Hopp til hovedinnholdet

Dala landhvete

De ganle landsortene av hvete har snerp, dette er dala. Norsk Østby ser også slik ut

Dala landhvete - god sort til baking. Foto: Silja Valand

'Lantvete från Dalarna', i Norge kallt 'Dala landhvete', er en vårhvetesort med opprinnelse fra Dalarna i Sverige, i grensetraktene mot Norge. Det har alltid foregått utveksling og handel av såfrø over grensene mellom de nordiske landene, og etter all sannsynlighet har landsorten også blitt dyrket i Norge.

'Lantvete från Dalarna', som den er benevnt i norsk sortsliste, er en middels tidlig sort som modner raskt. Det er oppgitt at den kan fungere på næringsfattig og svakt gjødslet jord, og ha interessante kvaliteter knyttet til innhold av mineraler og antioksidanter i kjernene. Sorten har gode bakeegenskaper og egner seg i økologisk landbruk og i småskala bakerier. 

Verdsatt til økologisk dyrking

I følge Norsk landbruksrådgiving har Dala landhvete både i forsøk og i praktisk dyrking gitt relativt god avling. Det er en tidlig sort med langt strå, som kan være noe utsatt for legde. Sorten har i en rekke år vært dyrket i det økologiske miljøet og er verdsatt fordi den er avlingsstabil og har en veldig god smak.

'Dala landhvete' oppgis av møllere og bakere å ligge et sted mellom vanlig hvete og spelt i bakeegenskaper, aroma og gluteninnhold. Siden glutenet er svakere enn i vanlig hvete, tåler ikke mel av 'Dala landhvete' altfor kraftig elting.

Felles nordisk genmateriale

'Lantvete från Dalarna' er også oppført som bevaringsverdig sort på svensk offisiell sortsliste med opprinnelsesområde Sverige.

Nordisk genressurssenter (NordGen) er sortseier, og sorten er bevart i den nordiske genbanken hos NordGen siden 1991. Inntil da hadde den blitt bevart og vedlikeholdt ved Københavns universitet, noe som også understreker at sorter og genetisk materiale av dyrkede planter i stor grad er og har vært felles for de nordiske landene.

De gamle landsortene av hvete har snerp, dette er dala. Norsk Østby ser også slik ut.jpg
De gamle landsortene av hvete har snerp. Dette er Dala landhvete. Foto: Silja Valand