Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Klimagrovfôr - Strategier i grassurfôrproduksjon for å redusere enterisk metanutslipp fra drøvtyggere

INAKTIV SIST OPPDATERT: 12.04.2023
Slutt: juli 2023
Start: aug 2019

Overordna mål for prosjektet er å utvikle strategier i surfôrproduksjonen som reduserer enterisk metanutslipp hos drøvtyggere.

20200603_173810.jpg
Hakka gras blir fylt i vakuumposar (Foto: Håvard Steinshamn)
20200603_175758.jpg
Posane blir vakuumert - laboratoriesurfôr (Foto: Håvard Steinshamn)
Eksternt prosjektnettsted Prosjektets nettside hos NMBU
Start- og sluttdato 01.08.2019 - 31.07.2023
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Fôr og husdyr

Omtrent 2/3 av klimagassutslipp i norsk jordbruk kommer fra drøvtyggere, og hovedandelen av utslippet er metan fra fordøyelsen til drøvtyggerne. Grovfôr utgjør en stor andel av dyrenes fôrrasjon. Det er også et nasjonalt mål å øke grovfôrandelen og andel norskprodusert fôr i rasjonen til drøvtyggerne. Dermed vil det ha stor innvirkning på klimagassutslippene fra landbruket om en greier å avdekke egenskapene til et lavutslippsgrovfôr. 

Grassurfôr, som er det dominerende grovfôret, blir produsert på mange ulike måter, noe som resulterer i stor variasjon i egenskaper ved surfôret. Det kan være botanisk sammensetning, fordøyelighet og gjæringskvalitet. Dette er egenskaper som påvirker metanutslipp fra dyra. Samtidig må dette være egenskaper som kan utnyttes til å redusere metanutslippene under både praktiske og økonomiske forhold. 

NIBIO si rolle i prosjektet er: 

  • å teste effekten av engtype, slått, fortørkingsgrad og gjæringsmønster i surfôr på enterisk metanproduksjon. Det blir gjort ved å lage surfôr fra et feltforsøk og måle metanproduksjon fra surfôret i flasker tilsatt vomvæske fra mjølkekyr  
  • å bidra med planlegging og tolkning av resultater fra et fôringsforsøk med mjølkekyr der ulike surfôrtyper blir testa med hensyn på produksjon av mjølk og enterisk metan
  • å gjøre en økonomisk- og miljømessig analyse av ulike tiltak i produksjon og utnytting av surfôr for å redusere enterisk metanutslipp fra mjølkeproduksjon

Publikasjoner i prosjektet