Erter, løk og kålvekster

Nedenfor finner du omtaler og bilder av 10 utvalgte kulturminneplanter av ulike grønnsakslag. Blant disse er det erter, løkplanter og ulike kålvekster som har hatt størst betydning for norsk kosthold og matforsyning. Les også om kvann, som er den grønnsak som historisk sett har hatt størst og lengst betydning i Norge og den mer ukjente stjernemelde.

Frøavl av erter.
Frøavl av erter. Foto: Åsmund Asdal

Kulturminneplantene som presenteres her spenner fra  kålvekster,  erter og kepaløk til vossakvann og rabarbra. De fleste av grønnsakene som regnes som vanlige i norsk kosthold er importert og finnes ikke viltvoksende i norsk flora.  For eksempel kommer kål fra Middelhavsområdet og kepaløk fra Asia. Artiklene  nedenfor forteller hvordan disse ble foredlet og tilpasset til dyrking i Norge.

Vossakvann - en helnorsk grønnsak

Fjellkvann derimot, finnes viltvoksende i Norge, og ble gjennom hundrer av år og av bønder på Voss, foredlet fram til grønnsaken vossakvann. En enestående og fascinerende historie om en helnorsk grønnsak.

Ramsløk, som også finnes viltvoksende i Norge, ble nok mer brukt i eldre dager, men er på vei tilbake til norsk kosthold. Det er kanskje også den relativt ukjente stjernemelde, også kalt Nordens salat.

Les også om ertesorter og om rabarbra, som kom til Norge og ble populær på 1700-tallet, ikke minst fordi man trodde at planten hadde helseeffekter.