Hopp til hovedinnholdet

Teiebær – bjørnebærets ukjente kusine

iStock-2220046399

De røde teiebærene modnes i juli og august – først i lavlandet i Sør-Norge, senere i fjellet og lenger nord. Foto: Elena Kurkutova / iStock

Teiebær vokser vilt i store deler av Norge, men for de fleste er planten likevel helt ukjent. NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm mener de røde bærene kan bli et kortreist alternativ til importerte granateplekjerner.

Denne sommeren har Paul Eric Aspholm reist land og strand for å samle inn vann- og jordprøver til ulike forskningsprosjekter. Underveis har han lagt merke til at det har vært uvanlig mye teiebær.

– I år har det mange steder vært uvanlig bra produksjon. Spesielt i Trøndelag og nordlige deler av Innlandet. Bærene er store, fyldige og søte – og det er mange av dem.

Mens en klase vanligvis består av tre til fem bær, har Aspholm i år sett planter med hele 20–30 bær i samme klase.

Navnet «fjelleple» har vært brukt om teiebær enkelte steder i landet, blant annet i enkelte fjellstrøk på Sørlandet. Foto: Argument / iStock
Navnet «fjelleple» har vært brukt om teiebær enkelte steder i landet, blant annet i enkelte fjellstrøk på Sørlandet. Foto: Argument / iStock

 

Forekomst, smak, modning og bruk

Teiebær er en av suksesjonsplantene i den norske naturen. Du finner arten der det har vært bevegelse i jordmassene, f.eks. i veiskråninger, langs skogsbilveier eller i skibakker. Arten er lett å kultivere og det er mulig å plante rotstiklinger rett ut i hagen.

De røde bærene modnes i juli og august – først i lavlandet i Sør-Norge, senere i fjellet og lenger nord. Smaken er frisk, syrlig og fruktig, men fullt modne bær er også søte. Mange mener smaken minner om granateple.

Et annet pluss er holdbarheten: Mens multer raskt blir overmodne, kan teiebær plukkes og spises i minst to uker etter at de er modne.

Tradisjonelt har teiebær vært relativt lite brukt i Norge, men planten har hatt større betydning i andre land. Bærene er rike på både vitamin C og antioksidanter.

Aspholm forteller at teiebær kan fryses eller brukes som de er. De skal ikke tørkes. Da forsvinner nemlig den smakfulle frukthinna rundt steinen. Det er også mulig å fjerne steinen og lage teiebærgelé. Denne geléen er noe av det klareste og fineste som finnes. Rødfargen er helt fantastisk!

– Jeg har blitt fortalt at oldemor pleide å lage teiebærgelé, mimrer Aspholm.

 

Bør ikke nytes sammen med alkohol

– Fra mine reiser i Russland husker jeg at moste blader av teiebær ble servert som smakstilsetning. Dessuten ble teiebær brukt som medisinplante. Bladene og røttene inneholder stoffer som kan hjelpe til å hele sår, motvirke betennelser og stoppe diaré, forteller forskeren.

Det finnes også noen gamle historier om at teiebær kunne være giftige. Aspholm tror imidlertid at dette var knyttet til bruk sammen med alkohol. I tidligere tider var alkoholbruk svært utbredt, blant annet fordi drikkevannet ofte hadde dårlig kvalitet.

– Antagelig er det noen egenskaper ved teiebærene som ikke er bra når de kombineres med alkohol. Derfor bør man unngå å nyte teiebær sammen med absint og vodka.

Paul Eric Aspholm tror at slike norske teiebær kan være et godt og kortreist alternativ til importerte granateplekjerner. Foto: iStock
Paul Eric Aspholm tror at slike norske teiebær kan være et godt og kortreist alternativ til importerte granateplekjerner. Foto: Ivan Reshetnikov / iStock

 

Kan teiebær erstatte granateplekjerner?

Granatepler har vært brukt i mat og drikke i Midtøsten, Sør-Asia og rundt Middelhavet i århundrer, men først etter årtusenskiftet ble frukten vanlig å finne i norske dagligvarebutikker. De siste årene har granatepler blitt markedsført som sunt og trendy, og både kjernene og juicen har fått et løft i popularitet.

