Mads Svennerud
Rådgiver
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 941 46 197 mads.svennerud@nibio.no Kontorsted: Oslo
Månedlig utvikling i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå fra 1998. NIBIO følger norsk prisutvikling løpende. Hver måned publiserer vi tall for prisutviklingen for matvarer i Norge på ulike ledd i verdikjeden.
Nedenfor finner du tabeller som viser utviklingen i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå fra januar 1998.
Tabellene og figurene finnes også i rapporten "Matpriser 1980-2000". Rapporten gir en nærmere beskrivelse av metode og gruppering av matvarene. Indeksene på denne siden ajourføres månedlig.
Fra og med januar 2017 endret Statistisk sentralbyrå (SSB) basisår for matprisindekser fra 1998 til 2015. NIBIO har nå samlet alle indekser på forbrukernivå, engosnivå og produsentnivå i en excel-fil:
Norske prisindekser
Prisindekser oktober 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 1,1 prosent fra september til oktober, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på fisk og kjøtt har økt den siste måneden, mens prisindeksen på øvrig hovedgrupper av mat- og alkoholfrie drikkevarer, har gått ned den siste måneden.
Den største nedgangen i forbrukerprisindeksen den siste måneden er på egg, med 2,5 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 1,7 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 2,0 prosent, frisk frukt gikk ned med 0,5 prosent, mens øvrig frukt og grønt gikk ned med 3,2 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,4 prosent den siste måneden. Prisen på smør økte imidlertid med 0,5 prosent, mens prisindeksen på de øvrige meierivaregruppene gikk ned. Forbrukerprisindeksen på ost gikk ned den siste måneden med 1,3 prosent, forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 2,5 prosent, mens forbrukerprisindeksen på andre meieriprodukter gikk ned med 8,0 prosent.
Fra september til oktober økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,2 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 1,7 prosent, mens forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam økte med 1,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe gikk ned med hhv. 0,2 prosent og 1,2 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på meierivarer og egg er undret den siste måneden (september til oktober). Engrosprisindeksen på fjørfe og svin er uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 0,7 prosent, 6,8 prosent.
Noteringsprisindeksen på melk gikk ned med 0,7 prosent fra september til oktober.
Produsentprisindeksen på svin økte med 3,2 prosent, mens produsentprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 1,0 prosent og 13,5 prosent fra september til oktober.
Prisindekser september 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,6 prosent fra august til september, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,5 prosent.
Forbrukerprisindeksen på egg, samt på frukt og grønt har økt den siste måneden, mens forbrukerprisindeksen på meierivarer, kjøtt, fisk og andre mat- og alkoholfrie drikkevarer har gått ned.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,4 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på smør som trekker indeksen ned (2,5 prosent), men også prisen på ost gikk ned den siste måneden med 0,8 prosent. Prisen på melk, yoghurt og fløte økte med 2,7 prosent fra august til september.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt ned med 1,7 prosent, der friske grønnsaker økte med 1,6 prosent, frisk frukt økte med 2,1 prosent, mens øvrig frukt og grønt økte med 0,9 prosent.
Forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 1,8 prosent i september. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 3,9 prosent i september, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 0,5 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam og fjørfe gikk ned med hhv.2,1 prosent og 2,3 prosent den siste måneden, mens prisen på svin gikk ned med 1,9 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er undret den siste måneden (august til september). Engrosprisindeksen på fjørfe, storfe og lam gikk ned med hhv. 0,6 prosent, 0,8 prosent og 4,3 prosent, mens engrosprisindeksen på egg og svin har økt med hhv. 0,3 prosent og 1,9 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra august til september.
Produsentprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 1,0 prosent og 6,8 prosent fra august til september, mens produsentprisindeksen på svin, økte med 2,5 prosent.
Prisindekser august 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 2,4 prosent fra juli til august, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,7 prosent.
