Hopp til hovedinnholdet

Bygdøy kongsgård

pærer og bier

Bikuber og pæretrær i frukthagen på Bygdøy kongsgård. Foto: Marianne Leisner

Bygdøy kongsgård var i Kongefamiliens eie fram til 2004. Da overtok Statsbygg ansvaret for bygningene, mens Norsk folkemuseum fikk ansvaret for driften, med intensjoner om at kongsgården skulle være en åpen gård hvor besøkende kan oppleve både historisk og fremtidsrettet drift, noe som her betyr økologisk drift. Kuslippet hver vår er blitt en populær attraksjon i Oslo.

Mye godvilje

Kongsgårdens gartneri ble grunnlagt av kong Oscar II i 1850. Etter norsk selvstendighet i 1905 ble gartneriet drevet kommersielt fram til 1990. Da  var gartneriet nokså forfallent. Etter år med planer, mye entusiasme og store investeringer framstår garteriet nå med nyrestaurerte bygninger og veksthus, butikk og kafe.

Og altså som bevaringssted og backupsamling for bevaringsverdige planteslag i det norske genressursprogrammet.

Plantefest

De første frukttrærne ble plantet på plantefesten 24. september 2015. Da ble ca 50 frukttrær av utvalgte sorter plantet av personer og organisasjoner som hadde vært med på å muliggjøre prosjektet på Gartneriet eller som ville være med videre i driften på en eller annen måte. 

Frukthagen inneholder gamle og bevaringsverdige sorter av eple, pære og kirsebær, etablert i samarbeid med Norsk genressurssenter.

I tillegg til samlingen av frukttrær har hagen duplikater av en aurikkelsamling som også er bevart ved botanisk hage i Tromsø. Her finnes ripsbusker med sorte bær, og stiklinger fra ripsbusker med røde blomster funnet i Jotunheimen og bevart ved NIBIO Landvik er underveis.

Omvisninger og kurs

Trærne er nå dels kommet i bæring og er formet som store parktrær og med stor krone på grunnstammer av Antonovka eller A2. Frukthagen er møblert med bord og benker og er mye benyttet til rekreasjon, samvær og måltider.

Hver vår holdes det fulltegnede beskjæringskurs og podekurs, og hvert år deltar mange hundre personer på omvisninger, som benyttes til å orientere om verdien av å ta vare på den nordiske plantearven.

Bigården i enden av frukthagen er godt skjermet, men brukes også aktivt til kurs og undervisning.

Trærne i frukthagen er dokumentert på kart, og sortene er merket med skilt. 

Kontaktperson er Marianne Leisner

 

Kronprinsen 2016.jpg
Kronprins Håkon Magnus plantet et epletre i sortssamlingen på forsommeren 2016. Foto: Marianne Leisner
aurikler 2.8.16 (002).JPG
Her plantes duplikater av 21 historiske aurikler som er samlet inn i Nord-Norge og bevart i Tradisjonshagen i botanisk hage i Tromsø. Foto: Marianne Leisner