Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

ONETWO - En avling, to fôrrasjoner – ​ lokalprodusert fôr fra bioraffinerte engvekster til melkekyr og slaktekylling

Foto: Steffen Adler
Aktiv SIST OPPDATERT: 09.02.2023
Slutt: des 2025
Start: jan 2023

Engvekster er råstoffet ved grønn bioraffinering som gir en rekke interessant sluttprodukter. Forskningsprosjektet ONETWO har som mål å evaluere grønt proteinkonsentrat fra presset gras som proteinkilde i kyllingfôr og fiberrik pulp i fôret til melkekyr. Vi vil også bidra til teknologisk utvikling ved å teste nye avvanningsmetoder for råstoffer med høyt vanninnhold. Videre skal vi vurdere bærekraft og utvikle forretningsmodeller for bioraffinering av engvekster i Norge.

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.01.2023 - 31.12.2025
Prosjektleder Steffen Adler
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Fôr og husdyr
Totalt budsjett 9750000
Finansieringskilde Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

ONETWO gjennomføres i samarbeid med Ruralis - Institutt for rural- og regionalforskning, Aarhus universitet, Felleskjøpet fôrutvikling AS, TINE SA, Norsk Kylling AS, Scandi Energy AS og Orkel Direkte AS.

ONETWO har fire faglige arbeidspakker:

  • Bioraffineringrosessen
  • Grønt protein til kylling
  • Pulp til melkekyr
  • Forretningsmodell og bærekraft
Grassaft er rik på løselige proteiner, sukker og mineraler. Pressresten (pulp) inneholderer plantefiber og næringsstoffer bundet til disse.
Grassaft er rik på løselige proteiner, sukker og mineraler. Pressresten (pulp) inneholderer plantefiber og næringsstoffer bundet til disse.