Granateplekjerner brukes i dag til å pynte og smaksette en rekke ulike matretter, spesielt salater, desserter, smoothies og frokostblandinger. Kjernene er populære på grunn av sin knasende konsistens og søte og syrlige smak. I butikken selges granateplekjerner ferdig renset i små bokser til over 500 kroner kiloen.

– Vi ser for oss at norske teiebær kan være et godt og kortreist alternativ til importerte granateplekjerner, forteller Aspholm entusiastisk.

Ifølge forskeren minner teiebærene veldig om granateplekjerner. Smaken ligner, og konsistensen er den samme. Ved riktig høsting mener Aspholm at norske teiebær er vesentlig mer smakfulle enn importerte granateplekjerner.

Granateplekjerner brukes i dag til å pynte og smaksette en rekke ulike matretter, spesielt salater, desserter, smoothies og frokostblandinger. Foto: Rafa Jodar / iPhone
Granateplekjerner brukes i dag til å pynte og smaksette en rekke ulike matretter, spesielt salater, desserter, smoothies og frokostblandinger. Foto: Rafa Jodar / iStock

 

En plante med uutforsket potensial

NIBIO-forsker Eva Narten Høberg er særlig opptatt av matkultur og mattradisjoner. Hun underviser blant annet i «Bærekraftige matopplevelser» ved Nordland fagskole.

– Jeg kunne tenke meg å la de kreative studentene mine teste ut teiebær som alternativ til importert granateple, forteller Høberg.

– Jeg observerer at retter med gode, norske råvarer ofte blir overstrødd med granateplekjerner. De oppfattes som nærmest uunnværlige – ikke minst av dekorative årsaker. Dette bryter med den «grønne tråden» i et ellers velkomponert bærekraftig måltid innenfor konseptet lokalmat.

De to forskerne vurderer å starte et lite forskningsprosjekt for å avdekke flere av teiebærets hemmeligheter.

– Vi vet ikke så mye om hvilke fugler og dyr som utnytter teiebær i naturen. Bærene er tilsynelatende lite utsatt for sykdommer og skadedyr, men årsaken til dette er ikke kjent.

– I dag er det stort fokus på bærekraft og bruk av naturressurser. Teiebær er et godt eksempel på en ressurs vi vet altfor lite om, men som kan få en viktig rolle i fremtiden, avslutter forskerne.

Teiebær (Rubus saxatilis)

Teiebær er en flerårig plante som tilhører bjørnebærslekta i rosefamilien. Planten kan bli opptil 35 cm høy, den har hvite blomster og røde steinfrukter. I Norge er arten vanlig på steinet mark over hele landet.

Viktig advarsel: Unngå forveksling med tysbast

Selv om teiebær kan spises, finnes det også røde bær som er svært giftige. I enkelte områder kan tysbast og teiebær forekomme side om side. Hvis man ser nøye etter er ikke de to artene veldig like, men siden begge har røde bær er det mulig å ta feil.

– Tysbast er en av våre aller giftigste planter, forteller NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm.

– Den er særlig farlig for barn. Om våren blomstrer tysbasten på bar kvist. Senere dukker det opp røde bær, der blomstene har vært. To til tre bær kan være dødelig for barn, mens ti til tolv bær regnes som dødelig dose for voksne. Også barken og bladene er giftige. Derfor ber han folk være ekstra forsiktige.

1000005490_cropped.jpg

Tysbast (Daphne mezereum). Foto: Paul Eric Aspholm

Siden midten av mai har Paul Eric Aspholm tilbakelagt nærmere 30 000 kilometer i bil og blitt godt kjent med den norske naturen. Foto: Morten Günther
Siden midten av mai har Paul Eric Aspholm tilbakelagt nærmere 30 000 kilometer i bil og blitt godt kjent med den norske naturen. Foto: Morten Günther
Mens en klase vanligvis består av tre til fem bær, har Aspholm i år sett planter med hele 20–30 bær i samme klase. Foto: Paul Eric Aspholm
Mens en klase vanligvis består av tre til fem bær, har Aspholm i år sett planter med hele 20–30 bær i samme klase. Foto: Paul Eric Aspholm

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.