Hopp til hovedinnholdet

Norske urter kan gi ny, grønn verdikjede

26-17-Norske urter 2_Foto Mette Thomsen

Foto: Mette Thomsen

Planter dyrket i nordiske områder har høyt innhold av bioaktive forbindelser. Kan disse forbindelsene brukes som helsebringende fôrtilsetning eller nedbrytbar emballasje?

Det finnes indikasjoner på at planter dyrket i nordiske områder har høyt innhold av bioaktive forbindelser. Slike forbindelser har effekt på levende organismer, vev eller celler.

Ved å produsere bioaktive forbindelser fra norske urter, vil forskerne hente ut naturlige stoffer med antioksidativ, antimikrobiell eller betennelsesdempende virkning. Disse stoffene kan blant annet øke holdbarheten i laksefôr, redusere vintersår i oppdrettsfisk og forbedre tarmflora og helse hos kylling. I tillegg ønsker forskerne å designe nedbrytbare og antimikrobielle emballasjeprodukter.

Forskerne skal teste et utvalg av ville norske urter og noen dyrkede, med forventet høyt innhold av bioaktive forbindelser: oregano (bergmynte), ryllik, peppermynte, humle, rosenrot, reinrot, søtmalurt, portulakk og rosmarin.

Utvalget av sorter, klimatiske forhold, gjødsling og lys skal optimaliseres for vekst og innholdsstoffer. Forsøkene blir gjort på friland, i veksthus og i veksttunneler for å finne de beste betingelsene og produksjonsforholdene for urtene, både i avling og i produksjon av bioaktive stoffer. De mest potente plantene skal så oppskaleres.

De bioaktive forbindelsene blir trukket ut med ulike ekstraksjonsmidler, for så å bli testet for de egenskapene forskerne søker etter. Underveis skal det gjøres en rekke analyser av de antioksidative, antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskapene.

Ekstrakter og aktive stoffer blir valgt ved hjelp av biokjemiske analyser og laboratorietester. Deretter blir de testet i dyreforsøk med laks og kylling hos Nofima og NMBU Veterinærhøgskolen.

Målet er å skape en ny, grønn verdikjede for grøntprodusenter i Norge blant annet basert på ville planter fra norsk natur.

 

Formål

Prosjektet «BioActive», skal øke verdien i norsk landbrukssektor ved å produsere bioaktive forbindelser til fôrtilsetning og bioaktiv emballasje.

Samarbeid: Prosjektet ledes av Nofima. Øvrige deltagere er Veterinærinstituttet, PlantChem AS, Norgesfôr AS, Skretting Arc. avd. Stavanger, Frøvoll Gård, Boheimsmarken AS og Institute of Macromolecular Chemistry i Iasi, Romania

Finansiering: Norges forskningsråd (NFR)