Hopp til hovedinnholdet

Riktigere holdbarhetsdato kan redusere matsvinn

20250512_154520_cropped

Ved å merke matvarer med en riktigere holdbarhetsdato, tror forskerne vi kan redusere en del av det store matsvinnet i Norge. Foto: Pia Borg, NIBIO

Hvert år kastes store mengder mat i Norge fordi holdbarhetsdatoen er utløpt, selv om maten ofte fortsatt er trygg å spise. Nå skal norske matprodusenter få bedre hjelp til å sette riktige holdbarhetsdatoer.

Gjennom Bransjeavtale om reduksjon av matsvinn, som ble inngått i 2017, har myndigheter og private aktører forpliktet seg til å redusere matsvinnet i alle ledd i matkjeden innen 2030. Norge ligger i dag bak dette målet. Nå vil Nofima, sammen med Matvett og NIBIO, undersøke hvordan norske matprodusenter fastsetter holdbarhetsdato, og om bedre veiledning kan redusere unødvendig matsvinn.

– Vi skal kartlegge hvordan matprodusentene fastsetter holdbarhetsdatoer i dag, hvilke utfordringer de møter, og om de kan få bedre veiledning til å sette riktige datoer. Målet er å gjøre det enklere å unngå at spiselig mat kastes, forteller forsker og prosjektleder, Anlaug Ådland Hansen i Nofima.

Usikkerhet rundt holdbarhetsdato fører til at forbrukere kaster mat unødig. Er du flink til å bruke nesen før maten havner i grønnposen? Foto: Pia Borg
Usikkerhet rundt holdbarhetsdato fører til at forbrukere kaster mat unødig. Er du flink til å bruke nesen før maten havner i grønnposen? Foto: Pia Borg

 

Ulike regler i ulike land

En undersøkelse utført av Matvett i 2015, viser at det er ulik praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato i de nordiske landene.

– Som en del av prosjektet skal vi gi en oversikt over hvilket veiledningsmateriale som er tilgjengelig i Norge. Samtidig skal vi sammenligne veiledningsmaterialet fra det norske Mattilsynet med det som blir framlagt av tilsvarende myndigheter i andre land, sier Pia Borg, seniorrådgiver i NIBIO.

– Det blir særlig interessant å se på om myndighetene i sammenlignbare land tolker regelverket og handlingsrommet slik som vi gjør i Norge, eller om det tolkes mer eller mindre fleksibelt.

Gjennom spørreundersøkelser og intervjuer med matprodusenter skal forskerne finne ut hvor skoen trykker – og hva som kan gjøres bedre.

Det er ulik praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato i de nordiske landene. Seniorrådgiver i NIBIO, Pia Borg, skal blant annet sammenligne veiledningsmaterialet fra det norske Mattilsynet med det som blir framlagt av tilsvarende myndigheter i andre land. Foto: NIBIO
Det er ulik praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato i de nordiske landene. Seniorrådgiver i NIBIO, Pia Borg, skal blant annet sammenligne veiledningsmaterialet fra det norske Mattilsynet med det som blir framlagt av tilsvarende myndigheter i andre land. Foto: NIBIO

 

Holdbarhetsdato bidrar til unødvendig matsvinn

Målet med prosjektet er å gi ny innsikt i hvordan holdbarhetsdatoer fastsettes, og om riktigere datomerking kan medføre mindre matsvinn. Neste steg er å legge til rette for at matbransjen kan ta grep for å redusere både matsvinn og klimafotavtrykk. Forskerne skal derfor gjennomføre en web-basert spørreundersøkelse blant norske matprodusenter. Resultatene skal deles med hele matbransjen og med myndighetene, og vil danne grunnlag for videre tiltak og forskning.

– Vi vet at usikkerhet rundt holdbarhetsdato ofte fører til at forbrukere kaster mat unødig. Med dette prosjektet ønsker vi å finne ut hvordan praksisen kan forbedres, slik at både matprodusenter og forbrukere får bedre forutsetninger for å redusere svinnet, avslutter Anlaug Ådland Hansen.

Best før, ofte god etter. Illustrasjon: Matvett
Best før, ofte god etter. Illustrasjon: Matvett

 

11-12.jpg

 

Klikk her for å delta i spørreundersøkelsen

Fakta om prosjektet

Prosjektets fulle navn er Fastsettelse av holdbarhet og betydning for matsvinn – hvordan fastsetter ulike matprodusenter holdbarheten? Matvett og NIBIO er sentrale samarbeidspartnere, i samarbeid med NHO Mat og Drikke.

Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA), og starter våren 2025 og avsluttes høsten 2026.

Mattilsynet vil bidra som rådgiver innen regelverk og veiledning.

Bransjeavtale om reduksjon av matsvinn

Bransjeavtalen er en frivillig avtale der myndighetene og private aktører har forpliktet seg til å redusere matsvinnet i alle ledd i matkjeden.

Bransjeavtalen ble inngått i 2017 mellom fem departementer og tolv organisasjoner fra hele matbransjen. Det er Landbruks- og matdepartementet som har ansvaret for å koordinere arbeidet under avtalen.

Gjennom avtalen har partene forpliktet seg til å samarbeide om «å fremme bedre utnyttelse av ressurser og råstoff gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn i hele matkjeden».

Et viktig premiss for arbeidet, er at matsvinnet skal kuttes samlet. Det er med på å forhindre at matsvinn forskyves fra et ledd til et annet i matkjeden.

Kilde: regjeringen.no

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.