Løk

Planteslekten Allium er stor og mangfoldig, og har på verdensbasis ca 750 arter. Her kan du lese om noen av de som er mest aktuelle til mat i vårt land. I overkant av 10 arter dyrkes eller samles viltvoksende til mat i Norge, men mange flere kunne brukes. Flere av dem er dekorative og egner seg også som prydplanter.

Fire typer av luftløk.
Fire typer av luftløk. Foto: Stephen Barstow

Løk har vært dyrket til mat helt siden prehistorisk tid og er nevnt allerede rundt 3200 f. Kr. i Egypt. Alle Allium-løk er spiselige, men ikke alle er like gode.

Genressurssenteret har gjennom mange år samarbeidet med planteentusiast Stephen Barstow om kartlegging og innsamling av ulike løktyper i Norge. Dette har resultert i en stor samling med ulike genotyper av ca 10 ulike løkarter fra gamle hager i Norge, noen også forvillet eller funnet i naturlig flora.

Kepaløk, ramsløk og seiersløk er omtalt i serien kulturminneplanter,  og temaartikler kan leses via lenkene til venstre. Andre løktyper er omtalt i artikler nedenfor.

 

LøkKnippeFlerårig.jpg
Et knippe av flerårige løk som kan høstes om våren: tvistebladløk (f.v.), luftløk, nikkeløk, prærieløk, seiersløk, pipeløk, sibirsk-gressløk, ramsløk og vanlig gressløk. Foto: Stephen Barstow