
Kulturarv og terroir
I henhold til UNESCO kan ”terroir” defineres som ”et geografisk avgrensa område der lokalsamfunnet i løpet av historia har opparbeidd seg et sett med kulturelle særtrekk, kunnskap og praksiser basert på tett samhandling med biofysiske og menneskelige faktorer”.

Terroir-egenskaper hos lokale matprodukter kan av og til være økosystemtjenester fra kulturbetinga fjellbeiter. Flere naturgitte forhold, slik som klima, topografi, høyde over havet, geologi og jordbunnsforhold er viktige miljøfaktorer i tradisjonell norsk matproduksjon. Disse faktorene utgjør rammene for tilgjengelige vegetasjonstyper og fôrressurser i fjellet. I tillegg er mangfoldet av tradisjoner og driftsmåter i fjellet en svært viktig faktor for det biologiske mangfoldet. Resultater fra flere norske studier viser at lokal matproduksjon på artsrike fjellbeiter gir en rekke positive effekter.

Publikasjoner
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag