Hopp til hovedinnholdet

Ringebu prestegård

Prestegård og bed

Samlinger av mange planteslag ved Ringebu prestegård like ved Ringebu stavkirke. Foto: Åsmund Asdal

Prestegårdshagen ved Ringebu prestegård er satt i stand som bevaringssted og utstillingsvindu for gamle nytte- og prydvekster, med hovedvekt på planter som har vært i vanlig bruk i Gudbrandsdalen. Stiftelsen Ringebu Prestegård har samarbeidet med Genressurssenteret om etableringen, og i dag fungerer prestegården som en back-up samling for bevaringsverdige planter.

Roser fra Gudbrandsdalen

På listen over planteslag som bevares finner vi frukt og bær, grønnsaker, krydder- og medisinplanter og ulike prydplanter. Dugnadsgjengen ved Prestegården var aktive i Norsk roseforenings roseaksjon, og mange gamle roser fra dalen er samlet inn og bevart i det store hageanlegget. I Genressurssenterets nøkkeltallrapport er back-up samlingen ved Ringebu prestegård oppført med 176 ulike planteslag.

I 2019 fikk Halldis Myhre Tvete og Kari Bentzen Plantearvenprisen for re-etablering av hagen ved Ringebu Prestegard. De fikk prisen for sitt omfattende og verdifulle arbeid med re-etablering av hageanlegget ved Ringebu Prestegård i Gudbrandsdalen, der spesielt lokale sorter av bær, stauder og roser er benyttet til etableringen av hagen.

Kontaktperson er Halldis Myhre Tvete.

IMG_0544.JPG
Anne Aaby og Randi Blakarstuen ved bedene med gamle stauder som omgir de gamle bygningene på Ringebu prestegård. Foto: Åsmund Asdal
IMG_0541.JPG
Randi Blakarstuen (t.v.) og Anne Aaby er med i dugnadsgjengen som vedlikeholder hagen ved Ringebu prestegård. Her i bedet med gamle hageroser samlet inn fra gamle hager i Gudbrandsdalen. Foto: Åsmund Asdal
Plantearven-prisen 2019