
Prosjekter
NIBIO lever av prosjekter - vi henter inn rundt 100 millioner kroner årlig i prosjektinntekter fra nasjonale og internasjonale finansieringskilder. Vi har høy aktivitet innen EU- og EØS-prosjekter og vi deltar også i forskningsprosjekter i Asia, Afrika og Latin Amerika. NIBIO leder flere store internasjonale prosjekter med fokus på matsikkerhet og klimaendringer. Prosjektlisten er ikke fullstendig.
Prosjekter


Innovative løsninger for økt lønnsomhet i grøntnæringa - TEKNOBÆR
De to største utfordringene norsk grøntnæring står ovenfor, er høye arbeidskostnader og stabilt høye avlinger av god kvalitet. Det skjer en rask teknologisk utvikling i og rundt landbruket. Bruk av avansert teknologi, inkludert robotisering til for eksempel behovsprøvd gjødsling, vanning og plantevern og ved innhøsting er ikke lengre framtiden, det er på full fart inn i internasjonalt landbruk.
![235028_Mizuna_None[1]](/prosjekter/_/image/714d000f-70e8-4610-b4ec-2e927aa018a3:7d2e3349f30248a53f91d6669cdc4b3135855301/block-800-800/235028_Mizuna_None%5B1%5D.jpg?quality=60)
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Kuldetolerante grønnsaker kan bidra til landbruksproduksjon over hele landet og gi økt verdiskapning
Kuldetolerante grønnsaker er betegnelsen på grønnsaksvekster som overlever ei frostnatt eller fem. Vekstene har en naturlig utviklet beskyttelse mot kulde, og fortsetter sin vekst når temperaturen om dagen tillater det. Unike muligheter åpner seg til å utvide vekstsesongen til langt utpå høsten til tidlig vinter, eller overvintring og tidlig vår. Det gir muligheter for «skuldersesonger» med mange fordeler som redusert næringstap fra jorda, større mangfold innen grønnsaker for forbruker, økt verdigrunnlag for dyrkere i en tid med ledig kapasitet og regionale muligheter for økt sysselsetting.

Conservation and breeding potential of native fruits in the Czech Republic and Norway - NATFRUIT
Fruits are irreplaceable part of human diet with compounds beneficial for human health. Native fruits are even more important, since they represent germplasm for future, treasury of genes, a range of bioactive compounds, antioxidant capacity, metabolomic pattern and other traits desirable for breeding in the environment and climate changing and for healthy food.