Hopp til hovedinnholdet

Kystmuseet Hvaler

RIMG6663

På Rove på Kirkøy arrangeres hvert år en eplefestival med 3-4000 deltagere. Foto: Åsmund Asdal

Hvaler fruktprosjekt startet i 1990, og nærmere 100 fruktsorter, mest epler, men også noen pæresorter er registrert, podet og bevart. Fruktsortene ble plassert i frukthager hos interesserte fruktdyrkere ulike steder på Hvalerøyene. Fra begynnelsen på 2000-tallet er trær av gamle fruktsorter også plassert på utearealene til Kystmuseet Hvaler, som i dag er en del av Østfoldmusene.

Med utgangspunkt i eplesamlingene arrangeres hvert år en eplefestival på Rove på Kirkøy. Festivalen har årlig 2-3000 besøkende. Her vises eplesorter som har vært dyrket på Hvaler og i Østfold. Tidligere ble det også solgt nypodede trær av gamle eplesorter.

Podekurs

På grunn av plantesykdommen heksekost, som har dukket opp i mange fruktdistrikter, blant annet på Hvaler, er salg av trær ikke lenger mulig. Til gjengjeld har Hvaler hagelag arrangert podekurs slik at hageeiere selv kan lage nye trær av de gamle sortene sine, eller eventuelt med podekvist fra klonarkiv uten heksekost.

På Kystmuseet Hvaler er det plantet 10 eplesorter, 2 pæresorter og en kirsebærsort i en permanent bevaringssamling. Kontaktperson ved Kystmuseet Hvaler er Gaute Jacobsen.

Øygunn Kile 1946_Lisbeth Svendsen.jpg
Hvaler-området har godt klima for fruktdyrking og var tidligere et viktige område for fruktdyrking i Norge. Her høster Øygunn Kile frukt, bilde fra 1946. En spesiell type Gravenstein stammer fra Kile og bevares under navnet 'Gravenstein Kile', eller 'Edholmgravenstein' som den også kalles lokalt. Foto: Utlånt av Lisbeth Svendsen
IMG_2257[1].JPG
Mye epler og mye folk på høstens eplefestivaler på Hvaler. Foto: Anne Marit Skovly
RIMG6594.JPG
Onsøyeple, - lokalsort og en spesialitet fra Østfold. Foto: Åsmund Asdal