I alle områder ble det tatt mellom 25 og 40 fotografier, og for hvert bilde ble det registrert koordinater, himmelretning og objektivets brennvidde. I re-fotograferingssammenheng utgjør dette i dag en verdifull bildebase med ca. 4500 førstegangsfotografier, og flere av disse områdene er senere oppsøkt og gjenfotografert.
Re-fotografering av gamle motiver
Siden 2002 er det i hovedsak re-fotografert mange eldre landskapsbilder fra ulike tidsepoker og fotografer, fra både offentlige institusjoner og private eiere.
To fotografer som særlig er fulgt over hele landet, er Axel Lindahl (foto fra perioden 1884-1896) og Anders Beer Wilse (foto fra perioden 1901-1948). Disposisjonsretten til deres bilder tilhører Norsk Folkemuseum som er en av Tilbakeblikk-programmets fremste samarbeidspartnere.
I tillegg er også nyere bilder blitt re-fotografert. Også disse gjenfotograferte bildenes fotoståsteder blir koordinatfestet. Alle endringspar som innbefatter de gamle bildene skal etter hvert overføres til Norsk Folkemuseums arkiver. Per 2019 er cirka 4000 landskapsbilder blitt re-fotografert.
Tilbakeblikk-fotografering inngår som en av flere metoder NIBIO bruker for å innhente stedfestet miljøinformasjon. I den sammenhengen er endringsbildene særlig godt egnet til å illustrere andre endringsdata.
Økt kunnskap om landskapsendringer
I tråd med den Europeiske landskapskonvensjonen ønsker vi gjennom bildene å bidra til økt kunnskap og bevissthet om ulike typer landskapsendringer. Målet er å synliggjøre hvordan ulike endringer innen viktige samfunnsområder som jordbruksdrift, by- og tettstedsutvikling, samferdselsutvikling, fremvekst av nye næringer, nydyrking, driftsnedlegging, fraflytting, friluftsliv-, kulturminne- og naturforvaltning, også medfører at selve landskapet endrer seg. Bildene skal vise endringer uavhenging av om de oppleves å være negative eller positive.
Å synliggjøre konsekvenser av nedbygging av dyrka mark og gjengroing av jordbruksareal er likevel å anse som et hovedfokus for Tilbakeblikk. Landskap vil alltid være i endring.
Endringsbildene skal være tilgjengelige for alle. Til nå er mange av bildene brukt i foredrag og aviser, nettsider i inn- og utland, blader og TV-program. Siden 2005 har Tilbakeblikk også hatt en egen sommerserie i avisa Nationen.