Grønnstruktur

FKB-Grønnstruktur er et nytt, nasjonalt Geovekst-datasett som viser områder med vegetasjon innenfor bebygde områder, inkludert hytteområder. Grønnstrukturkartet er tilgjengelig for hele landet.

FAKTA

Grønnstruktur er et detaljert datasett tilpasset målestokk 1:1 000 og oppover. Kartet er en del av felles kartdatabase (FKB),  det offisielle navnet er derfor FKB-Grønnstruktur.

FKB: Felles kartdatabase, de mest detaljerte kartdata i Norge og forvaltes av Geovekstsamarbeidet..

Geovekst: Samarbeid om etablering og vedlikehold av de mest nøyaktige kartdata i Norge.

Grønnstrukturkartet synliggjør de grønne arealene i bebygde områder, og skiller mellom tresjikt, busksjikt og feltsjikt.

NIBIO har utviklet metoden og produsert grønnstrukturkartet for hele landet. I 2024 er en foreløpig versjon tilgjengelig på Geonorge, i påvente av at standardiseringsarbeidet skal ferdigstilles.

FKB-Grønnstruktur inneholder følgende arealtyper: Feltsjikt, busksjikt, tresjikt, utnyttet, bygning, vei, vann og jordbruk.

Datakilder og metode

Følgende datakilder blir brukt:

  • Satellittdata med høy romlig oppløsning (VHR-data; very high resolution data)
  • Nasjonal detaljert høydemodell (NDH)
  • Detaljerte kartdata (FKB-vei, FKB-bygning og FKB-vann).

I tillegg hentes det informasjon fra SSB Arealbruk og FKB-AR5 for å avgrense kartleggingsområde, samt gi informasjon om jordbruksareal i bebygde områder.

Produksjon kan deles inn i tre steg:

Først defineres hva som er «grå areal» ved å bruke FKB data (vei, samferdsel og bygg). Deretter deles det gjenstående arealet inn i hva som er grønt og ikke, ved hjelp av høyoppløselige satellittbilder gjennom Norsk Romsenter. Til slutt deles de grønne arealene inn i feltsjikt, busksjikt og tresjikt, utfra høyde på vegetasjonen.

  • Feltsjikt: Areal med vegetasjon der største parten av vegetasjon er under 1 meter.
  • Busksjikt: Areal med vegetasjon der største parten av vegetasjon er mellom 1 og 3 meter.
  • Tresjikt: Areal med vegetasjon der største parten av vegetasjon er over 3 meter.

Oppdateringsrutiner

Det legges opp til periodisk og kontinuerlig ajourhold. Hvert år vil datasettet bli oppdatert med nye FKB-data. I tillegg legges det opp til et periodisk ajourhold hvert tredje år ved bruk av nye høyoppløselige satellittbilder. Fra neste versjon er planen at kommunene kan legge til mer detaljert informasjon om taktype og overflate på grå arealer. 

Bruksområder

De grønne arealene har mange ulike funksjoner. De tar opp og fordrøyer nedbør, de er viktige for biologisk mangfold, og de bidrar til å regulere temperatur, i tillegg til at det er viktig for rekreasjon og folkehelse.

Et nasjonalt grønnstrukturkart vil være nødvendig og nyttig for en rekke fagmiljøer hos kommune, fylkeskommune, Statsforvalter og andre nasjonale aktører, samt private aktører. Basert på et grønstrukturkart kan det avledes flere temakart.

Tjenester

Kilden

Kilden er NIBIOs hovedkartløsning. Her er alle instituttets data samlet på ett sted sammen med et utvalg andre sentrale, nasjonale datasett.

Mer informasjon Til tjenesten
WMS-tjenester

WMS-tjenestene (Web Map Service) kan brukes til å implementere våre karttjenester i egne løsninger.

Mer informasjon