Hopp til hovedinnholdet

Poding av frukttrær

simenrud

Simenrud - en eplesort oppstått på gården Simenrud. Slike sorter ble utbredt ved deling av podekvist, først med naboer og deretter i et større område.

Hvis du ønsker deg et tre av en gammel sort kan du lage det selv eller du kan få en gartner til å lage et til deg. Nedenfor kan du lese om hvordan du poder. Det er enklere enn du tror.

Podekvist og grunnstamme

For å pode et nytt tre trenger du en kvist av sorten du vil ha på det nye treet og en stamme eller et tre som du kan sette kvisten inn på. Podekvisten tas i februar-mars og må være fra siste sommers vekst og fra et friskt tre. Podekvist kan tas fra et tre du har i hagen selv, fra andre eplehager eller fra kvistbanker. Podekvist lagres innpakket i vått avispapir med plast rundt i kjøleskap eller enda bedre, nedgravd i snøen, til podingen gjøres i april.

Stammen som du poder på er en blyanttykk grunnstamme som du kan kjøpe, eller du kan lage slike småtrær selv fra frø som etter ca 2 år er fine, såkalte frøstammer å pode på. En podekvist skal ha to eller tre knopper.

IMG_5279.JPG
Skjær et skrått snitt på grunnstammen med en skarp kniv. Her brukes en spesiell podekniv, som har en form på bladet som gjør det lettere å få perfekte snitt.

Fest med strikk og voks

Neste skritt er å feste de to delene til hverandre, slik at ledningsvevet under ytterbarken på kvisten kommer i berøring med tilsvarende vev på stammen. De to delene festes sammen med strikk e.l., og podestedet dekkes med podevoks for å hindre at ømfintlige kvister og knopper tørker ut.

Husk også å dekke snittet på toppen av podekvisten med voks. Det beste podevokset holdes flytende over en liten flamme, men det finnes også enklere podevokstyper å få kjøpt.

IMG_5287.JPG
De to plantedelene festes sammen med strikk, slik at barken og ledningsvevet like under barken på på de to delene mest mulig kommer i kontakt med hverandre.

Den ferdige podingen må nå behandles pent. Snittene på de to delene skal vokse sammen og grunnstammen med kvisten på må få stå i ro. Podingene plantes i godt fuktig plantejord og, for ytterligere å hindre uttørking, kan de dekkes med plast, - enten med en plastpose over hver poding eller med et lite telt av plast som et lite veksthus over der podingene står. Dusj vann over av og til og pass på at ikke jorda tørker ut.

Må ikke tørke ut

De første to ukene kan podingene i det lille plastteltet stå varmt, f.eks. i romtemperatur. Da vokser kvist og grunnstamme fortere sammen. Når knoppene begynner å svelle og små blader kommer kan podingene settes ut i vanlig dagslys og vanlig utetemperatur. Stell podingene godt med vann og gjødsel gjennom sommeren, og har du vært dyktig har du fine små frukttrær som kan plantes ut på høsten.

Den første høsten har treet bare en opprett stamme, og den kalles pisk. Første vinter eller vår kuttes toppen av pisken og så vil det vokse ut greiner. Etter 3-4 fire år kommer de første eplene. Lykke til!

Hjelp til å pode gamle sorter

Genressurssenteret får ofte spørsmål fra privatpersoner og ulike institusjoner om hjelp til å skaffe trær av gamle sorter, eller pode nye trær med egen podekvist. Dessverre er det ikke så mange som kan podekunsten lengre, men vi har kontakter med et par podemestre som vi deler her:

Tor Åge  Gabrielli, Ilestadveien, Andebu, tlf. 90620408 eller epost t-aa-g@online.no

Per Arne Myraunet, Hellberg, 7633 Frosta. Tlf. 91362414 eller epost myraupag@frisurf.no

 

RIMG3951.JPG
Av en slik liten podekvist kan du lage et nytt epletre. Alle foto: Åsmund Asdal
IMG_5282.JPG
Førsøk å f å snittene på grunnstammen og på podekvisten så like som mulig, slik at de passer godt til hverandre.
IMG_5291.JPG
Podevoks holdes flytende over en liten flamme og påføres med kost. Vokset må ikke være så varmt at knopper og celler skades. Å holde en temperatur like over smeltepunktet er det sikreste. Dekk alle snittflater med vokset, som stivner til en hinne som hindrer uttørking.
IMG_5294.JPG
En ferdig poding ser slik ut.
P5290057.JPG
Litt senere på våren, når sevja stiger er det mulig å pode på trær du allerede har i hagen. Enten ved å pode på kvister på treet som er omtrent like tykke som podekvisten, eller som her, ved å kutte av stammen på et tykkere tre og stikke skråskjært podekvist inn under vertikale snitt i barken. Strikk strammer kvisten inntil ledningsvevet og voks på alle snittflater hindrer uttørking.