Hopp til hovedinnholdet

Plantearven-prisen 2006: Anne Brit Ellingsen, Judith van Koesveld og Erling Olsen

Grue_EOlsen

Erling Olsen var den første som fikk PLANTEARVEN-prisen da denne ble opprettet i 2006. Han fikk prisen sammen med Anne Brit Ellingsen og Judith van Koesveld overrakt av departementsråd Per Harald Grue på Genressurssenterets åpningsseminar på Domkirkeodden på Hamar. Foto: Even Bratberg.

Plantearven-prisen ble første gang delt ut i 2006.  Anledningen var åpnings-seminaret for Norsk genressurssenter som ble opprettet dette året.

Anne Brit Ellingsen

Første prisvinner heter Anne Brit Ellingsen. Hun ble født i 1919 og flyttet til tettstedet Å ytterst i Lofoten i 1939. Der overtok hun etter hvert ansvaret for svigermor Borghild Ellingsens hage, som inneholdt mange gamle stauder og andre hageplanter. Denne hagen, som nå bærer navnet Stjernehagen, har hun selv holdt ved like helt fram til hun fikk prisen i 2006. Selv etter at hun flyttet til Oslo midt på 1980-tallet reiste hun hver sommer reist tilbake til Å for å stelle og vedlikeholde hagen.

Hagen ble holdt ved like med de samme plantene som ble plantet der av svigermoren i perioden 1910-1920. I en lang periode i hagekulturen er gamle planter blitt byttet ut med nye, men Anne Brit Ellingsen holdt i alle år på de gamle staudene og plantet ikke inn noe nytt. Alle planter som nå finnes i hagen var der da hun kom til Å i 1939. Noen planter er forsvunnet, men fortsatt finnes 29 arter og sorter av gamle stauder i hagen. Noen av disse er i dag sjeldne og svært verdifulle, og de er flotte morplanter for produksjon av PLANTEARVEN-planter, slik at andre etter hvert også kan få glede av de gamle plantene.

Uten at det har hatt betydning for tildelingen nevnes som en kuriositet at ideen til å opprette PLANTEARVEN-prisen ble unnfanget da Genressursutvalget for planter besøkte Stjernehagen sommeren 2005.

Etter at Ellingsen gikk bort er hagen vedlikeholdt som en staudesamling i samarbeid med Norsk genressurssenter.

Erling Olsen

Erling Olsen var i mange år foredler av fôrplanter ved Statens Forskingsstasjon Løken i Valdres. I denne perioden ble det fra Løken lansert flere sorter gras som har hatt stor betydning for norsk fôrproduksjon: Leik rødsvingel, Leikund hundegras, Leikra engrapp, Leikvin engkvein og Løfar bladfaks. Deretter var han i nærmere ti år ansvarlig for såvareavdelingen i Strand Brænderi.

Som pensjonist har han ytterligere øket innsatsen med vedlikehold og spredning av plantemateriale av ulike slag. Først og fremst er hans innsats for vedlikehold av potetsorter imponerende, og samlingen besto i 2006 av over 170 ulike potetsorter. På småbruket i Snertingdalen på 550 moh ble dessuten mange sorter av korn, frukt og bær benyttet, og sauene hans holdt kulturlandskapet åpent mens de beitet på sorter han selv hadde vært med å foredle fram.

Erling Olsen var også en aktiv foredragsholder, ofte med bevaring og bruk av gamle sorter av jord- og hagebruksplanter som tema. Han har også levert mye gammelt plantemateriale som ikke er i ordinær handel til museer og bygdetun rundt om i landet og til privatpersoner.

I sin takketale spurte han spesielt om hvem som skulle ta vare på de verdifulle potetsortene når han ikke kunne gjøre det selv lenger, og i de påfølgende årene samarbeidet han med Genressurssenteret og NIBIO om etablering av en norsk potetgenbank. Da Erling Olsen gikk bort i 2014 var alle sortene som Erling selv mente burde bevares for ettertiden bevart hos NIBIO.

Judith van Koesveld:

Judith van Koesveld er utdannet gartner og driver den økologiske urtehagen i Kabelvåg. Hun fikk prisen for arbeid med kartlegging av gamle hageplanter, dokumentasjon av historie, vedlikehold av hageanlegg og bruk av plantene i museumsammenheng. Hun er også selvstendig næringsdrivende og bruker gamle planter i egen næringsutvikling, blant annet med utangspunkt i bedriften Judiths urtehage. Hun hadde blant annet laget seiersløkpureen som var med på lunsjbordet på seminaret.

Spesielt fremheves arbeidet i prosjektet ”Historiske hager i Lofoten” som er utført i det tverrfaglige museumssamarbeidet i Lofoten; ”MUSAM”. Judith har initiert prosjektet, planlagt samarbeid med mange ulike aktører, fått det finansiert og var selv prosjektleder. Prosjektet ble blant annet finansiert av Norsk Kulturråd og Riksantikvaren.

Prosjektet inkluderte blant annet vedlikehold av 6 hageanlegg der tre av hagene er knyttet til museer i Lofoten, og en av de privateide var Stjernehagen til Anne Brit Ellingsen på Å. De seks hagene har senere fungert som bevaringssteder for stauder i samarbeid med Norsk genressurssenter.

Prosjektet ble videreført i prosjektet ”Den verdifulle kystkulturen” der den gamle hagekulturen ble synliggjort for turister og presentert som verdifulle kulturminner.

Seiersløkpureen hennes blir laget av den historiske planten Allium victorialis, som er en karakterart i Lofoten. 

Ellingsen_Prisen.JPG
Anne Brit Ellingsen, 87 år i 2006, hadde ikke mulighet til å delta selv på åpningsseminaret, men fikk bilde og diplom overrakt personlig ved en senere anledning. Foto: Åsmund Asdal
Stjernehage Å JvK.jpg
Anne Brit Ellingsen i Stjernehagen på Å i Lofoten. Foto: Judith van Koesveld.
IMG_1285.JPG
Fjellhagen i Kabelvåg er en av hagene som Judith van Koesveld har hatt ansvar for å ta vare på. Her tar hun ofte imot grupper av besøkende og forteller om de historiske staudene som er bevart i hagen. Foto: Åsmund Asdal.
IMG_1140.JPG
Anne Brit Ellingsens hage på Å kalles Stjernehagen og er åpen for besøkende. Skilt informerer om hagens historie og hva som finnes der. Foto: Åsmund Asdal.
IMG_2415.JPG
Seiersløk (Allium victorialis) er velegnet til pesto, her fotografert i Botanisk hage i Tromsø. Foto: Åsmund Asdal.