Hopp til hovedinnholdet

Ny torvredusert jord gir «grønne fingre»

18-47-atj-20180320-155629

Foto: Anette Tjomsland

Mange års forskning ligger bak jordblandingen som utnytter næringsstoffer fra hage og parkkompost, steinmel og hønsegjødsel.

Jorda er utviklet av NIBIO på oppdrag fra Nordic Garden og har vært i salg hos Felleskjøpet og uavhengige hagesentre siden januar 2019.

– Jordblandingen vi har satt sammen kan selges som dyrkingsmedium. Det er jord du kan dyrke plantene dine i. Vi vil at hvermannsen skal oppleve at det er gøy å få fine planter, sier seniorforsker Trond Knapp Haraldsen.

Før jorda kom i butikk ble den testet i forsøksveksthus. Ulike vekster ble dyrket i mange testblandinger for å finne den optimale sammensetningen av jorda. Jordblandingene i testen ble sammenlignet med veksten av planter dyrket i fem jordprodukter som allerede er på markedet. Forsøk med agurk, tomat og petunia oppnådde da bedre vekst i det som nå har fått navnet Green Viking Premium Blomsterjord. For gulrøtter var det jevnt over ganske lik vekst som i de beste av jordblandingene som selges på hagesentre.

Forsøkene for å utvikle jordblandingen ble satt i gang i 2018, men det tar mye lenger tid enn ett år å utvikle god jord.

– Det startet i 2001 da vi forsket på resirkulert avfall og miljøvennlig blomsterjord. Vi byttet ut noe torv med kompost og mineralgjødsel med organisk gjødsel. Siden har vi systematisk forsket på hvordan ulike typer organisk materiale oppfører seg i jord- og gjødselblandinger, sier Haraldsen.

Han forteller at de derfor vet mye om ingrediensene som er brukt i jordblandingen.

– Vi vet noe om hver enkelt bestanddel fordi vi tidligere har testet disse hver for seg. Nå har vi undersøkt hva som skjer når vi setter dem sammen, og så har vi optimalisert virkningen, forklarer Haraldsen.

– Hvis du bare vil kjøpe en type jord så er dette trolig den beste på markedet nå. Den skal fungere like godt i liten og stor potte, legger han til.

 

Formål

Utvikle en torvredusert jordblanding av god kvalitet

Finansiering: Nordic Gardens AS