Forbrukerprisindeksen på samtlige matvaregrupper gikk ned fra juli til august, der prisen på egg gikk ned med 5,8 prosent, meierivarer gikk ned med 2,7 prosent og frukt og grønt samt annet gikk ned med 2,4 prosent. Forbrukerprisen på kjøtt gikk ned med 1,2 prosent, mens på fisk gikk den ned med 1,0 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 2,7 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på melk, yoghurt og fløte som trekker prisen ned (5,8 prosent). Prisen på smør gikk ned med 3,6 prosent, prisen på ost gikk ned med 2,2 prosent, mens prisen på andre meierivarer gikk ned med 5,1 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 2,4 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 4,4 prosent, og frisk frukt gikk ned med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 2,0 prosent i august.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 1,2 prosent i august, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 1,1 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam og fjørfe økte med hhv.0,7 prosent og 0,4 prosent den siste måneden, mens prisen på svin gikk ned med 2,1 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er undret den siste måneden (juli til august). De siste 12 månedene har imidlertid engrosprisen på meierivarer økt med 2,7 prosent. Størst økning har det vært på smør med 8,1 prosent, etterfulgt av andre meierivarer med 2,8 prosent, ost med 2,7 prosent og melk, yoghurt og fløte med 2,2 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe og svin er uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og lam har økt med hhv. 0,8 prosent og 3,2 prosent. Engrosprisindeksen på egg har økt med 0,1 prosent fra juli til august.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra juli til august og har i løpet av de siste 12 månedene gått ned med 0,4 prosent.
Produsentprisindeksen på storfe økte med 1,0 prosent fra juli til august. Produsentprisindeksen på svin, var uendret, mens på lam økte den med 7,8 prosent.
Prisindekser juli 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp 4,2 prosent fra juni til juli, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,7 prosent.
Forbrukerprisindeksen på samtlige matvaregrupper økte fra juni til juli, der prisen på meierivarer økte med 5,7 prosent, fisk økte med 5,0 prosent og frukt og grønt økte med 4,8 prosent. Forbrukerprisen på kjøtt gikk opp med 3,9 prosent, egg økte med 2,9 prosent, mens forbrukerprisindeksen på gruppen annet, økte med 3,4 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer økte med 5,7 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på ost som trekker prisen opp (6,1 prosent). Prisen på smør økte med 4,8 prosent, prisen på melk yoghurt og fløte økte med 2,9 prosent, mens prisen på andre meierivarer økte med 3,4 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 4,8 prosent, der friske grønnsaker økte med 4,5 prosent, og frisk frukt økte med 5,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 5,0 prosent i juli.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 5,3 prosent i juli, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk opp med 2,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe økte med hhv.5,7 prosent og 2,2 prosent den siste måneden, mens prisen på lam økte med 2,1 prosent.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,7 prosent fra mai til juni, mens engrosprisindeksen på storfe var uendret. Engrosprisindeksen på fjørfe, lam og svin økte med hhv. 1,3 prosent, 0,7 prosent og 1,6 prosent. Vi har denne måneden ikke fått engrospriser på meierivarer, men vil publisere disse så snart de foreligger.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 0,7 prosent fra juni til juli.
Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 1,8 prosent i juli. På lam gikk produsentprisindeksen opp med 0,9 prosent og på svin økte den med 3,1 prosent.
Prisindekser juni 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 0,8 prosent fra mai til juni, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,1 prosent.
Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 2,5 prosent, mens øvrige forbrukerprisindekser på mat og alkoholfrie drikkevarer økte. Fisk økte med 1,2 prosent, egg økte med 0,5 prosent, kjøtt økte med 1,9 prosent, meierivarer holdt seg uendret, mens forbrukerprisindeksen på gruppen «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk opp med 0,4 prosent i juni.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 0,3 prosent i juni, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk opp med 3,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe økte med hhv.1,8 prosent og 0,6 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på ferskt kjøtt gikk opp med 0,7 prosent den siste måneden, mens det prisindeksen på fryst og annet konservert kjøtt økte med 2,4 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 2,5 prosent, der friske grønnsaker økte med 3,5 prosent, og frisk frukt økte med 3,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 0,1 prosent i juni.
Forbrukerprisindeksen på ost gikk ned med 1,1 prosent og smør økte med 1,3 prosent den siste måneden og forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk opp med 0,5 prosent. For gruppen andre meierivarer har forbrukerprisindeksen økt med 2,1 prosent.
Egg har hatt en økning i forbrukerprisindeksen på 0,5 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,4 prosent fra mai til juni, mens meierivarer var uendret. Engrosprisindeksen på storfe, svin og lam var uendret. Engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,4 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra mai til juni.
Produsentprisindeksen på storfe og lam er uendret i juni, mens produsentprisindeksen på svin økte med 2,4 prosent.
