Hopp til hovedinnholdet

Domkirkeodden

RIMG7485

Museumsområdet på Domkirkeodden inneholder mange gamle bygninger, - med gamle eplesorter innimellom. Foto: Åsmund Asdal

Urtehagen på Domkirkeodden er et begrep og berømt for sin store samling av urter, som omfatter mange ulike typer av nytteplanter. Her finnes medisinplanter, krydder, ulike matplanter og rene prydplanter.

Mer spredt i museumsområdet står også endel gamle eplesorter, spesielt hardføre sorter som har gitt moden frukt selv i innlandsbygdene, der sommeren er kort og der vintrene kan være harde. Her finnes vinterherdige sorter som 'Haugmann' og 'Alexander' og tidlige sorter som 'Transparent Banche' og 'Säfstaholm'.

Samlet inn lokalt

Podekvist til samlingen ble samlet inn lokalt på begynnelsen av 1990-tallet, og endel trær med lokale navn eller med betegnelsen "frøeple" finnes også på museumsområdet. Frøepletrær er trær som ikke er podet, men som har spirt fra frø. Slike trær blir gjerne mer hardføre enn podede trær, og frøepler betydde nok mer i strøk med hardt klima. Når de beste eplene ikke ville overvintre eller modne, var halvgode epler som ga årssikker avling nestbest, spesielt til matlaging.

Noen få gamle kirsebærsorter finnes også på museumsområdet. I dag er 27 sorter av frukt på Domkirkeodden registrert som bevaringsverdige.

Urtehagen

Urtehagen inneholder mer enn 400 ulike planter og den trekker mange besøkende til Domkirkeodden. Selv om plantene her ikke er registrert i Genressurssenterets register over planter som bevares langsiktig i klonarkiv,  er mange planter med lang historie og genressursverdi med i plantesamlingen, f.eks. lokale typer av karve, pipeløk, svedjerug og isop.

Kontaktperson på Domkirkeodden er Hildur Hauksdottir.

RIMG7482.JPG
Fra museumsområdet på Domkirkeodden. Blomstrende rogn foran en av de mange bygningene som er samlet på museet. Foto: Åsmund Asdal
isop.JPG
Isop er en nytteplante kjent fra klostervesenet i Middelalderen. Denne isop-planten antas å ha overlevd på Domkirkeodden helt siden den ble innført og dyrket der i klosterhagen. Foto: Åsmund Asdal
Safstaholm6.JPG
Den tidlige eplesorten 'Säfstaholm' er blant sortene som er bevart på Domkirkeodden, her representert med den røde varianten. Foto: Åsmund Asdal
pipeloek.JPG
Pipeløk i Urtehagen på Domkirkeodden, samlet inn fra grastak på gamle bygninger i Gudbrandsdalen. Foto: Åsmund Asdal