Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for skog og utmark

#Amazing grazing - bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark

INAKTIV SIST OPPDATERT: 20.10.2025
Slutt: apr 2025
Start: mai 2021

#AMAZING GRAZING skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. 

Amazing_figur_engelsk .jpg
Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.05.2021 - 30.04.2025
Prosjektleder Lise Grøva
Divisjon Divisjon for skog og utmark
Avdeling Vilt og utmarksressurser
Samarbeidspartnere Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og over 30 ulike aktører i verdikjeden kjøtt og ull fra sau
Totalt budsjett 12000000
Finansieringskilde JA/FFL

#AMAZING GRAZING skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. 

I regi av prosjektet ble holdt en serie med sju foredrag med tema knyttet til sau, beitebruk og bærekraft.

Opptak av foredragene finner du nedover til venstre.

Publikasjoner i prosjektet

Sammendrag

Husdyr kan beite og nyttiggjøre seg plantematerialet som vokser opp. Slike planter kan stort sett ikke brukes av mennesker som mat. Dermed kan beiting gjennom husdyr bidrat til å produsere mat på slike arealer. I foredraget skal det ses på om og når slik beiting er bra for klimaet og om melk og kjøtt fra slik produksjon kan være bra for helsa.

Sammendrag

Vi har fått en ny regjering som har gitt etter for landbrukets krav om at drøvtyggerne våre ikke skal ilegges klimaavgift. Men hva om det snille lammet får juling i Brussel fordi ikke alle beregninger som skal brukes i forbrukerrettet miljømerking er samme ulla?