Hopp til hovedinnholdet

MILJØMELK: Miljømessig og økonomisk bærekraft på garder med økologisk melkeproduksjon

INAKTIV SIST OPPDATERT: 20.10.2025
Slutt: des 2014
Start: jan 2010

Hovedmål: Å analysere og evaluere miljømessig og økonomisk bærekraft på økologiske melkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal og bruke disse resultatene til å foreslå strategier for å forbedre miljømessig og økonomisk bærekraft på gårdsnivå.

Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.01.2010 - 31.12.2014
Prosjektleder Sissel Hansen

Hovedmål: Å analysere og evaluere miljømessig og økonomisk bærekraft på økologiske melkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal og bruke disse resultatene til å foreslå strategier for å forbedre miljømessig og økonomisk bærekraft på gårdsnivå.

Publikasjoner i prosjektet

Sammendrag

Graue Energie bezeichnet die Energiemenge, die nötig ist, um Produkte herzustellen und zu transportieren. Die Menge der Grauen Energie in Kuhställen trägt in Dänemark mit etwa 10 % zum gesamten Energiebedarf in der Milchviehproduktion bei (Dalgaard et al. 2000), in der Schweiz mit 32 % (Rossier und Gaillard 2004). Wir stellen hier eine Methode vor, um die Graue Energie (embodied energy) in der Gebäudehülle in landwirtschaftlichen Gebäuden vereinfacht zu berechnen. Unsere Ergebnisse zeigen, dass die Graue Energie pro Stallplatz in der Milchkuhhaltung sehr variiert und wesentlich von Grundfläche, Wandfläche und den verwendeten Materialien abhängt.

Sammendrag

Å produsere mat er et hovedmål med landbruksproduksjon. Når regjeringen har satt som mål å øke landbruksproduksjonen samtidig som det blir mer fokus på begrensingen av ikke fornybare energikilder, er det viktig å få mer viten om hvor effektivt tilført nitrogen og energi blir utnyttet og identifisere forbedringsmuligheter. Produksjon og bruk av innsatsfaktorer ble undersøkt på 20 melkebruk på Vestlandet. Foreløpige resultat viser at det var både blant økologisk og konvensjonelt drevne garder stor forskjell i nitrogen- og energieffektiviteten.

Sammendrag

Både avling og avdrått ble registrert over 3 år fra 20 gardsbruk i Møre og Romsdal. Både blant de 10 økologiske og 10 konvensjonelle var det stor variasjon.