Hopp til hovedinnholdet

Grønnsak, potet

14.04.14_hoblelv kure4
Vannmiljøtiltak ved grønnsaks- og potetproduksjon. Foto: Svein Skøien. 
På intensivt drevne jordbruksarealer med grønnsaksproduksjon kan fosforinnholdet i jorda være høyt på grunn av sterk gjødsling over lengre tid. Hvis tilførslene av næringsstoff er høyere enn det som tas ut i avling er det fare for anrikning av fosfor i jordmassene, og dermed også høy avrenning av fosfor til vassdragene. Fosforkartlegging (i form av såkalt P Al status) er derfor et nyttig virkemiddel for å planlegge tiltak, som redusert gjødsling. Det kan ta tid før effekten av dette tiltaket kan registreres, men dette ansees som absolutt nødvendig for å redusere tap av fosfor til vassdragene.

Hvis behovet for redusert næringsstofftilførsel til resipienten er særlig viktig, kan det være nødvendig med omlegging fra næringskrevende potet- og grønnsaksvekster til grønnsaker som er noe mindre fosforkrevende.

I tillegg er risikoen for partikkelavrenning stor på disse arealene, og vegetasjonssoner og fangdammer er aktuelle sekundærtiltak. Det anbefales også å vurdere rensing av grøftevann, gjerne kombinert med sedimentasjonskammer / fangdam.

I områder med intensiv grønnsak- eller potetproduksjon er kartlegging av jordas fosfornivå viktig.
Skoyen gronnkaal.JPG
Grønnkålåker. Foto: Svein Skøien.