Prisindekser mai 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra april til mai, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,3 prosent.
Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 1,1 prosent, mens øvrige forbrukerprisindekser på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned. Fisk gikk ned med 1,7 prosent, egg gikk ned med 1,1 prosent, kjøtt gikk ned med 3,1 prosent, meierivarer gikk ned med 1,5 prosent, mens forbrukerprisindeksen på gruppen «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 0,4 prosent i mai.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 2,4 prosent i mai, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 4,4 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe gikk ned med hhv.4,3 prosent og 1,1 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på ferskt kjøtt gikk ned med 0,8 prosent den siste måneden, mens det prisindeksen på fryst og annet konservert kjøtt gikk ned med 4,2 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 1,1 prosent, der friske grønnsaker økte med 2,4 prosent, og frisk frukt økte med 1,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 1,0 prosent i mai.
Forbrukerprisindeksen på ost og smør gikk ned med hhv. 0,1 prosent og 1,8 prosent den siste måneden og forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,1 prosent. For gruppen andre meierivarer, har forbrukerprisindeksen gått ned med 3,0 prosent.
Egg har hatt en reduksjon i forbrukerprisindeksen på 1,1 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,2 prosent fra april til mai, mens meierivarer var uendret. Engrosprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 2,4 prosent og 6,3 prosent. Engrosprisindeksen på svin var uendret, mens engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,3 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er tilbake på «normalt» nivå og har økt med 48,4 prosent den siste måneden (april til mai). Sammenlignet med mars har noteringsprisen i mai økt med 0,7 prosent.
Produsentprisindeksen på svin er uendret i mai, mens produsentprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 4,2 prosent og 13,9 prosent.
Prisindekser april 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,8 prosent fra mars til april. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,4 prosent.
Forbrukerprisen på fisk og egg økte med hhv. 0,3 prosent og 0,2 prosent i april, mens forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 0,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på kjøtt og meierivarer gikk ned med hhv. 0,3 prosent og 1,3 prosent i april. Forbrukerprisindeksen på «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,2 prosent i april.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 3,0 prosent i april, mens forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt og fjørfe har økt med hhv. 2,1 prosent og 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og lam har gått ned med hhv. 0,6 prosent og 4,0 prosent den siste måneden.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 0,7 prosent, der friske grønnsaker økte med 2,0 prosent, og frisk frukt økte med 0,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 1,2 prosent i april.
Forbrukerprisindeksen på ost og smør gikk ned fra mars til april med hhv. 2,1 prosent og 1,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,4 prosent, mens forbrukerprisindeksen på andre meierivarer økte med 0,4 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra mars til april. Engrosprisindeksen på egg, gikk ned med 0,7 prosent, mens engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,5 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk ble gjennomført i påskeuken, og viser derfor en kraftig nedgang på 32,1 prosent.
Prisindekser mars 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra februar til mars. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,2 prosent.
Forbrukerprisen på fisk økte med 1,4 prosent i mars, mens forbrukerprisindeksen på egg gikk ned med 1,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 0,9 prosent, og på frukt og grønt gikk den ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på både meierivarer og «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,2 prosent i mars.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 3,3 prosent i mars, mens på svin og storfekjøtt (bearbeidet) gikk indeksen ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam økte forbrukerprisindeksen med 0,1 prosent fra februar til mars. Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på fersk kjøtt økt med 0,1 prosent, mens forbrukerprisindeksen på bearbeidet-/ og frossent kjøtt har gått ned med 1,4 prosent.
Den siste måneden gikk forbrukerprisindeksen på frukt og grønt ned med 0,6 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 0,9 prosent, frisk frukt gikk ned med 0,2 prosent, mens forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 0,9 prosent.
Blant meierivarene gikk forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte ned med 1,0 prosent fra februar til mars. Forbrukerprisindeksen på smør gikk ned med 3,4 prosent mens indeksen på ost gikk ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på andre meierivarer gikk ned med 4,0 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra februar til mars. Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, gikk prisindeksen på fjørfe ned med 0,4 prosent og prisindeksen på storfe gikk ned med 1,3 prosent. Prisindeksen på lam økte den med 1,6 prosent, mens prisindeksen på svin var uendret. Engrosprisindeksen på egg, økte med 0,3 prosent fra februar til mars.
Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 3,1 prosent i mars, produsentprisindeksen på lam gikk økte med 2,9 prosent, mens produsentprisindeksen på svin var uendret.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 4,5 prosent i mars.
Prisindekser februar 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,8 prosent fra januar til februar. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,8 prosent.
Forbrukerprisen på fisk økte med 3,6 prosent i februar og mens forbrukerprisindeksen på meierivarer og kjøtt økte med 2,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 0,9 prosent i februar, mens egg økte med 4,0 prosent. Øvrige mat- og alkoholfrie drikkevarer «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) økte med 3,0 prosent.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 0,3 prosent, mens på storfekjøtt (bearbeidet) har indeksen økt med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe har økt med hhv. 1,7 prosent og 5,2 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på lam gikk ned 0,5 prosent fra januar til februar.
Den siste måneden økte forbrukerprisindeksen på friske grønnsaker med 2,1 prosent, mens indeksen på frisk frukt gikk ned med 2,1 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 4,6 prosent fra januar til februar.
Blant meierivarene økte forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte med 2,1 prosent i fra januar til februar. Forbrukerprisindeksen på smør økte med 3,7 prosent mens indeksen på ost økte med 3,6 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på andre meierivarer økte med 6,1 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra januar til februar. Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, økte prisindeksen på fjørfe ned med 0,7 prosent, og på lam økte den med 1,6 prosent. Engrosprisindeksen på svin og storfe var uendret. Engrosprisindeksen på egg, økte med 0,1 prosent fra januar til februar.
Produsentprisindeksen på storfe økte med 1,3 prosent i februar, mens produsentprisindeksen på svin og lam var uendret.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret i februar.
Prisindekser januar 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 0,4 prosent fra desember til januar. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned 0,5 prosent.
Forbrukerprisen på fisk gikk ned med 4,3 prosent i januar og forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 0,4 prosent. Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 2,6 prosent i januar, meierivarer økte med 0,2 prosent, egg økte med 0,1 prosent, mens annet (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) økte med 0,5 prosent.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 3,6 prosent, på storfekjøtt (bearbeidet) har indeksen økte med 0,4 prosent og på svin økte forbrukerprisindeksen med 0,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam gikk ned med 9,6 prosent, på fjørfe gikk indeksen ned med 1,4 prosent og på reinsdyr gikk forbrukerprisindeksen ned med 3,1 prosent.
Den siste måneden gikk forbrukerprisene friske grønnsaker gikk ned med 0,2 prosent, indeksen på frisk frukt økte med 5,1 prosent, mens forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 2,2 prosent.
Blant meierivarene gikk forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte ned med 0,4 prosent i januar, mens indeksen på andre meierivarer gikk ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på smør økte med 5,0 prosent den siste måneden, mens indeksen på ost økte med 0,7 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer økte med 1,5 prosent i januar. Indeksen på smør økte med 6,8 prosent, melk, yoghurt og fløte økte med 1,8 prosent og indeksen på andre meierivarer økte med 2,3 prosent. Engrosprisindeksen på ost var uendret.
Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, gikk indeksen på fjørfe ned med 0,7 prosent, mens indeksen på svin gikk ned med 1,2 prosent i januar. Engrosprisindeksen på storfe økte med 1,2 prosent og engrosprisen på lam økte med 2,5 prosent den siste måneden.
Produsentprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 2,5 prosent og 6,3 prosent i januar, mens produsentprisindeksen på svin gikk ned med 2,4prosent.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 1,1 prosent i januar.
Prisindekser på mat i 2018
Forbrukrprisindekser
SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 2,8 prosent i 2018. Samtidig økte forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer med 2,5 prosent. Blant hovedgruppene meieri, kjøtt, frukt og grønt, fisk, egg og annet, var det prisindeksen på kjøtt som økte minst med 0,8 prosent, mens prisindeksen på frukt og grønt økte mest med 5,2 prosent.
Sammenlignet med 2017, har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt hatt en relativt stor økning i 2018. Frukt og grønt indeksen består av indeksen «frisk frukt», «friske grønnsaker» og «øvrig frukt og grønnsaker». Blant disse indeksene er det frisk frukt som økte mest med 7,2 prosent.
Etter flere år med relativt store økninger i forbrukerprisindeks på fisk, var prisveksten langt mer moderat i 2018, med 1,9 prosent. Prisindeksen på kjøtt har også i 2018 økt mindre en de andre indeksene, noe som gjør at prisindeksen på kjøtt over flere år har økt mindre enn indeksen på øvrige matvaregrupper.
