Hopp til hovedinnholdet

Plantearven-prisen 2012: Stephen Barstow

OverrekkelseBarstow_Saether_Collette_JOOldertroen

Stephen Barstow fikk PLANTEARVEN-prisen på den internasjonale konferansen Genetic resources - a treasure trove for the future som ble arrangert på Kringler gård i november 2012. Prisen ble overrakt av Linda Colette fra FAO (t.h.) og Nina Sæther fra Genressurssenteret. Foto: John Olav Oldertrøen. 

2000 arter i en villahage

Stephen Barstow har gjennom en årrekke gjort et bemerkelsesverdig arbeid for å bevare og ta i bruk et stort mangfold av spiselige planter, inkl. ulike sorter av planter. Barstow arbeidet som havforsker, men brukte det meste av fritiden på spiselige planter. 

Han har ca 2000 ulike planter i sin egen villahage, og han driver omfattende informasjonsvirksomhet med dette som tema. Dette omfatter foredragsturneer i hagelag o.l., deltagelse på seminarer, informasjon på ulike nettsider og nettsamfunn og skriftlige artikler i tidsskrifter og på internettsider.

Planteklubber og KVANN

Barstow har samarbeidet med Genressurssenteret siden midt på 2000-tallet da han tok oppgaven med å være koordinator for Planteklubben for grønnsaker og potet, som Genressurssenteret tok initiativ til å opprette som en norsk avdeling av det internasjonale Seed Savers. Dette initiativet ble senere formalisert i den norske foreningen KVANN (Kunnskap og Vern Av Nytteplanter i Norge) der Barstow er leder.

Denne oppgaven har han fulgt opp svært samvittighetsfullt gjennom utstrakt kontakt med medlemmene og gjennom hvert år å skrive en årbok som omfatter alle planter som er tilgjengelig og kan distribueres, både fra NordGen og Genressurssenterets samlinger og mellom klubbens medlemmer. I dag har KVANN omfattende nettsider som Barstow redigerer.

Gjennom mange år arbeidet Barstow med prosjekter støttet av Genressurssenteret, som har omfattet kartlegging og innsamling av gamle sorter og genotyper av spiselige grønnsakplanter, - mest løkarter, men også grønnsaker som asparges, svartrot, stjernemelde, artisjokk etc. 

Omfattende informasjonsvirksomhet

Med prosjektstøtte fra Genressurssenteret har han tatt noen ukers permisjon i sommerhalvåret for å arbeide med dette. Arbeidet har foruten gode registre over plantefunn og mange innsamlede planter også resultert i mange skrevne artikler, f.eks. på Genressurssenterets nettsider og i Norsk hagetidend.

Barstows arbeid har økt bevisstheten om hvilke planter som kan spises betydelig hos mange mennesker. Selv er han blitt kalt ’The extreme sallad man’. Han har en uoffisiell verdensrekord på antall ulike planteslag i en og samme saltbolle, nemlig 530.

Juryen bemerket i 2012 at personer med kunnskaper, personlig engasjement og ressurser som Stephen Barstow er svært verdifulle som samarbeidspartnere i Genressurssenteret arbeid for bevaring og bruk av plantegenetiske ressurser.

Stephen Barstow utga i 2014 boken Around the world in 80 plants.

SBarstow_portrett_JOOldertroene.jpg
Stephen Barstow har den uoffisielle verdensrekorden med flest ulike plantearter i samme salatbolle med 530 arter. Foto: John Olav Oldertrøen.
SBarstov_Strandja.jpg
Stephen Barstow er en etterspurt foredragsholder, både i inn- og utland. Her fra et seminar i Strandja Nature Park søøst i Bulgaria i 2015. Foto: Åsmund Asdal.