Hopp til hovedinnholdet

Matsikkerhet og folkehelse: Forsker på krisescenarier i nord

Gillund_Brustad_Mikkelsen_260625_Foto Jan Fredrik Frantzen UiT_cropped

Frøydis Gillund, NIBIO, Magritt Brustad, UiT Norges arktiske universitet og Eirik Mikkelsen, Nofima, skal kartlegge ulike krisescenarier for matsikkerhet og folkehelse i det nye forskningsprosjektet Resilient North. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

Hva skjer med matsikkerheten vår hvis E6 gjennom Troms blir stengt på grunn av sabotasje? Eller dersom antall nordnorske bønder blir ytterligere redusert?

Det er urolige tider i Europa, og Nord-Norge er i liten grad selvforsynt med mat. Dessuten vet vi lite om hvordan ulike kriser og hendelser vil påvirke matforsyning og folkehelse i nord.

I det nye forskningsprosjektet Resilient North, skal forskere ved NIBIO, Nofima og UiT Norges arktiske universitet, kartlegge ulike krisescenarier og hvilke konsekvenser disse kan få for matsikkerhet og folkehelse.

Prosjektet har som mål å skaffe samfunnet og norske beslutningstakere mer kunnskap om sammenhengen mellom mat, miljø og folkehelse i Nord-Norge i lys av et fornyet trusselbilde i nordområdene.

Kunnskapen fra prosjektet skal bli et hjelpemiddel for nasjonale, regionale og lokale myndigheter og beslutningstakere. Den skal bidra til at landsdelen og Norge blir bedre rustet til å håndtere ulike krisesituasjoner som kan oppstå.

Prosjektet inkluderer også forskning på lokalsamfunn, unge bønder og deres rolle for å styrke matsikkerhet og totalberedskapen.

Frøydis Gillund (NIBIO) og prosjektleder Magritt Brustad (UiT Norges arktiske universitet). Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT
Frøydis Gillund (NIBIO) og prosjektleder Magritt Brustad (UiT Norges arktiske universitet). Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT

 

Gode forutsetninger for matproduksjon

– Nord Norge er et rikt matfat, forteller forsker Frøydis Gillund ved NIBIO Tromsø.

– Vi har store matressurser i havet, på jordene, i utmarka og i fjøset. Likevel har vi stilt oss i en svært sårbar situasjon. Bare om lag 7 prosent av maten vi spiser i Troms er produsert i fylket.  

– Matsikkerhet og beredskap i nord krever at vi har bønder, husdyr, jord og beitemark som holdes i drift i hele landsdelen, forklarer Gillund.

I Resilient North skal forskerne se på hvordan matproduksjonen fra sjø og land i Nord- Norge vii kunne påvirkes, både i fredstid og ved fremtidige kriser. 

NIBIOs bidrag er primært å undersøke hvordan jordbruksproduksjonen i landsdelen vil kunne påvirkes både som følge av akutte kriser, men også av mer langsiktige endringer som påvirker produksjon og forsyning: Hva er status for jordbruksproduksjonen? Hvilket potensial har vi? Og hva kan vi vente oss i framtida? Svarene på disse spørsmålene vil danne grunnlag for å si noe om hvor viktig regional matproduksjon er for regional matsikkerhet.

– Målet er å fremskaffe kunnskap som er nyttige for forvaltning og myndigheter når de skal legge strategier for å bedre matsikkerheten i nord. Derfor er vi glade for å ha Statsforvalteren i Nordland og Troms og Finnmark med som samarbeidspartnere i prosjektet, avslutter Gillund. 

NIBIO-forsker Hilde Halland er også involvert i prosjektet. Hun skal undersøke hvordan unge bønder ser på sitt bidrag til matsikkerhet, og hvordan deres arbeidsforhold, helse og motivasjon for å drive med jordbruk påvirkes, sett i lys av et endret trusselbilde. 

Resilient North

Prosjektet startet i mai 2025 og varer fram til sommeren 2029. Det er finansiert av Norges forskningsråd (NFR).

Resilient North ledes av professor Magritt Brustad ved UiT Norges arktiske universitet.

«Sjømat er ei viktig næring i nord, både for matproduksjon, arbeidsplasser og mange lokalsamfunn. Det gjør den også viktig for matsikkerhet og beredskap. Det er imidlertid mye som kan påvirke utviklingen i næringa og hvordan den kan bidra til beredskap.»

Eirik Mikkelsen, Nofima

 

«God folkehelse er en del av god beredskap. Derfor må vi sikre tilgangen til trygg og næringsrik mat for alle. Også i krisetider.»

Magritt Brustad, prosjektleder UiT

Sjømat er viktig for matproduksjonen i nord. Foto: Geir Sogn-Grundvåg / Nofima
Sjømat er viktig for matproduksjonen i nord. Foto: Geir Sogn-Grundvåg / Nofima

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.