Hopp til hovedinnholdet

Trønderkanin

PA170115-20081017-A Rehnberg- Norsk genressurssenter- Skog og landskap_trønderkanin
Foto: © Anna Rehnberg / Norsk genressurssenter / NIBIO

Trønderkaninen er i dag en svært sjelden kaninrase og det finnes bare få dyr igjen. Den regnes som kritisk truet.

Trønderkaninen har som navnet sier sin opprinnelse i trønderlagdistriktet. Det var telefonfullmektig T. Hannemo i Trondheim som omkring 1916-1918 startet et planmessig avlsarbeid med det man antar var en krysningskanin i utgangspunktet. Trønderkanin plasseres rasemessig som en stor kanin, og regnes som en kombinasjonsrase for kjøtt og pels.

Mange raser i bruk

Kaninholdet i Norge har gjennom hele 1900-tallet vært preget av mange raser, og trønderkanin har ikke hatt noen spesiell dominans i kaninavlen. Under 2. verdenskrig var kaninkjøtt etterspurt, og man krysset gjerne trønderkanin med større raser som belgisk hare. Dette ga gode slaktedyr som vokste hurtig.

Trønderkanin var vanlig fram til 1970-tallet. Da sank interessen for rasen, og den var nær ved å forsvinne. Det var bare noen få oppdrettere som holdt på den gamle norske rasen og takket være disse er det i dag en liten stamme som har sitt hovedområde i trøndelagdistriktet.

Rasens utseende og egenskaper

Trønderkaninen er en middels stor kanin med en idealvekt på 4,0 kg. Pelsen er bløt, tett og glansfull med noen lange dekkhår. Fargen er glinsende svart med hvite stikkelhår jevnt fordelt på sider og kryss. De hvite hårene må være hvite i hele sin lengde. Trønderkaninen regnes for å ha god fruktbarhet.

Trønderkaninen er gjerne sta og hissig, men kan likevel bli svært kjælen. Trønderkaninen holdes i dag først og fremst som et hobbydyr.

Raselag for trønderkanin

På 1990-tallet var det kun få oppdrettere av trønderkanin. Takket være disse ildsjelene finnes det fortsatt trønderkanin i dag. Det første bevaringstiltaket for rasen var å etablere en bevaringsbesetning i 1991. Etter hvert ble det tre slike bevaringsbesetninger hvis mål var å sikre at det til enhver tid fantes et visst antall levende dyr, samt å avle fram gode og rasetypiske dyr som kunne selges til interesserte nye oppdrettere. I 2015 ble den siste bevaringsbesetningen lagt ned og det var nå tilstrekkelig med interesserte oppdrettere av rasen som i 2017 gikk sammen om å danne et eget raselag.

Status for rasen i dag

Raselaget for trønderkanin anslår at det er ca 80 trønderkaniner rundt om i Trøndelag og på Nordmøre. Det er også spredte dyr ellers i landet, men de er det ingen god oversikt over. Raselaget er aktive med mange aktiviteter som er av stor verdi for å sikre rasen for framtida. De stiller med stand om trønderkaninen på ulike kanin- og husdyrutstillinger, hjelper til med å formidle dyr til nye interesserte, har medlemsmøter om avl på rasen og ser på muligheter for å opprette en stambok.  Fokus på rasen og dens framtid er svært viktig for å bevare den. En levende populasjon av trønderkanin er viktig for å synliggjøre rasen og holde kulturen rundt rasen levende.