Hopp til hovedinnholdet

Plantearven-prisen 2011: Johan Swärd

IMG_6466

Johan Swärd fikk PLANTEARVEN-prisen for 2011 for sitt arbeid med norsk bruksgenbank og for innsats for å sette gamle kornsorter i produksjon og skape et marked for disse. Her i en åker med svedjerug i Sigdal. Foto: Åsmund Asdal. 

Driver gård på Hadeland

Johan Swärd er født i Sverige, utdannet forstmester, men flyttet til Norge i 1989 og startet gårdsdrift sammen med sin kone Kristin på hennes slektsgård Aschim Vestre på Gran på Hadeland. Gården er drevet økologisk fra 1994.

Johan Swärd er en av pionerene innen bevaring og bruk av gamle kornsorter i Norge. Selv har han mer enn 40 kornsorter på gården, noen er allerede i produksjon, andre blir vedlikeholdt, utprøvd og oppformert. Han har etablert en egen bruksgenbank som også forsyner andre bønder med såkorn, og han driver utstrakt informasjons- og utviklingsarbeid for å fremme bruken av de gamle sortene. Blant annet har han arrangert et stort antall seminarer og markvandringer de siste årene.

Økende marked

Johan har spesielt undersøkt de gamle sortenes ernæringskvalitet, innhold av antioksidanter, fordøyelighet, glutenkvalitet og bakeegenskaper. Han har vært opptatt av å finne sorter som er tilpasset økologisk drift og som gir stabile avlinger uavhengig av vær og vokseforhold.

Over lang tid har han sammen med kolleger klart å bygge opp et marked for korn og mel av gamle sorter, og slik bidratt til at bruk av genetisk mangfold også kan gi lønnsom drift.

Juryen påpekte i 2011 at Johan Swärd var den i Norge som er den mest initiativrike og utadvendte blant bønder som samler, tar vare på og sprer kunnskapen om gamle kornsorter og han bidrar betydelig til at denne delen av PLANTEARVEN brukes og er tilgjengelig for framtida.

IMG_8680.JPG
Johan Swärd fikk overrakt PLANTEARVEN-prisen av direktør for Statens naturoppsyn Reidar Andersen. Anlednigen var SNO-konferansen på Tjøme i november 2011. Foto: Åsmund Asdal.
IMG_6463.JPG
Brød bakt på svedjerug, - en kornsort som nesten forsvant, men som ble reddet og nå har en betydelig årlig produksjon. Foto: Åsmund Asdal.