Engrosprisindekser
Den vektede engrosprisindeksen på kjøttvarer (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin) gikk ned med 1,1 prosent i 2018. Prisen på svin gikk ned med 0,9 prosent, prisen på lam gikk ned med 0,4 prosent, mens prisen på storfe var uendret. Årsaken til at den samlede engrospisindeksen på kjøttvarer gikk mer ned enn de enkelte indeksene på de tre kjøttslagene, skyldes en vridning i omsetningen av kjøttslagene, der det i 2018 ble omsatt relativt sett mindre storfekjøtt (dyrt kjøtt) og mer av billig kjøtt (svin).
Den vektede engrosprisindeksen på meierivarer økte med 4,0 prosent i 2018. Prisen på smør økte mest med 9,0 prosent, prisen på ost økte med 5,4 prosent, prisen på melk yoghurt og fløte økte med 2,6 prosent, mens prisen på andre meierivarer økte med 3,5 prosent. Vi må tilbake til 2014 for å finne en årlig prisøkning som var større enn i år.
Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 1,0 prosent i 2018, mens den til sammenligning gikk ned med 6,5 prosent i 2017. Engrosprisindeksen på egg, økte med 3,0 prosent i 2018. Sist gang engrosprisen økte mer var i 2012.
Produsentprisindekser
Den vektede produsentprisindeksen på kjøtt (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin uten trekk for omsetningsavgift) gikk ned med 2,5 prosent i 2018. Størst nedgang var det i produsentprisindeksen på lam med 4,4 prosent, etterfulgt av storfe med en nedgang på 2,3 prosent og svin med en nedgang på 1,2 prosent.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 2,4 prosent i 2018.
Prisindekser desember 2018
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 2,3 prosent fra november til desember. SSBs konsumprisindeks (KPI) var uendret.
Forbrukerprisen på samtlige matvaregrupper gikk ned med unntak av egg som økte med 0,7 prosent. Frukt og grønt gikk ned med 4,3 prosent, kjøttvarer gikk ned med 2,5 prosent, fisk gikk ned med 1,5 prosent, meierivarer gikk ned med 1,2 prosent, mens annet (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,8 prosent.
Samlet sett gikk prisen på kjøtt ned med 2,5 prosent i desember. Blant de ulike kjøttslagene har prisen på storfe (biffer og filet) økt med 1,4 prosent og prisen på fjørfe har økt med 2,0 prosent den siste måneden. Prisen på storfekjøtt (bearbeidet) gikk ned med 0,4 prosent og prisen på svin gikk ned med 2,7 prosent. Den største prisendringen den siste måneden finner man på lam, som har hatt en prisnedgang på 7,6 prosent.
Den siste måneden gikk forbrukerprisene på frukt og grønt ned, der prisen på friske grønnsaker gikk ned med 2,8 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk ned med 5,9 prosent. Prisen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 4,0 prosent.
Blant meierivarene, økte forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,4 prosent i desember. Prisen på smør gikk ned med 5,6 prosent, prisen på ost gikk ned med 2,8 prosent og prisen på andre meierivarer gikk ned med 3,4 prosent.
Den siste måneden har prisen på bl.a. syltetøy økt med 0,9 prosent, mens prisen på brød, iskrem og godteri har gått ned med hhv. 0,5 prosent, 0,4 prosent og 5,6 prosent. Blant øvrige prisindekser, viser indeksen over importerte varer at prisen gikk ned med 3,9 prosent i desember, mens forbrukerprisindeksen på norskproduserte varer (basert på norske råvarer) gikk ned med 1,5 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra november til desember. Når det gjelder engrosprisen på kjøttvarer, har prisen på lam vært uendret, mens engrosprisen på svin har gått ned med 1,2 prosent. Engrosprisen på storfe har økt med 0,8 prosent og engrosprisen på fjørfe har økt med 4,4 prosent i desember. Engrosprisen på egg har økt med 0,2 prosent den siste måneden.
Produsentprisindeksen på storfe økte med 0,5 prosent fra november til desember. Produsentprisen på svin gikk ned med 1,7 prosent, mens produsentprisen på lam var uendret.
Noteringsprisen på melk var uendret den siste måneden.
Det er ikke registrert sammendrag