempler på forhold som påvirker yrkesvalget.
Naturgitte forhold i nord begrenser hva som kan produseres
Klima, geografi og topografi påvirker hva som er mulig å produsere for å gi årvisse forsyninger av mat. Nord-Norge har på grunn av disse naturgitte forhold, flere begrensninger for hvilke råvarer som kan produseres og samtidig gi et godt inntekstgrunnlag for matprodusenter. Innsatsfaktorene som inngår i matproduksjonen må være tilgjengelige, og basert på landsdelens ressurser dersom selvforsyningsgraden skal økes reelt.
Det usannsynlige kan skje
Det er viktig å planlegge for at grenser kan stenges og handel med utlandet kan stanse. Dette er hendelser som vi gjennom historien har erfart kan bli realitet, med nylige påminnelser om at det er sannsynlig at usannsynlige ting kan skje. Beredskapsarbeid står derfor høyt på dagsorden, og matsikkerhet er en grunnleggende del av dette.
Gras er en viktig ressurs
Gras på inn- og utmark er svært viktige ressurser som kan utnyttes til produksjon av viktige næringsstoffer for mennesker. Disse ressursene er det bare beitedyra som kan omforme til produksjon av melk og kjøtt. En populasjon av drøvtyggere er derfor en svært viktig del av matberedskapen i nord, sammen med tradisjonell kunnskap om matproduksjon, videreforedling og tilbereding av mat.
Tverrfaglig kompetanse er derfor også en viktig ressurs for matberedskapen. NIBIO bidrar som kompetanseleverandør på en rekke områder innen matproduksjon i nord.
Publikasjoner
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Prosjekter

Divisjon for skog og utmark
Formidling av beiteressursenes verdi i det arktiske landbruket
Prosjektet skal synliggjøre verdier knyttet til beiteressursene og beitebruken i det arktiske landbruket, bl.a. gjennom formidling av erfaringer fra FoU, som øker bevisstheten hos den allmenne forbruker. Et sentralt delmål er å sette fokus på voksen sau som bærekraftig råvare.

Divisjon for skog og utmark
Rekruttering for nordnorsk matsikkerhet

Divisjon for matproduksjon og samfunn
Resilient North - matproduksjon, matsikkerhet og folkehelse i Nord-Norge
Prosjektet Resilient North har som mål å skaffe mer kunnskap om sammenhengen mellom mat, miljø og folkehelse i Nord-Norge i lys av et endret trusselbilde i nordområdene. Denne kunnskapen skal bidra til at landsdelen og Norge blir bedre rustet til å håndtere ulike situasjoner og endringer som kan oppstå.