Hopp til hovedinnholdet

Hjeltnes kompetansesenter

RIMG6653

Flaskeepleplassen ved Hjeltnes kompetansesenter. Foto: Åsmund Asdal

Ved Hjeltnes kompetansesenter, tidligere Hjeltnes gartnerskole, finnes en av våre største samlinger av fruktsorter. Hjeltnes gartnerskole var landets eldste gartnerskole opprettet i 1901. I dag er skolen omgjort til en videregående skole der Hjeltnes kompetansesenter er en avdeling med ansvar for kurs- og oppdragsvirksomhet, fagskole og voksenopplæring, og altså bevaring av fruktsorter i samarbeid med Norsk genressurssenter.

Sorter fra Hardanger

På 1990-tallet ble det gjennomført et stort kartleggings- og innsamlingsprosjekt for å ta vare på gamle fruktsorter på Vestlandet med hovedvekt på Hardanger. De første trærne ble plantet på gartnerskolen i 1995, og skolen har ca 50 mål med frukthage med plommer, eple, pærer, kirsebær og morell. Kompetansesenteret står i dag registrert som bevaringssted for 106 fruktsorter, mest av eple. Alle trærne er merket med sortsnavn. 

Flaskeepleplassen

Kompetansesenteret tar i mot besøkende grupper til omvisning og orientering, blant annet i sortssamlingene. Skolens elever har også etablert den spesielle rasteplassen Flaskeepleplassen på Gryvlehaugen ved riksveien like ovenfor frukthagene.

Her finnes en informasjonsstavle, benker og et steinbord, der Olav H. Hauges dikt 'Eg hogg ned den store apalen utfor glaset' er risset inn i bordplaten. Eplesorten 'Flaskeeple er nevnt i diktet. Fra Flaskeepleplassen er det forøvrig utsikt til gården der Olav H. Hauge bodde, og noen av sortene som er bevart har sitt opphav i podekvist fra dikterens frukthage.

Kontaktperson på Hjeltnes kompetansesenter er Andrid Solaas Innset.

 

RIMG6635.JPG
Lektor Knut Nes var sentral i etableringen av fruktsortssamlingen på Hjelnes, her i frukthagen med utsikt til Ulvik sentrum på andre sida av fjorden. Foto: Åsmund Asdal
RIMG6638.JPG
Herrasaleple, - en spesialitet fra Hardanger. Foto: Åsmund Asdal
RIMG6630.JPG
Elever og lærere ved åpningen av Flaskeepleplassen i 2008. Sittende til venstre rektor Gunnbjørg Øyre, som sammen med Knut Nes ledet innsamlingen av fruktsorter gjennom 1990-tallet. Foto: Åsmund Asdal