Lokale forskrifter

Resipientvurderinger som grunnlag for lokale forskrifter.

Avløpsdelen i forurensningsforskriften § 12-6 (med virkning fra januar 2007) gir kommunen mulighet til å utarbeide lokal forskrift: "Kommunen kan fastsette lokal forskrift dersom det er nødvendig ut i fra forurensningsmessige forhold eller brukerinteresser. Kravene i lokal forskrift skal erstatte kravene i § 12-7 til § 12-13."

Når kommunene ut fra forurensingsmessige forhold vurderer å fastsette en lokal forskrift, vil dette være på bakgrunn av at kommunen vurderer å sette strengere krav til utslipp, for en eller flere resipienter, enn hva forurensningsforskriften angir. Det kan for eksempel være aktuelt å vurdere å fastsette en lokal forskrift som setter krav til utslipp av tarmbakterier til en resipient som benyttes til drikkevann eller bading. 

Problembeskrivelse og konsekvensutredning

Kommuner som vurderer å fastsette en lokal forskrift, bør starte med en utarbeidelse av et notat som beskriver problemstillinger som eventuelt kan løses med en lokal forskrift. Problembeskrivelsen kan omfatte beskrivelse av type(r) miljøproblem(er) og brukerinteresser knyttet til den enkelte resipient. Beskrivelsen av miljøprobleme(ene) bør være basert på en vannfagligvurdering av resipientene. 

Vurdering av resipient(ene) bør inneholde:

  • Vannkvaliteten i forhold til egnethet for brukerinteresser. Det henvises til SFT veiledning 97:04 (TA - 1468/1997) som omfatter klassifisering av egnethet for drikkevann, bading og rekreasjon, fritidsfiske og jordvanning
  • Forventet naturtilstand
  • Analyse av alle kildene som påvirker vannkvaliteten og kvantifisering av deres påvirkning, f.eks. jordbruk, kommunal kloakk spredt avløp, samferdsel og naturlig avrenning
  • Hvilke tiltak må gjennomføres for å oppnå tilfredstillende vannkvalitet i resipienten

Med bakgrunn i vurdering av resipientene, kan det være aktuelt å utarbeide et forslag til lokal forskrift med kommentarer og konsekvensvurdering. 

Konsekvensvurderingen for iverksetting av lokal forskrift bør inneholde:

  • Problembeskrivelse med type miljøproblem og brukerinteresser knyttet til den enkelte resipient
  • Gjeldende krav og mål for resipientene, f. eks nasjonale krav eller gjeldende miljømål fastsatt av kommunen
  • Vurdering av resipientene som beskrevet i avsnittet ovenfor
  • Ut fra vurderingene av resipientene kan nytteeffekter av å iverksette forskriften vurderes.
  • Kostnader forbundet med forslaget
  • Begrunnelse for valg av forskrift som løsning (nytteeffekter veid opp mot kostnader)