Planteforedling

Utvikling av nye plantesorter er helt nødvendig for å øke matproduksjonen og for å gjøre jordbruket i stand til å takle nye plantesykdommer, nye produktkrav og produksjonsmetoder og kommende klimaendringer.

Manuell fjerning av støvbærere for å kontrollere pollinering.
Manuell fjerning av støvbærere for å kontrollere pollinering. Foto: Åsmund Asdal
hvetefrøOveHetland.jpg
Foredling av hvete er storindustri og nye og bedre sorter har bidratt til å øke verdens matproduksjon betydelig. Foto: Ove Hetland
I planteforedling er det nødvendig å gjennomføre kontrollert kryssing av ulike genotyper. Her hindres tilfeldig pollinering i et plantefelt hos Graminor.
I planteforedling er det nødvendig å gjennomføre kontrollert kryssing av ulike genotyper. Her hindres tilfelig pollinering i et plantefelt hos Graminor. Foto: Åsmund Asdal

Genetisk variasjon i nytteplantene er grunnlaget for planteforedling, og det er bønders utvalg av spesielt egnede planter gjennom flere tusen år som har gitt oss kulturplantene vi dyrker i dag. I moderne tid er nye og effektive metoder for planteforedling tatt i bruk og det har gitt oss sorter med helt andre egenskaper enn de vi dyrket for 100 eller 1000 år siden.

Forbedring av sorter i aktivt landbruk

Opp gjennom historien er såkorn, frø og settepoteter tatt inn til Norge, og etterhvert er det blitt utviklet nye sorter og landsorter som er unike og tilpasset dyrkingsvilkårene i Norge. Bønder har ved å ta frø av de beste plantene til videre dyrking sørget for at det over lang tid er utviklet landsorter.Etterhvert har moderne foredling i Norge og i utlandet i løpet av 1900-tallet gitt oss sorter som passer vårt klima og våre dyrkingsbetingelser. Og så er mekanismen slik at etterhvert som nye og bedre sorter kommer til, så opphører bruken av de gamle og de står dermed i fare for å bli borte.

Tradisjonelt er det planteforedling som har vært den viktigste brukeren av genressurser i planter. Gener i et mangold av foredlingsmateriale har vært brukt til kryssing og utvalg for å skape bedre sorter til dyrking og produksjon. Og fortsatt er det slik at den viktigste grunnen til at genetisk materiale tas vare på er at det skal være tilgjengelig for foredling i framtida.

Behov for moderne planteforedling

Foruten vårt ønske om stadig å utvikle bedre plantesorter for å øke produksjonen av mat til en økende befolkning, er det også slik at det kreves betydelig foredlingsinnsats for å holde produksjonen på dagens nivå.
 

Alvorlige plantesykdommer utvikler mer aggressive former og vil føre til redusert produksjon dersom vi ikke holder tritt med bedre og mer motstandsdyktige plantesorter. Varslede klimaendringer vil også gi store utfordringer for landbruket, og da vil tilgang til et variert genmateriale bokstavelig talt være gull verdt.

Nye plantesorter kan gi helsebringene mat

De senere år er det også fokusert sterkt på sammenhenger mellom ernæring og helse. Undersøkelser har vist at det er store forskjeller på innhold av næringsstoff og helsebringende substanser i ulike sorter, og et stort utvalg av sorter og genotyper har derfor et stort potensiale, både for å gi en bedre ernæringssituasjon i fattige land, og for å gi bedre helse til mennesker med et usunt kosthold i rike land.

I Norge er planteforedling samlet i det privatiserte selskapet Graminor AS. Graminor driver foredling i de viktigste kulturvekstene i Norge, deriblant gras og kløver til förproduksjon, korn, frukt og bær.

Gammel hvetesort.jpg
'Runar' er en gammel hvetesort som er bevart i frøgenbanken til NordGen. Foto: Nina Sæther

PPP-Public-Private-Partnership for Pre breeding

Det er stadig behov for nye plantesorter for å møte nye utfordringer og nye behov. Klimaet endrer seg, forbrukernes krav endrer seg, sjukdomspresset endrer seg - alt dette kan imøtekommes ved å tilby ny genetikk gjennom nye plantesorter. 

Men utvikling av plantesorter, planteforedling, er tidkrevende og kostbart. Derfor retter de store og multinasjonale foredlingsfirmaene seg mot de store markedene der de kan få størst inntjening på sine investeringer i planteforedlingsarbeidet. Det nordiske landbruks- og hagebruksmarkedet blir ofte for lite og det betyr at det kan være vanskelig å få tilgang til nye og egnede sorter som er tilpasset klimaet og lysforholdene her i nord.

I tillegg til korte sommernetter og kaldt klima kjennetegnes Norden av lange tradisjoner om samarbeid. Disse tradisjonene er basisen for et nordisk samarbeid om plantesortsutvikling som startet i 2008. Samarbeidet går på tvers av land og næringsinteresser og kalles PPP; Public-Private-Partnership for Pre-breeding. 

I lenka til venstre til LMDs nettsider, kan du lese mer om historien bak og suksessen med PPP-arbeidet og hvordan det arbeides med nye sorter, tilpasset nordiske vekstforhold, innen bygg, raigras, eple, potet og hvete.