Divisjon for matproduksjon og samfunn
Resilient North - matproduksjon, matsikkerhet og folkehelse i Nord-Norge

Slutt: mars 2029
Start: apr 2025
Prosjektet Resilient North har som mål å skaffe mer kunnskap om sammenhengen mellom mat, miljø og folkehelse i Nord-Norge i lys av et endret trusselbilde i nordområdene. Denne kunnskapen skal bidra til at landsdelen og Norge blir bedre rustet til å håndtere ulike situasjoner og endringer som kan oppstå.
Prosjektmedarbeidere
Hilde Halland
Eksternt prosjektnettsted | Besøk prosjektets hovedside |
Start- og sluttdato | 01.04.2025 - 31.03.2029 |
Prosjektansvarlig, NIBIO | Frøydis Gillund |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Økonomi og samfunn |
Vi vil definere relevante scenarier for matproduksjon, fra både hav og land, basert på mulige trusler og situasjoner. Deretter skal vi undersøke hvordan de ulike scenariene for matsikkerhet kan påvirke ernæring, sykdomsrisiko og befolkningens helse. Prosjektet inkluderer også forskning på lokalsamfunn og unge bønder og deres rolle for å styrke matsikkerhet og totalberedskapen.
NIBIO vil bidra med kunnskap om matproduksjon på land, og undersøke hvordan den vil kunne påvirkes som følge av akutte kriser og mer langsiktige endringer som påvirker produksjon og forsyning. Dette gir et grunnlag for å vurdere potensialet for matproduksjon i landsdelen og med det betydningen av regional matproduksjon for regional matsikkerhet. I tillegg vil NIBIO bidra i arbeidet med å undersøke hvordan unge bønder ser på den rollen de spiller for matsikkerhet, og hvordan deres arbeidsforhold, helse og motivasjon for å drive med jordbruk påvirkes, sett i lys av et endret trusselbilde.
Prosjektet ledes av Universitetet i Tromsø i samarbeid med NIBIO, NOFIMA, Statsforvalteren i Nordland, Statsforvalteren i Troms og Finnmark og Landbrukssamvirke.