Plantehelseåret 2020

FN har utnevnt 2020 til det internasjonale plantehelseåret.

ph2020-webbanner
Foto: E. Fløistad

Plantehelseåret skal brukes til å gi økt global oppmerksomhet på viktigheten av god plantehelse. Plantevern er også vern om livet. God plantehelse bidrar til mindre sult, mindre fattigdom, bedre miljø og gi økonomisk utvikling i fattige deler av verden.  Norge har god plantehelse, den kan vi beskytte ved å være forsiktig med import av fremmede arter.

Markeringer av Plantehelseåret i Norge koordineres i samarbeid mellom NIBIO, Mattilsynet, Norsk landbruksrådgiving (NLR), Gartnerforbundet og Hageselskapet, og vil annonseres på denne nettsiden.

 

Nasjonal markering

Representanter for næring, forskning og forvaltning samles i Vitenparken på Ås 1. sepember 2020 for å markere plantehelseåret.

Landbruks og matminister Oddlaug Bollestad kommer.
Program og påmelding finner du her

 

Av smittevernhensyn er antall deltagere i Vitenparken begrenset til 60, men det vil også være mulig å delta på nett. Direktestrøm kommer på denne siden:
ph2020.vitenparken.no

 

Tjenester

Plantevernleksikonet

Nettside med nyttig og relevant informasjon om biologi og bekjempelse av planteskadegjørere (ugras, sykdommer og skadedyr). Du finner også informasjon om biologien til en del nyttedyr av plantevernbetydning.

Mer informasjon Til tjenesten
Planteklinikken

Planteklinikken ved NIBIO er et diagnoselaboratorium som tilbyr identifisering av ulike organismer som er skadelige for planter. Riktig diagnose danner grunnlag for å vurdere riktige tiltak mot skadegjøreren.

Mer informasjon Til tjenesten
Analyser av plantevernmidler

Trygg mat er fokus for oss og i forbindelse med Mattilsynets overvåkingsprogram for rester av plantevernmidler i vegetabilske næringsmidler er laboratoriet ansvarlig for alle analyser, oppfølging av prøveuttak og rapportering.

Mer informasjon Til tjenesten
Plantevernguiden

Plantevernguiden er en nettbasert tjeneste som gir deg en samlet oversikt over godkjente kjemiske og biologiske plantevernmidler. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Mattilsynet og NIBIO.

Mer informasjon Til tjenesten