Hopp til hovedinnholdet

Lier bygdetun

IMG_9916

Lier bygdetun har en av Norges mest innholdsrike samlinger av fruktsorter. Foto: Åsmund Asdal

Lier bygdetun drives som en stiftelse med formål og etablere og drive et bygdetun for Lier. Driften baserer seg i stor grad på frivilling innsats fra et stort antall personer med tilknytning til historielag og andre foreninger. Bygdetunet ligger solvendt til i liene nord for Lier sentrum, midt i en av landets viktigste fruktdyrkingsområder.

Allerede på 1990-tallet begynte Pomologisk utvalg ved bygdetunet å samle inn gamle fruktsorter fra eldre frukthager i distriktet, og stiftelsen har i dag en av landets største og mest innholdsrike samlinger av gamle fruktsorter. Sortsamlingene innholder mest eple, men også gamle sorter av plomme og pære. 

Utvidet med andre hageplanter

Senere på 2000-tallet begynte ildsjeler ved bygdetunet også å kartlegge og samle inn andre typer av hageplanter fra gamle hager i distriktet, og i dag inneholder plantesamlingene også et stort antall gamle stauder, krydder- og medisinplanter. Tilsammen er det registrert 234 ulike plantetyper i samlingene på Lier bygdetun.

Eget pomologisk utvalg

Pomologisk utvalg på bygdetunet består av erfarne og meget kunnskapsrike personer med tilknytning til profesjonell fruktdyrking i Lier og omegn. Utvalget arrangerer hvert år en eplefestival, ofte med over 1000 besøkende. På festivaldagen får besøkende smake på det store mangfoldet av eplesorter som er bevart, og de får hjelp til å bestemme ukjente eplesorter fra sine egne frukthager.

Kontaktpersoner for plantesamlingene ved bygdetunet er i dag Olav Garås for fruktsamlingene og Anne Marie Heggemsnes for stauder, krydder og medisinplanter.

SigneTillisch4.JPG
Fin avling av den gamle sorten 'Signe Tillisch' bevart ved Lier bygdetun. Foto: Åsmund Asdal
IMG_9948.JPG
Iris og andre liljetyper i plantebed på Lier bygdetun, med en av bygningene som er flyttet til bygdetunet de senere år, - på dugnad. Foto: Åsmund Asdal
Lamyreple.JPG
En av Liers spesialiteter, 'Lamyreple', - et svært godt eple som av en eller annen grunn ikke fikk noen større utbredelse. Foto: Åsmund Asdal