Divisjon for matproduksjon og samfunn
Innovativ og bærekraftig produksjon av Ribes i hele Norge-RibesMax
Slutt: des 2028
Start: jan 2025
Solbær, stikkelsbær og rips, som alle hører til slekten Ribes, har på tross av sine lange tradisjoner og påviste positive helseeffekter hatt en negativ trend i norsk produksjonsvolum. I dag dekker den norske Ribes-produksjonen bare en femtedel av markedets behov. Det er derfor et stort potensial for økt norsk produksjon av disse artene. De dyrkes i dag hovedsakelig til industri-formål (saft, syltetøy og gelé), men det er også en økt interesse for produksjon til friskkonsum (dyrking i hekk eller espalier). Nye mat- og helsetrender gir mulighet for nye produkter basert på Ribes. I RibesMax ønsker vi å bruke erfaringer fra sidereventyret i Hardanger til å teste Ribes som råvare for drikker med og uten alkohol. RibesMax vil sette søkelys på utfordringer og muligheter for økt produksjon og økt verdiskapning, og prosjektet vil gi næringen et løft, ved å involvere hele verdikjeden.
Prosjektmedarbeidere
Kari Grønnerød Sunniva Løwø Line Beate Lersveen Jørn Haslestad Anne Kari Heen Siv Fagertun Remberg Kjersti Aaby Ingunn Øvsthus Kine Skogås Fristad Anne Linn Hykkerud Tomasz Leszek Woznicki Nina Trandem Arne StensvandStatus | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.01.2025 - 31.12.2028 |
Prosjektleder | Anita Sønsteby |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Frukt og grønt |
RibesMax vil vi jobbe med
1) Klimatilpassa sorter av Ribes for ulike landsdeler
2) Plantehelse
3) Økt verdiskaping
4) Økonomisk bærekraftig produksjon til friskkonsum og videreforedling
5) Kunnskapsformidling til hele næringen
Publikasjoner i prosjektet
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag