Kan plantedroner erstatte manuell skogplanting? Publisert 07.07.2025 Skogplanting er et manuelt arbeid som både kan være dyrt og arbeidskrevende. Nå utvikler norske og danske forskere en drone som kanskje kan gjøre jobben enklere.
Slik skal Norge få mer oversikt over arealbruken Publisert 03.07.2025 Norge er et land med store naturressurser, men hvordan vi forvalter arealene våre har stor betydning for både miljøet og fremtidige generasjoner. Grunnkartet for arealanalyse gir et viktig kunnskapsgrunnlag for analyser og arealregnskap på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
Funn fra overvåking av plantegift i mat fra 2024 Publisert 01.07.2025 I Mattilsynets program for overvåking av plantegifter i mat 2024 undersøkte NIBIO for første gang innholdet av cyanogene glykosider og erukasyre, toksiner som finnes i linfrø og ulike oljer.
Evighetskjemikalie funnet i norske vannkilder Publisert 30.06.2025 En ny studie har påvist den uønskede og ikke-nedbrytbare PFAS-forbindelsen trifluoreddiksyre (TFA) i norsk grunnvann og overflatevann – særlig i områder påvirket av jordbruk.
Matsikkerhet og folkehelse: Forsker på krisescenarier i nord Publisert 26.06.2025 Hva skjer med matsikkerheten vår hvis E6 gjennom Troms blir stengt på grunn av sabotasje? Eller dersom antall nordnorske bønder blir ytterligere redusert?
Mange muligheter med åkerbønner og erter Publisert 26.06.2025 Et nytt doktorgradsarbeid viser at det er frøets vanninnhold og utviklingsstadium som avgjør når protein, stivelse og mindre karbohydrater innlagres i åkerbønner og erter. Temperatur påvirker ikke dette direkte. Arbeidet viser også at startgjødsling eller frøsmitting med Rhizobium-bakterier har begrenset effekt.
NIBIO-forsker skal lede nasjonalt FoU-forum for geografisk informasjon Publisert 25.06.2025 NIBIO-forsker Jonathan Rizzi ble nylig valgt til å lede det nasjonale FoU-forumet for geografisk informasjon. Målet er å styrke forskningen på geodata slik at Norge er sikret gode kart som er tilgjengelige for alle som trenger dem.
Flatehogst i barskog gir mindre karbon i humuslaget Publisert 24.06.2025 Ny forskning viser at flatehogst har betydelige og langvarige effekter på mengden karbon i humuslaget i boreal barskog – og effekten vedvarer i over 30 år. Jo mer karbon det er i utgangspunktet, desto større er endringene.
Fant gamle grønnsakfrø og erter i fryseren Publisert 20.06.2025 Hva ville du gjort hvis du kom over en pose tretti år gamle erter i fryseren din? Kanskje ville du plantet dem i en potte for å se om de kunne spire?
Jakter på genetisk variasjon i jordbær Publisert 19.06.2025 Hva er vel mer sommer enn saftige, røde jordbær? Gjennom 300 år har vi foredlet oss frem til disse herlige bærene, men i prosessen har viktige egenskaper blitt nedprioritert. Nå undersøker forskerne hvordan vi effektivt kan få disse egenskapene tilbake.
Surf 'n ' turf: Mer bærekraftig mat fra både land og sjø i Nord-Norge? Publisert 18.06.2025 Matproduksjon i Nord-Norge er viktig for matsikkerhet og folks levebrød, men byr også på miljømessige og andre utfordringer. Kan samfunnets ambisjoner om å øke regional matproduksjon oppfylles samtidig som hensynet til bærekraft, sameksistens og sirkularitet ivaretas?
Blir norske barn eksponert for plantevernmidler i skoler og barnehager? Publisert 17.06.2025 Mange skoler, barnehager og idrettsanlegg ligger tett på jordbruksarealer der det brukes plantevernmidler. Disse midlene kan spres med vinden, men det finnes lite kunnskap om hvor mye mennesker i nærområdene faktisk blir utsatt for disse midlene. Nå skal forskere undersøke dette nærmere.