Funn fra overvåking av plantegift i mat fra 2024

Linfrø er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2024. Tretti prosent av prøvene inneholdt cyanogene glykosider over grenseverdi, men etter fratrekk for måleusikkerhet ble de ikke vurdert til å være overskridelser. Foto: Erling Fløistad
I Mattilsynets program for overvåking av plantegifter i mat 2024 undersøkte NIBIO for første gang innholdet av cyanogene glykosider og erukasyre, toksiner som finnes i linfrø og ulike oljer.
På oppdrag fra Mattilsynet utfører NIBIO analyser av plantetoksiner i næringsmidler i et årlig overvåkingsprogram. Nylig ble rapporten for 2024 publisert. Rapporten presenterer resultater fra 65 prøver tatt ut på det norske markedet i 2024:
- 15 prøver av hirse (5), sorghum (5) og teff (5) ble analysert for tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin
- 8 prøver av spisskummen eller krydderblandinger med spisskummen og 7 urtete ble analysert for pyrrolizidinalkaloider
- 10 valmuefrøprøver ble analysert for opiumalkaloider
- 10 linfrøprøver ble analysert for cyanogene glykosider (hydrogencyanid)
- 15 prøver av solsikkeolje (5), rapsolje (5) og tranolje (5) ble analysert for erukasyre
Cyanogene glykosider
Cyanogene glykosider er naturlige plantetoksiner som finnes i flere planter som brukes til mat. Eksempler er epler og steinfrukt som aprikos, kirsebær, fersken, plomme og mandel. Cyanogene glykosider finnes også i kassava, bambus, sorghum, linfrø, limabønner, kikerter og cashewnøtter. Cyanogene glykosider frigjøres under knusing av plantematerialet, enten ved tygging eller under bearbeiding av matavlingen, og spaltes til hydrogencyanid (blåsyre). Eksponering for cyanid kan føre til akutte forgiftninger, med nevrologiske symptomer som følge av skader i sentralnervesystemet. Tilbereding av mat, som gjæring, koking og tørking reduserer oftest cyanidinnholdet til akseptable nivåer. Grenseverdien for hydrogencyanid i linfrø er normalt 150 mg/kg, men dersom produktets forpakning er merket med følgende advarsel "Skal bare brukes til matlaging og baking. Må ikke spises rå», så er grenseverdien 250 mg/kg.
Det ble påvist cyanogene glykosider (hydrogencyanid) i alle ti prøvene av linfrø, tre av prøvene hadde et innhold over gjeldende grenseverdi, men etter fratrekk for måleusikkerhet ble de ikke vurdert til å være overskridelser av grenseverdien.
Tropane alkaloider
Tropane alkaloider finnes i store mengder i frø av planter i piggepleslekten. Når slike planter vokser som ugras kan avlingen bli forurenset med tropane alkaloider ved innhøsting.
De siste årene har det vært få eller ingen funn av tropane alkaloider. Men i fjor ble det imidlertid påvist overskridelser av tropane alkaloider i en av fem prøver av durramel (sorghum).
I to av fem prøver av teff/teffmel ble det påvist tropane alkaloider under gjeldende grenseverdi.
Funnene av tropane alkaloider i durramel gir fortsatt grunn til bekymring, og bør følges opp.

Pyrrolizidinalkaloider
Pyrrolizidinalkaloider (PA) er naturlige plantegiftstoffer som noen plantearter produserer som beskyttelse mot skadedyr. I Norge er landøyda en kjent giftig plante som inneholder PA, og denne har mange slektninger i tropiske og subtropiske strøk. Når slike planter opptrer som ugras ved produksjon av krydderurter og urtete kan PA-forurensning bli et problem. Av denne grunn er det innført importkontroll av spisskummen og oregano fra Tyrkia på grunn av risiko for høy PA-forurensing.
I 2024 analyserte NIBIO 8 prøver tørket spisskummen/krydderblanding med spisskummen (garam masala), Spisskummen er blant annet ofte en ingrediens i tacokrydder.
Det ble påvist pyrrolizidinalkaloider i 5 av 8 prøver spisskummen/krydderblanding med spisskummen, men det er positivt at ingen funn var over grenseverdien
Gjennom årene har det vært stor variasjon i påvist mengde PA i urtete. I 2024 ble det påvist pyrrolizidinalkaloider i 2 av 7 prøver urtete, hvorav funnet i en prøve johannesurtte overskred grenseverdien. Det ble ikke påvist pyrrolizdinalkaloider i fruktte. Analysene viser at PA-nivået i blandede urter fremdeles er noe høyt, og dette bør derfor følges opp med nye prøver i årene framover.
Opiumalkaloider
Valmuefrø utvinnes fra opiumsvalmuen (Papaver somniferum L.). Planten inneholder opiumalkaloider som morfin og kodein. Valmuefrø inneholder ikke opiumalkaloider, eller inneholder bare svært små mengder, men kan bli forurenset med alkaloider som følge av utlekking av opiumslatex fra overmodne eller skadde frøkapsler under høsting og prosessering. Opioidene virker bedøvende og angstdempende, og høye doser medfører sløvhet, eufori, kvalme og nedsatt pusterefleks.
I 2024 ble hadde 1 av 10 prøver valmuefrø et innhold av morfin og kodein over grenseverdien, men etter fratrekk for måleusikkerheten ble funnet vurdert til å ikke være en overskridelse av grenseverdien.

Erukasyre
Et høyt inntak av erukasyre er knyttet til hjerte-, kar- og leverskader. Det ble ikke påvist erukasyre i rapsolje eller i solsikkeolje, men det ble påvist lave nivåer av erukasyre i fire av fem tranoljeprøver. Det er bare etablert grenseverdi for erukasyre i raps- og solsikkeolje, men ikke i tranolje og fiskeolje. Ettersom tranolje er utbredt brukt blant spebarn og barn i Norge bør det jobbes med å etablere grenseverdi for erukasyre også i tranolje.
Forsker Marit Almvik er fagkoordinator for analysearbeidet med plantetoksiner i NIBIO. Hun sier det er positivt med få overskridelser av grenseverdiene i prøvene fra 2024. Men de nye toksinene det ble analysert for; erukasyre i oljer og cyanogene glykosider i linfrø, viser behovet for fortsatt overvåking av plantetoksiner i mat og etablering av grenseverdier der det ikke er satt.
KONTAKTPERSON

Marit Almvik
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 957 28 015 marit.almvik@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
KONTAKTPERSON

Marit Almvik
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 957 28 015 marit.almvik@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.