Hva du kan gjøre selv

I tillegg til bevaringstiltak i regi av offentlige og private institusjoner som genbanker, levende plantesamlinger og Norsk genressurssenter er det mye du som privatperson og hageeier kan gjøre for å ta vare på gamle planter. På disse sidene finnes informasjon og tips til din egen plantebevaring.

RIMG1208
Løytnantshjerte - en gammel staude som er spredt og delt ved deling av røtter. Foto: Åsmund Asdal
IMG_9770.JPG
Mange gamle planter har gått tapt fordi nye eiere har fjernet alt gammelt og planter nytt. Tenk deg godt om før du leier en gravemaskin til å fjerne gamle planter for å få plass til nye fra hagesenteret. Ved å ta vare på de gamle plantene bidrar du til verdifull genressursbevaring. Foto: Åsmund Asdal

Plantesorter og verdifulle genotyper av planter kan bevares in situ, ved at de fortsetter å vokse eller der de naturlig vokser eller at trradisjonell dyrking fortsetter, eller ex situ ved at frø eller planter bevares i ulike typer av genbanker.

Den beste løsningen for bevaring av planter og sortsmangfold er at plantene brukes. Slow Food har et ordtak: Hvis du vil bevare en truet plante, - spis den!

Plantebevaring i genbanker kan aldri erstatte at bønder og gartnere dyrker et mangfold av sorter, at hageeiere tar vare på gamle stauder og roser i hagen, at forbrukere etterspør ulike eple-, tomat eller kålsorter og at typer av frø høstes og deles. 

Som privatperson kan du gjøre mye for at gamle sorter og andre typer av planter blir tatt vare på.

Om poding

På disse sidene vil vi publisere artikler med tips til hvordan privatpersoner med ulike interesser og muligheter kan bidra til å bevare plantemangfoldet. De første artiklene omhandler poding av frukttrær og høsting av eget frø.