Hopp til hovedinnholdet

NIBIO Landvik

RIMG7552

Felt med sjalottløk ved NIBIO Landvik i Grimstad. Foto: Åsmund Asdal

Landvik forskningsstasjon ble startet opp i 1950 som en forsøksgård for jord- og hagebruk for sørlandsfylkene, med vekt på de kulturer som dyrkes der i et varmt klima med lang sommer og høy varmesum.

NIBIO Landvik er i dag bevaringssted for vegetativt formerte grønnsaker og bær. I Genressurssenterets statistikker er Landvik oppført med 266 aksesjoner (bevart materiale) av til sammen 46 arter. Det meste er grønnsaker og bær, men ved stasjonen bevares også noen prydplanter og medisinplanter.

Bevaring av grønnsaksorter

Historisk sett har grønnsakforedling, dyrking av tidlige og varmekrevende grønnsaker og frøavl vært de viktigste forskningsområdene. Som en følge av dette ble stasjonens forskere tidlig involvert i Nordisk genbanks (NGB) nasjonalt anlagte prosjekter for å bevare sorter og genmateriale av grønnsaker. 

Via samarbeidsprosjekter med NGB og senere NordGen og også Norsk genressussenter ble sorter og genotyper av grønnsaker samlet inn og bevart på stasjonen. Grønnsaksamlingene omfatter i dag sorter og genotyper av rabarbra, jordskokk, sjalottløk og pepperrot, samlet inn fra det meste av landet.

Rips og bjørnebær

I senere prosjekter er bærslag som rips og bjørnebær samlet inn og bevart. Genotyper av rips stammer fra et innsamlingsarbeid på 1980-tallet i regi av NGB og NLH (nå NMBU), og en samling som tidligere ble bevart på Ås.

Bjørnebærsamlingen inneholder ca 20 ville bjørnebærarter og -underarter som ble samlet inn i regi av Norsk genressurssenter i etterkant av en rapport om truede bjørnebærarter i Norge fra 2004.

En apomikt art

Bjørnebær er en apomikt art som produserer spiredyktig frø uten kjønnet formering. Det fører til at det lett oppstår nye arter og underarter, som kan sammenlignes med foredlede sorter hos dyrkede bær. Norsk flora oppgir at det finnes ca 40 arter og småarter av bjørnebær i norsk flora, og mange av disse finnes bare et eller et fåtall steder. Omlag halvparten av artene/småartene er bevart på Landvik.

Materiale fra samlingene på Landvik er tilgjengelig for både profesjonelle produsenter og for hobbydyrkere. Stasjonen samarbeider med foreningen KVANN om bestilling og utsending av formeringsmateriale.

Kontaktperson for samlingene på Landvik er Geir Kjølberg Knudsen.

 

RIMG7530.JPG
Landviks samling av rabarbrakloner består av ca 20 typer av rabarbra. Foto: Åsmund Asdal
RIMG7535.JPG
Omlag halvparten av arter og småarter av bjørnebær som er funnet i norsk natur er bevart på Landvik. Foto: Åsmund Asdal