Hopp til hovedinnholdet

Nå kan du få privat varsel fra egen værstasjon

erfl-20200420-121201

Seniorrådgiver Brita Linnestad i NIBIO viser fram en værstasjon som nå kan kjøpes og knyttes til VIPS. Gjør du dette kan du få private varsler om fare for angrep av en lang rekke skadegjørere i din egen åker. Foto: Erling Fløistad.

Kjøper du en egen værstasjon, kan du nå få privat varsel om fare for angrep av sjukdommer og skadedyr i egen åker. Dette er en mulighet flere har etterspurt, og nå er den på plass.

Brita Linnestad, seniorrådgiver i NIBIO og ansvarlig for nettjenestene i Landbruksmeteorologisk tjeneste (LMT), har gleden av å vise fram en pilot-værstasjon som kan kjøpes og knyttes til VIPS – Varsling Innen PlanteSkadegjørere. To Meteobot-stasjoner står nå i prøvedrift kobla til VIPS. Den ene står på Søråsjordet på Ås, blant en rekke kalibrerte målestasjoner.

– Her skal vi få bekrefta hva denne duger til, sammenlignet med langt dyrere utstyr, forteller Linnestad. Hun vil gjerne se at mange blir med og prøver VIPS-varslene på private værstasjoner. De systemene som foreløpig kan kobles opp mot VIPS er utviklet spesielt for varsling i jord- og hagebruk. Mange varsler trenger nemlig mer data enn det enkle stasjoner har sensorer til å måle. Denne teststasjonen måler temperatur i luft og jord, nedbør, vind, bladfukt og jordfukt, og koster fra 820 Euro. Tjenestene fra VIPS er gratis.

 

Varsler fra VIPS

Den nettbaserte tjenesten VIPS-landbruk varsler om angrep av en rekke plantesykdommer og skadedyr. Felles for mange av disse varslene er at de bruker data om været som har vært, kombinert med værprognoser og kunnskap om biologien til hver enkelt skadegjører. Dermed kan faren for angrep av for eksempel tørråte i potet varsles ut fra data om temperatur, vind, stråling og fuktighet i åkeren, i kombinasjon med et værvarsel fra Meteorologisk institutt. VIPS henter i dag data fra et nettverk av over 80 værstasjoner i viktige jord- og hagebruksdistrikt rundt om i landet. Likevel varierer været såpass mye lokalt at mange produsenter har ønsket seg stasjoner nærmere sin åker. NIBIO har ikke kapasitet til å sette ut værstasjoner hos alle dyrkere i landet, men denne sesongen åpner VIPS opp for at private stasjoner kan knyttes til systemet.

– Vi kobler værvarsler fra Yr.no automatisk med din stasjon. Deretter beregner VIPS private varsler, unike for akkurat din værstasjon, forteller Linnestad. Private varsler forventes å få større nøyaktighet enn de generelle, som beregnes for et større område.  Muligheten for mer presise lokale varsler har vært forsøkt med ulike tilnærminger. I år blir den første sesongen der dyrkere kan forsøke seg fram på egenhånd.

 

Nye LMT-nettsider

Brita Linnestad kan også fortelle at Landbruksmeteorologisk tjenestes nettsider har fått en større ansiktsløftning i år. Der er det nå raskt å finne fram til nærmeste værstasjon på kartet. Full oversikt over registrerte data fra stasjonen er samla på en oversiktlig side, med nye grafiske oversikter. Sammen med oversikten over været siste 30 døgn finner du også en presentasjon av inneværende vekstsesong med akkumulert nedbør og graddager.

Privat varsel fra egen værstasjon

Har du eller vurderer du å anskaffe egen værstasjon? Her er oppskriften i kortform:

1. Anskaff en VIPS-kompatibel værstasjon
VIPS kan samle inn data fra værstasjoner som har data tilgjengelig online og kan hentes direkte når varsler beregnes. VIPS lagrer ikke private værdata, så data må forbli tilgjengelig gjennom hele sesongen. Foreløpig er dette de værstasjonene som kan brukes mot VIPS: iMetos, Davis eller MeteoBot, værstasjoner som er utviklet for bruk i jord- og hagebruk.

2. Registrer deg som bruker i VIPS

3. Meld inn værstasjonen til VIPS
Ta kontakt på vips@nibio.no.

4. Sett opp privat varsel

Som VIPS-bruker med registrert værstasjon kan du sette opp VIPS-varsel som bare du har tilgang til. Du vil da få opp dette sammen med de andre VIPS-varslene på forsiden. 

5. Vent til varselet beregnes første gang

VIPS-varsler beregnes hver tredje time.

6. Gå inn på VIPS-siden, logg inn og se ditt private varsel

Ditt private varsel er kun synlig for deg. Du må logge inn via forsiden på VIPS for å se det.

erfl-20200421-134727.jpg
Ledninger ned i bakken går til sensorer for jordtemperatur og jordfukt. Foto: Erling Fløistad.
2-9-12.jpg
erfl-20200421-134634.jpg
Sensor for temperatur og luftfuktighet. Foto: Erling Fløistad.
erfl-20200421-135626.jpg
Sensorer for vind og nedbør, viktige verdier for flere prognosemodeller. Foto: Erling Føistad.
erfl-20200421-134704.jpg
Bladfuktmåler er ekstrautstyr på denne værstasjonen, men viktig å ha om den skal brukes i en frukthage. Foto: Erling Fløistad.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.