Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

RibesMAX-Innovativ og bærekraftig produksjon av Ribes i hele Norge

Aktiv SIST OPPDATERT: 06.10.2025
Slutt: des 2028
Start: jan 2025

Solbær, stikkelsbær og rips, som alle hører til slekten Ribes, har på tross av sine lange tradisjoner og påviste positive helseeffekter hatt en negativ trend i norsk produksjonsvolum. I dag dekker den norske Ribes-produksjonen bare en femtedel av markedets behov. Det er derfor et stort potensial for økt norsk produksjon av disse artene. De dyrkes i dag hovedsakelig til industri-formål (saft, syltetøy og gelé), men det er også en økt interesse for produksjon til friskonsum (dyrking i hekk eller espalier). Nye mat- og helsetrender gir mulighet for nye produkter basert på Ribes. I RibesMax ønsker vi å bruke erfaringer fra sidereventyret i Hardanger til å teste Ribes som råvare for drikker med og uten alkohol. RibesMax vil sette søkelys på utfordringer og muligheter for økt produksjon og økt verdiskapning, og prosjektet vil gi næringen et løft, ved å involvere hele verdikjeden.

 

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.01.2025 - 31.12.2028
Prosjektleder Anita Sønsteby
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Frukt og grønt

RibesMax vil vi jobbe med

1) Klimatilpassa sorter av Ribes for ulike landsdeler

2) Plantehelse

3) Økt verdiskaping

4) Økonomisk bærekraftig produksjon til friskkonsum og videreforedling

5) Kunnskapsformidling til hele næringen

 

RibesMAX-prosjektet skal jobbe med utfordringer i produksjonen og belyse muligheter for økt produksjon og verdiskapning, samt redusere avlingstap. Prosjektet ønsker å gi næringen et løft, og involverer dermed hele verdikjeden, fra bærprodusenter til industripartnere.

Et av de viktigste arbeidsområdene i RibesMAX vil være å teste klimatilpassa sorter. Lovende sorter vil dyrkes i småskala-felt hos NIBIO Apelsvoll og NIBIO Tromsø. Etablerte plantinger hos dyrkere fra tidligere prosjekter (OPTIRibes) vil også inkluderes. Årlige registreringer av plantevekst, vekstavslutning, blomstring- og modningstid, vinteroverlevelse, kvalitetsundersøkelser av bæra og egnethet for ulike produksjonssystemer, vil gi verdifull innsikt for videre utvidelse av produksjonen.

RibesMAX vil også fokusere på plantehelse. Soppsjukdommen greinvisning har gitt store skader og avlingsnedgang i solbær- og ripsproduksjonen i Norge. Det vil også bli gjort en kartlegging av de viktigste skadedyrene i Ribes-kulturene i ulike regioner av landet. Bruk av feromonforvirring/massefangst og lavrisiko-midler mot viktige skadedyr som glassvinger og møll skal undersøkes.

Økt verdiskaping er en annen viktig del av RibesMAX. Nye matvare-trender kan øke interessen og utviklingen av nye produkter basert på Ribes. En av disse trendene er drikker med og uten alkohol. NIBIO er i dag en ledende kunnskapsleverandør innen produksjon av eplesider, og denne kunnskapen ønsker vi å videreutvikle for Ribes-bær. Det vil også utarbeides informasjon om muligheter og restriksjoner for formidling om helsevirkning.

For en bærekraftig produksjon er god økonomi en forutsetning, og det vil bli utarbeidet økonomiske kalkyler basert på utvalgte produsenter, med fokus på effektivitet og begrensning av fordyrende flaskehalser i produksjonen.

Informasjonsutveksling og kunnskapsformidling til hele næringen er en sentral del av RibesMAX. Norsk Landbruksrådgiving vil ha en aktiv rolle som bindeledd mellom forskning og produsenter. Resultater fra prosjektet skal formidles til alle deltakerne i prosjektet og til hele næringen. Gjennom prosjektet skal det utarbeides informasjonsmateriale, arrangeres fokus-seminarer og kurs både for nye og etablerte produsenter. Det vil arrangeres feltbesøk og markdager, og det vil holdes foredrag på regionale og nasjonale møter. Gjennom dette ønsker vi å bidra til en revitalisering av Ribes-produksjonen i Norge.